среда, 10. децембар 2008.

Canon PowerShot G10

Najnoviji Canon digitalni aparat G serije nastavlja tamo gde je G9 stao. Ovaj aparat će biti idealno rešenje za profesionalce koji ne mogu uvek nositi sa sobom glomaznu DSLR opremu, ali i za naprednije amatere koji još nisu spremni za DSLR. Uz par napomena, ovaj aparat definitivno vredi uzeti u razmatranje.

Pred nama je novi Canon digitalni aparat prestižne G serije, G10. G serija je namenjena naprednijim amaterima koji ne žele da se upuštaju u nešto skuplji hobi u vidu DSLR aparata, ili kao pomoćni aparat vlasnicima nekog moćnijeg DSLR-a kojima je potreban nešto kompaktniji aparat za svaki dan. Šta je ono što je proslavilo G seriju? To bi bila kombinacija izuzetnog kvaliteta izrade, fantastične slike i kompaktne dimenzije. Posle više nego uspešnog G9 modela, dosta stvari je promenjeno pa G10 nije samo kozmetički novi model. Ono što je najbitnije, filozofija je ostala ista; G10 je aparat namenjen ljudima koji žele malo ozbiljnije da se bave fotografijom, nudi veoma napredna manuelna podešavanja i ozbiljnu optiku, pa rezultati ne mogu da izostanu.

Canon PowerShot G10 sa prednjih i bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Novi Digic 4 procesor i 14.1MP rezolucije
  • Objektiv opsega 28-140mm (35mm ekvivalent)
  • Izuzetno dobar kvalitet fotografija
  • Impresivan broj opcija za manuelna podešavanja

Utisak kvare

  • Primetan je šum na osetljivosti iznad ISO 200

Specifikacija

Canon PowerShot G10
  • Rezolucija: 14 megapiksela, 1/1.7" senzor (4416x3312 px)
  • Objektiv: ISO 80-3200, Optički zum 5x, f/2.8-4.5 (35mm film ekvivalent: 28-140mm)
  • Memorija: SD/SDHC Memory Card, MultiMediaCard, MMC Plus Card, HC MMC Plus Card
  • Baterije: Li-ion NB-7L, 1500mAh
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 3" LCD (461.000 px)
  • Video: 640x480 @ 30fps
  • Procesor: DIGIC 4
  • Dimenzije: 109.1 x 77.7 x 45.9mm
  • Težina: 350g (bez baterije)

Canon PowerShot G10

Spolja gledano, G10 veoma podseća na G9 model uz par napomena. Rukohvat sa desne strane je nešto veći odnosno izbočeniji i G10 se dosta lakše drži jedno rukom. Sa težinom od preko 350g, ovo predstavlja prilično bitnu stvar koju mnogi korisnici umeju da cene. Druga zanimljiva izmena se tiče kontrola sa gornje strane aparata, pa je tako sa desne strane postavljen točkić za biranje ISO vrednosti a iznad njega i Shooting Mode Dial točkić za odabir režima slikanja, a sa leve strane i poseban točkić za podešavanje kompenzacije ekspozicije. Ovo znači da za neke od najčešće korišćenih funkcija u manuelnom režimu korisnici neće morati da ulaze u meni, pa G10 podseća pomalo na mnogo ozbiljnije aparate iz DSLR klase.

Canon PowerShot G10 sa prednje strane, kontrole sa gornje strane

Da se za trenutak vratimo na ono osnovno. G10 koristi senzor rezolucije 14MP (14.7 da budemo precizniji) što je solidno povećanje u odnosu na 12.1MP modela G9. Maksimalna rezolucija fotografija je 4416x3312 piksela, što je već ozbiljna brojka koja znači da će se moći razvijati slike i u većim formatima (preko A3 dimenzija). Što je veća rezolucija, to je potreban moćniji procesor za obradu slike, u ovom slučaju je to četvrta inkarnacija poznatog DIGIC procesora koja obećava brži rad i kvalitetnije rezultate. Kao i njegovi prethodnici, G10 fotografije snima u JPEG ili RAW modu (ili JPEG+RAW) i to na SD ili MMC varijante memorijskih kartica. Snimanje video klipova je moguće u rezoluciji 640x480 piksela u 30fps (vremenski je ograničeno jedino slobodnim prostorom na kartici), i jedino što je šteta je da Canon nije odlučio da omogući optički zum u toku snimanja.

