петак, 5. децембар 2008.

Fantastični Roccat Kone

Ovaj miš predstavlja nešto novo na našem tržištu. Namenjen igračima, donosi neke od stvari koje nismo još videli. Integrisani procesor za obradu podataka, senzor za skeniranje podloge su neke od njih. Rezolucija ugrađenog laserskog senzora je 3200DPI.

Iako su igrači navikli na par velikih imena kao što su Logitech, Microsoft i Razer, izgleda da je vreme došlo da dobiju još jednog omiljenog proizvođača kontrolera. U pitanju je kompanija Roccat, koja ima vrlo neobičan i originalan pristup reklamiranju (za one znatiželjnije, preporučujemo da obavezno posete oficijelni web sajt). Iako još uvek nema velikog broja periferija u ponudi, mislimo da vredi obratiti pažnju. Lepo je videti da domaći distributeri imaju sluha za potrebe onih najzahtevnijih korisnika, igrača, kao i da dobro prate dešavanja u svetu, te da ne moramo samo da posmatramo, već možemo i da isprobamo i kupimo ono najnovije što se pojavilo. Mi ćemo kao premijeru kompanije Roccat na našim prostorima videti miš pod imenom Kone, koji će prilično uzdrmati možda pomalo i uspavanu konkurenciju.

Roccat Kone

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada
  • Četiri tega za podešavanje težine
  • Laserski senzor rezolucije 3200DPI
  • TCU - skeniranje podloge
  • Turbocore procesor i 128Kb memorije
  • Osam od deset tastera se mogu programirati

Utisak kvare

  • Dizajn odgovara samo desnorukim korisnicima

Specifikacija

Roccat Kone
  • Senzor: Laserski Pro-AIM rezolucije 3200 dpi
  • Interfejs: Full USB
  • Karakteristike: 16-bit data channel, 7080fps, 6.4 megapixel, 20g acceleration, 72MHz TurboCore processor unit, 128kB memory, 1ms response time, 1000Hz polling rate
  • Broj tastera: 10 i scroll točkić

Roccat Kone

Kone miš je malo većih dimenzija, sa osnovom od 13x6.5 cm i težinom od 118g. Potpuno je crne boje, napravljen u kombinaciji gumirane plastike sa gornje i bočnih strana i detalja od sjajne glossy plastike. Kvalitet izrade je vrhunski i u najmanju ruku potpuno u rangu sa top modelima mnogo poznatijih proizvođača. U vrlo neobičnom i originalnom pakovanju (podseća na ledom okovan crni kovčeg) dolazi i mala crna kutija sa sada već prepoznatljivim logom pantera, u kojoj se nalaze četiri tega (5, 10, 15, 20g) kojima se može podesiti ukupna težina miša tako da najbolje odgovara igraču. Interesantno je što se tegovi bukvalno samo ubace u ležište (postoji samo jedan način da se pravilno postave), dok se vade pritiskom na Eject taster (pažnja, feder koji ih izbacuje je dosta jak i može lansirati teg malo dalje nego što je planirano). Zanimljivo je i da svi tegovi imaju metalne konektore, a pretpostavljamo da softver miša sam obavlja podešavanja u zavisnosti od ubačene težine tega.

Roccat Kone sa bočnih strana

Ovaj miš nam donosi par veoma zanimljivih stvari. Već smo više puta videli miševe koji imaju integrisanu memoriju, pa tako i Kone ima 128Kb memorije u kojoj drži sva podešavanja (maksimalno 5 setovanja za različite igre). Ovo nije sve pošto ovaj miš ima i procesor (Turbocore 72MHz) koji obavlja sve proračune vezane za pravilan rad miša. Ni to nije sve, pa pošto su ljudi u Roccat-u shvatili da performanse miša dosta zavise od podloge, sa donje strane miša se nalazi i TCU (Tracking Control Unit) senzor koji u realnom vremenu vrši analizu podloge i podešava ubrzanje i osetljivost miša. Ovo još nismo videli i definitivno predstavlja veoma praktičnu stvar. Sa donje strane miša se pored ostalog nalaze i teflonske stope, dosta velike površine, što obezbeđuje da kretanje po podlozi bude glatko i uz što manje otpora. Za trenutak ćemo samo prokomentarisati oblik miša koji je specijalno dizajniran da odgovara i korisnicima koji miš drže i upravljaju prstima ali i onima koji vole da celu šaku oslone na njega.

Roccat Kone tasteri, donja strana i tegići

Postoji ukupno deset tastera od kojih se osam mogu konfigurisati po želji. Pored standardna tri tastera (levi, desni i scroll) postoje još tri sa gornje strane (+ i - tasteri ispod scroll-a za menjanje rezolcije miša i jedan dodatni iznad scroll-a) a i sam scroll ima levi i desni "klik", odnosno mogućnost horizontalnog scroll-a. Sa leve bočne strane, postoje i dva tastera za palac, a pozicija i veličina im je prilično dobro odmerena da će dobro odgovarati različitim veličinama šake. U softveru koji doalzi uz Kone (koji je da se i to pomene veoma interesantno dizajniran i savršeno se vizuelno uklapa uz miš), pored tone opcija (verujemo da će i verzirani igrači biti impresionirani) postoji i detaljno podešavanja osvetljenja. Do sada nismo pomenuli da na mišu (odnosno ispod glossy plastičnih linija i iza logoa Pantera pozadi) postoje i LED svetla koja će ga učiniti dosta drugačjim od većine drugih modela. Postoji ukupno pet LED-ova (po jedan na svakom kraju glossy plastike i jedna iza logoa), a mogu se podesiti da svetle u jednoj od 38 boja i to svaki LED zasebno. Dodatno postoje i efekti, pa svetlo može biti konstantno, svetli raznim bojama (menja ili pomera boje), pulsira, treperi ili svetli u ritmu otkucaja srca. Naravno, ukoliko vam se više dopada, svetlo se takođe može isključiti.

Rezime

Ne preostaje ništa drugo nego da pohvalimo ovaj inovativan i impresivan miš. Jedina uslovno rečeno mana koje se možemo setiti je oblik prilagođen desnorukim korisnicima. Sa izuzetno brzim laserskim senzorom rezolucije 3200DPI koji obezbeđuje fantastične performanse ovaj miš zaista zaslužuje da se što pre nađe na stolu pravih igrača. Sa nestrpljenjem očekujemo i sledeće proizvode Roccat-a, pošto sudeći po onome što smo videli kod modela Kone, treba očekivati vrhunske periferije.

Conclusion

We can’t do anything else but to praise this innovative and impressive mouse. The only, let’s say defect, we could remember is its shape that is adjusted for right-handed users. With extremely fast 3200 DPI resolution laser sensor that provides fantastic performances, this mouse deserves to be part of your computer gear. We look forward to see next Roccat products because we should expect top-notch peripheries, according to the things we saw until now.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, decembar 2008.): 70€