понедељак, 26. јануар 2009.

Saitek Pro Flight Switch Panel


Interesantan dodatak za simulacije letenja, dosta ograničene funkcionalnosti ali za one koji traže svaki mogući način da se približe cockpitu predstavlja odličnu stvar. Primetili smo da ne radi savršeno na svim modelima aviona, a na onim kompleksnijim i ne nudi dovoljno funkcija da bi mogao da zameni u potpunosti miša i tastaturu.

Saitek igračke periferije namenjene simulacijama letenja smo dobro upoznali i utisak je bio veoma povoljan. Simulacije letenja najčešće igraju pravi zaljubljenici i entuzijasti koji su letenju uglavnom posvećeni praktično koliko i pravi piloti Za njih su veoma bitni kontroleri za letenje, i nije uvek tako lako zadovoljiti ove veoma zahtevne korisnike. Pro Flight Switch Panel nije dodatak namenjen onim najzahtevnijim korisnicima već amaterima, te ga tako i treba u startu posmatrati. On ne spada u osnovne kontrolere, već pruža dodatne kontrole (inače mapirane na tastaturi) i to samo za jednostavnije avione, što definitivno treba imati na umu kada se razmatra kupovina.

Saitek Pro Flight Switch Panel

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet izrade
  • Jednostavna upotreba
  • Doprinosi osećaju realnosti u simulacijama

Utisak kvare

  • Sistem montaže je mogao biti bolji
  • Tasteri se ne mogu reprogramirati
  • Ne radi savršeno na svim modelima aviona

Specifikacija

Saitek Pro Flight Switch Panel
  • Tasteri: 13 tastera, stajni trap i magneto switch
  • Interfejs: USB 2.0
  • Operativni sistem: Windows XP, XP64 and Vista

Saitek Pro Flight Switch Panel

U suštini, Pro Flight Switch Panel je konzola za kontrolu nekih osnovnih funkcija u avionu, na primer stajnog trapa, paljenja motora (magneto switch), svetla u kabini, Cowl switch, pumpa za gorivo i tako dalje. Tastera ima ukupno 13 i ono što je odmah jasno je da su u suštini samo iskopirane funkcije koje su i standardno dostupne na tastaturi. Nije sporno da ovo svakako izgleda mnogo zanimljivije i donekle prenosi atmosferu cockpit-a, odnosno utiče na povećanje osećaja realnosti. Konzola je zamišljena tako da se može montirati na Pro Flight Yoke System upravljač, mada to sve zajedno nije baš idealno realizovano pošto se ne može fiksirati dovoljno dobro da se ne pomera kada se malo žustrije pilotira. Kada je samo konzola na stolu, priča je ista, pa ukoliko ne posegnete za nekim priručnim rešenjem, dešavaće se da rukom gurnete konzolu i pomerite je sa mesta. Kvalitet konzole je solidan, mada bi definitivno voleli da je upotrebljeno i malo metala.

Saitek Pro Flight Switch Panel kontrole

Pravo iz kutije, Pro Flight Switch Panel je kompatibilan sa Flight Simulator verzijom X, dok se za druge verzije mora malo pretraživati po forumima. Ono što smo zaključili je da neće baš svi modeli aviona raditi savršeno. Ovo zavisi od slučaja do slučaja i treba proveriti dobro šta će i kako raditi, za šta opet nije loše prokrstariti forumima. Ono što je sigurno je da treba obavezno preuzeti najsvežije drajvere koji iz generacije u generaciju ispravljaju neke od propusta (primer i bilo pogrešno svetlosno obeležavanje statusa stajnog trapa). Funkcije tastera su fiksne i ne mogu se menjati što sa jedne strane nekome može zasmetati, a sa druge je nekako i logično pošto su svi tasteri obeleženi svojim funkcijama. Opet, konstatacija je da naprednijim kućnim pilotima ovakav dodatak neće predstavljati nezamenljivi deo opreme, ali svakako neće biti ni višak. Na određenim modelima aviona je primećeno da neke od funkcija ne rade kao što bi trebalo, no to je nešto što će se rešiti nekom od budućih revizija drajvera.

Rezime

Kao vrlo zgodan dodatak amaterima u cockpit-u, Pro Flight Switch Panel je zanimljiv kontroler koji ima vrlo ograničenu funkcionalnost, no i tako je dovoljno dobar da igrača za još jedan korak približi utisku da sedi u pravom avionu. Zamerke se odnose na sistem montaže koji bi mogao biti i bolji, ali i činjenicu da malo napredniji avioni neće imati toliko koristi od ovog dodatka, već će se često i dalje koristiti tastatura i miš. Na našem tržištu postoji mali broj periferija namenjenih igračima letačkih simulacija, pa iz tog ugla definitivno vredi isprobati ovaj kontroler. Mi mislimo da bi trebalo izbaciti Pro iz imena, doraditi drajvere i sistem fiksiranja da bi dobili mnogo bolje rezultate.

Conclusion

Pro Flight Switch Panel is an interesting controller with limited functionality that could be an attractive addition to amateurs in cockpit, but even being such is very good for player who wants to feel like sitting in a real plane. Our reproaches go to installation system, which could be much better. This addition will not be usable for advanced planes even, but players will be forced to use keyboard and mouse. Just small number of peripheries for flight simulation can be found at the local market so it is definitely worth trying out. Maybe it will be better to left out Pro of the name, update its drivers and installing system to get much better results.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, januar 2009.): 99€