уторак, 16. децембар 2008.

A4Tech multifunkcionalni miševi


Dva vrlo interesantna modela, oba sa Run on Shine tehnologijom koja omogućava normalan rad i na visoko reflektivnim površinama. Poseduju i mogućnost da softver prepozna predefinisane poteze miša i pozove određene programe ili funkcije.

Kompanija A4Tech ima u svojoj ponudi dosta veliki broj modela miševa raznih kategorija, uz par stvari koje su zajedničke. Prvo, tu je cena koja je izuzetno povoljna i predstavlja jedan od glavnih razloga zašto se korisnici odlučuju za miševe ove kompanije. Na drugom mestu je generalni kvalitet koji je prilično dobar, a u nekim slučajevima se može ravnopravno takmičiti sa mnogo skupljim i popularnijim proizvođačima. Dva modela koja ćemo videti spadaju u srednju klasu, ali imaju i par zanimljivih osobina koje se retko mogu dobiti po tako povoljnoj ceni.

A4Tech A4-K4-35D i A4-K3-23E

Ključne karakteristike

  • Oba miša koriste Run on Shine tehnologiju koja omogućava nesmetan rad po refleksivnim površinama
  • Full USB interfejs obezbeđuje brzinu odziva od 2ms (u odnosu na 8ms kod standardnog High Speed USB interfejsa)
  • Inovativne 16 u 1 i 8 u 1 prečice
  • Veoma povoljna cena
  • Model A4-K3-23E ima mogućnost da se izduži i prilagodi korisnicima veće šake

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

A4Tech A4-K4-35D
  • Senzor: Optički, 800DPI
  • Interfejs: Full Speed USB
  • Broj tastera: 4 i scroll točkić, poseban 2X taster
A4 Tech A4-K3-23E
  • Senzor: Optički, 800DPI
  • Interfejs: USB
  • Broj tastera: 4 i scroll točkić, poseban 2X taster

A4Tech A4-K4-35D i A4-K3-23E

A4Tech A4-K4-35D je na prvi pogled prilično klasičan miš, crne boje i optičkog senzora standardne rezolucije od 800DPI. Za povezivanje sa računarom koristi full USB interfejs koji obezbeđuje do četiri puta brži odziv u odnosu na običan USB interfejsS (2ms u odnosu na 8ms). Ovaj miš spada u Run on Shine ediciju koja koristi Dual Focus Lens, odnosno u prevodu iako koristi optički senzor, odlično radi po visoko reflektivnim površinama (veliki problem za prosečne optičke miševe). Pored standardna dva tastera i scroll točkića postoji i 2X taster koji smo prvi put videli baš kod A4Tech miševa (ovaj taster zamenjuje dupli klik). Jedna od osobina ovog miša koja je unikatna je aktivna 16 u 1 funkcija. Evo kako to funkcioniše, pritisne se 2X taster i miš pomeri u jednom od 16 definisnih pravaca (8 pravaca su pravolinijski, a preostalih 8 liči pomalo na položaje menjača), što aktivira definisanu prečicu ili funkciju za taj položaj. U praksi ovo radi vrlo dobro, pa iako je potrebno malo navikavanja ipak puno može podići funkcionalnost.

A4Tech A4-K4-35D

Ako se za prethodni model moglo reći da izgleda dosta klasično, za A4 Tech A4-K3-23E se to teško može reći. Ovo je miš koji dolazi sa USB kablom koji se automatski namotava na kolut (vrlo zgodno za one koji nose miš sa laptopom) ali i koji se može skinuti, što je već nešto što se malo ređe može videti. Ovaj miš je duguljastog oblika sa gumiranim površinama na bočnim stranama koje će omogućiti bolji hvat. Ono što je vrlo zanimljivo, ovaj miš se može izdužiti, tako da odgovara i nešto većim šakama. Ovo je stvarno zanimljivo videti, a za one sa većim šakama i dosta praktično. Kao i prethodni model, i ovaj spada u Run on Shine ediciju pošto bez problema radi na bilo kakvoj podlozi, kao da je u pitanju laserski a ne optički senzor. Takođe, 8 u 1 sistem funkcija omogućuje da pritiskom 2X tastera i pomeranjem miša u jednom od 8 predefinisanih pravaca ativirate određenu funkciju ili prečicu, što radi vrlo dobro. Miš koristi full USB interfejs sa 2ms brzinom odziva (u odnosu na 8ms kod High Speed USB interfejsa).

A4 Tech A4-K3-23E

Rezime

Oba prikazana miša odlikuje odličan kvalitet izrade, sa napomenom da će odlično raditi na bukvalno bilo kakvoj podlozi (optički miševi imaju generalno problema sa refleksivnim podlogama). Od dodatnih funkcija, pored 2X tastera koji imaju praktično svi A4Tech miševi, tu su i vrlo inovativne 16 u 1 i 8 u 1 prečice. Ovo je nešto novo i u suštini se svodi na prepoznavanje "gesture" pomeranja miša od strane softvera koji zatim pokreće ono što se definisali za taj položaj. Model A4-K3-23E na to sve dodaje i mogućnost da se po potrebi izduži kako bi bolje odgovarao korisnicima veće šake.

Conclusion

Both mice characterize good build quality and we must emphasize they will work on almost any surface practically (in general, optical mice have problems with reflective surfaces). Beside 2X buttons which all A4Tech mice have, there are innovative 16 in 1 and 8 in 1 shortcuts, when it’s about additional functions. This is something new and it all boils down to the gesture recognizing of moving mouse by software that runs things you have defined. A4-K3-23E model provide possibility to be extended if necessary to suit better people with big hands.