петак, 5. децембар 2008.

Gigabyte EX58-UD5

Izuzetna nova matična ploča sa Intel X58 čipsetom. Ova ploča je definitivno namenjena najzahtevnijim korisnicima čije će zahteve bez ikakvih problema ispuniti. Vrhunski kvalitet izrade i komponente koje su upotrebljene rezultuju sjajnim performansama.

Kako je nedavno predstavljena nova generacija Intel procesora za sada radi samo na X58 čipsetu istog proizvođača, proizvođači matičnih ploča su požurili da ponude svoja rešenja. Mi ćemo videti Gigabyte model EX58-UD5, koji iako nije najskuplja Gigabyte X58 matična ploča ima toliko opcija, da će i oni najzahtevniji korisnici teško pronaći da nešto fali. Ova ploča predstavlja izuzetno kvalitetnu osnovu za Core i7 konfiguraciju, sa dovoljno mogućnosti za nadogradnju i proširenja, da nema uopšte dileme da li će se isplatiti.

Gigabyte EX58-UD5 sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane i oprema

Ključne karakteristike

  • Podrška za nove Intel Core i7 procesore
  • Maksimalno 24GB DDR3 memorije
  • SLI ili CrossFire podrška za grafiku u x16 x16 x8 konfiguraciji
  • Izuzetno kvalitetna izrada, komponente vrhunskog kvaliteta
  • Veoma dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte EX58-UD5
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel X58, ICH10R Southbridge
  • Procesor: Socket 1366 Core i7/Core i7 Extreme Edition
  • Memorija: 6x DIMM, max. 24GB, Triple Channel DDR3 2100+/1333/1066/800
  • Kontroleri: 10x SATAII (4 preko SouthBridge-a sa RAID 0, 1, 5 i 10 podrškom, 4 preko posebnog kontrolera sa podrškom za RAID 0, 1 i JBOD), 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 2x PCIe x16 2.0 i 1x PCIe x8 2.0 (x16/x16/x8), 1x PCIe x4, 1x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC889A codec 8 -Channel High Definition Audio CODEC
  • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 12 USB portova (8 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 2x PS/2, optički i koaksijalni S/PDIF, 2x FireWire

Gigabyte EX58-UD5

Gigabyte EX58-UD5 već na prvi pogled deluje dosta impresivno. Masivni heat pipe sistem hlađenja čine aluminijumski hladnjaci koji pokrivaju čipove X58 čipseta i VRM elemente oko ležišta procesora koji su povezani heat pipe cevima, a velike rashladne površine obećavaju vrlo dobre performanse ovog sistema. Odmah primećujemo da cela ploča koristi kvalitetne Solid State kondenzatore koji su japanske proizvodnje i impresivnog radnog veka od 50.000 sati. Ova ploča koristi i duplo više bakra u izradi PCB-a, što za rezultat ima bolje hlađenje, nižu impedansu i genaralno obezbeđuje bolje performanse ploče. Ovo doduše nije baš lako ispitati, ali sa druge strane nema ni razloga da kvalitetnija izrada i komponente imaju drugačiji efekat. Kako ploča ima Ultra Durable 3 oznaku, ujedno znači i da po pitanju kvaliteta izrade i komponenti spada u najbolje dostupne Gigabyte modele.

Gigabyte EX58-UD5 ležište procesora, sistem hlađenja

Zbog arhitekture novih Core i7 procesora, memorija je Triple Channel konfiguracije, te otud i čak šest memorijskih slotova. Kako su podržani memorijski moduli, znači da možete imati do maksimalno 24GB memorije, što zvuči zaista monstruozno, bar za jedan desktop računar. Naravno, treba uvek imati na umu karakteristike operativnog sistema, pošto neće svaka verzija moći da iskoristi ovoliko memorije. Inače, u podržana je DDR3 memorija, od 800MHz pa do preko 2GHz brzine. Odmah primećujemo i i PCIe slotove, a za one koje zanima grafika, dobra vest je da mogu koristiti SLI ili CrossFireX konfiguraciju i to u x16 x16 x8 varijanti, što je svakako bitan podatak vredan pohvale. Na ploči se nalazi čak 10 SATA konektora, pa iako je ovo i više nego dovoljno, ipak bi voleli da bar jedan od njih menjamo za eSATA. Sam SouthBridge čip može podržati samo 6 SATA konekcija, pa se za ostale koristi poseban kontroler.

Gigabyte EX58-UD5 PCI i memorijski slotovi, SATA konektori i tasteri

Pomenućemo i da postoje dva Gigabitna LAN porta koja se mogu koristiti simultano da bi se dobio 2Gb link, što zvuči vrlo zanimljivo ali ne znamo baš puno načina na koje bi se to moglo iskoristiti. Postoji ukupno 12 USB portova i dva FireWire, a pored standardnih audio konektora Realtek ALC889A zvučne kartice, postoje i optički i koaksijalni S/PDIF digitalni izlazi. Na samoj ploči postoji još par zanimljivih dodataka, postoje posebni Power, Reset i ClrCMOS, što će dobro doći overklokerima, ali i Debug LED koji prikazuje kod eventualne greške pri podizanju sistema. Što se overklokera tiče, postoje tri seta dioda (Overclock, Voltage i Temperature) koji će vizuelno označiti i upozoriti na trenutno stanje ploče. Za podešavanje napona elemenata sistema se koristi poseban OverVoltage Control čip koji obezbeđuje bolju kontrolu nad overklokom. Kao standardna opcija je tu i DualBIOS, odnosno dva fizički odvojena BIOS čipa, pa nema bojazni da neki eksperiment može izazvati veće probleme.

Rezime

Gigabyte EX58-UD5 je vanserijski dobra ploča koja nudi vrhunske performanse i kvalitet izrade. Teško je naći bilo kakvu zamerku, pogotovo pošto je ovo definitivno jedna od najkompletnijih ploča sa X58 čipsetom koja se može kupiti, sa više nego dovoljno mogućnosti za nadogradnju i proširenja. Mogućnosti overkloka su veoma dobre i podržane od strane Gigabyte-a i na hardverskom nivou, ali i preko EasyTune6 softvera pomoću koga direktno iz operativnog sistema možete podešavati parametre overkloka. Rezultat su izuzetne performanse i stabilnost koja doduše ima i svoju cenu, no u potpunosti opravdanu.

Conclusion

Gigabyte EX58-UD5 is an excellent motherboard offering great performances and build quality. It is hard to find any reproach, bearing in mind the fact this is the most complete motherboard with X58 chipset you can find at the market with enough upgrade and expanding possibilities. Overclocking possibilities are very good too and supported by Gigabyte regarding hardware but through EasyTune6 software that serve you to set overclocking parameters directly from operative system too. As a result you’ll have excellent performance and stability but at suitable price which is in this case justified.