Canon PowerShot G10 ekran, kontrole, konektori i otvor za baterije

Jedna od većih promena u odnosu na prethodni model je i optika, pa se posle objektiva sa 6x zumom prešlo na 5x zum i nešto kraći opseg do 140mm u 35mm ekvivalentu (da podsetimo, kod G9 je to bilo 210mm). Sa druge strane, objektiv hvata nešto širi ugao (28mm u odnosu na 35mm modela G9) što svakako pozdravljamo. Objektiv ima optičku stabilizaciju slike što će sigurno značiti onima koji imaju problema da zabeleže oštre slike zbog duge ekspozicije ili jednostavno zato što im se ruke tresu. Od zanimljivih stvari ćemo pomenuti Hot Shoe priključak za eskterni blic, unapređenu Face Detection funkciju, ali i ukupno 26 predefinisanih modova fotografisanja, uključujući i Shutter i Aperture Priority kao i Full Manual režim.

Canon PowerShot G10 sa prednje i zadnje strane, oprema

Sa zadnje strane aparata se pored kontrola koje smo dobro upoznali na prethodnim G modelima (najbitniji je navigacioni točkić koji prilično olakšava kretanje kroz menije i ubrzava mnoge funkcije) nalazi i novi LCD ekran. Dijagonale 3" i rezolucije od potpuno fantastičnih 461.000 piksela (duplo više od najboljeg ekrana koji je Canon koristio), ovaj LCD se veoma lepo vidi i po suncu. Za one koji su navikli da kadriraju korišćenjem optičkog tražila, neće biti razočarani pošto se našlo mesta i za njega, mada verujemo da će se mnogo češće koristiti zaista sjajan ekran. Za napajanje, aparat koristi litijum jonsku bateriju koja obezbeđuje oko 400 snimaka u jednom punjenju, za koju u pakovanju dolazi i poseban punjač. Baterija i memorijska kartica se stavljaju sa donje strane i stoje u istoj pregradi, dok se A/V, mini USB i konektor za napajanje nalaze sa bočne strane iza plastičnog poklopca.

Rezime

Utisci u radu su veoma povoljni, od paljenja do fotografisanja, G10 radi priličon brzo i u većini stvari brže od prethodnog G9 modela. Kvalitet fotografija je kao što smo i navikli za G modele zaista sjajan, sa par napomena koje su bitne. Kako objektiv hvata nešto širi ugao, primetnan je blagi barrel distortion efekat. Druga stvar se odnosi na šum koji na žalost počinje već od ISO 200, dok je na ISO 400 prilično primetan, a o višim vrednostima i da ne govorimo. Oštrina slike i boje su veoma dobri, praktično bez zamerki. Iako nam se čini da bi se, kada bi bilo moguće birati, pre odlučili za smanjenje šuma na višim ISO vrednostima nego povećanje rezolucije senzora, ipak nije sporno da je G10 punokrvni naslednik.

Conclusion

Our impressions are positive, from powering up to making photos G10 working faster than previous G9 model. Quality of photos is awesome, just like with any G model, but we have few notes to give. Bearing in mind objective takes a wider angle; the barrel distortion effect is evident. The other thing is the noise starting from ISO 200; while it is noticeable at ISO 400 and we don’t want even to mention the noise at higher values. Picture sharpness and colors are very good, beyond reproaches practically. If we have a chance to choose, we would like less noise at higher ISO values than sensor resolution increasing. Still, no one can deny that G10 is full-blooded successor.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2008.): 550€

1 comments:

Анониман је рекао...

My friend and I were recently talking about how modern society has evolved to become so integrated with technology. Reading this post makes me think back to that debate we had, and just how inseparable from electronics we have all become.


I don't mean this in a bad way, of course! Ethical concerns aside... I just hope that as the price of memory falls, the possibility of downloading our brains onto a digital medium becomes a true reality. It's one of the things I really wish I could see in my lifetime.


(Posted on Nintendo DS running [url=http://www.leetboss.com/video-games/r4i-r4-sdhc-nintendo-ds]R4i[/url] DS BlogServ)