недеља, 28. децембар 2008.

Open Source uspeh duguje Microsoftu


Uspeh open source softvera je trenutno podstaknut njegovom brzom komercijalizacijom a ne jednostavno njegovoj privlačnosti kada su u pitanju programeri koji ga koriste i izrađuju, ukazuju najnoviji izveštaji.

Autori studije iz kompanije Saugtuck Technology koja nosi nazive Power, Speed and Assimilation: Open Source Changes the Industry and Industry Changes Open Source idu toliko daleko da sugerišu da su velike IT kompanije kao što su Microsoft i IBM bile te koje su open source softveru dale najjači podsticaj.

Posledica je to što je open source trenutno manje vezan za projekte koje vode programeri a više za proizvode koji su pod komercijalnom kontrolom specifičnih kompanija. Sa sigurnošću se može reći da je open source softver ono što niko nije mislio da će biti, navodi Saugatuck-ov direktor i koautor izveštaja Bruce Guptill.

Brza i široka komercijalizacija open source-a je ubrzala njegovo usvajanje i promenila u značajnoj meri sve ono što je većina IT direktora i i zvaničnika softverske industrije ikada predviđala ili očekivala. Saugatuck tvrdi da je uspeh open source-a načinio neophodnim da se promeni način na koji se njegovo širenje meri, obzirom da se open source sada više orjentiše komercijlanom razvoju.

Realnost današnjice je da većina open source softvera dolazi iz pažljivo struktuiranih i dobro upravljanih razvojnih zajednica koje su pre svega načinjene od strane proizvođača softvera. Neki od najuticajnijih proizvođača softvera kada je u pitanju open source su isti veliki brendovi od kojih kupujemo kritična rešenja za poslovne korisnike: IBM, Microsoft, Oracle, SAP, Sun i drugi, navode autori studije.

Ove kompanije, uključujući najveću tvrđavu vlasničkog softvera Microsoft su ključni faktori koji su pomogli da open source softver uđe u mainstream poslovanje što može da bude ironično nekima ali isto tako je savršeno logično ukoliko se posmatraju uzorčno posledične veze.

Microsoft i drugi su morali da integrišu određene elemente open source-a u svoja okruženja jer je tržište bilo to koje je takav potez od njih zahtevalo.Ovaj izveštaj koji se može preuzeti sa sajta kompanije Saugatuck je izrađen nakon što su sakupljeni podaci od širokog opsega izvora uključujući proizvođače, IT administratore kao i organizacije koje se bave razvojem softvera.

Kompanija je kreirala brojne izveštaje vezane za open source u poslednje vreme uključujući izveštaj nazvan Open Source Software: The Next Disruptive It Influence tokom prošle godine koji sugeriše da je uticaj ovakvog softvera često manje očigledan nego kada su u pitanju njegovi ekvivalenti zatvorenog koda.

Zaseban izveštaj sa kraja 2006 godine predviđa da će polovina preduzeća koristiti Linux za pokretanje osnovnih aplikacija do 2011. Ovo predviđanje bi moglo da pomogne razumevanju uspeha open source softvera u dostizanju mainstream statusa kakav uživa danas.