понедељак, 26. јануар 2009.

ASUS Travelite bežični headset


Odličan headset kompanije Asus koji koristi bežični 2.4GHz interfejs za prenošenje zvuka i glasa sa mikrofona. Veoma su udobne i posle dužeg nošenja, a kvalitet zvuka je vrlo dobar, sa napomenom da je i iznenađujuće glasan. Kao manu možemo navesti nedostatak ozbiljnijeg basa.

Kompaniju Asus najbolje znamo po sjajnim matičnim pločama, grafičkim karticama, laptop računarima, a od nedavno se pojavljuje sve više različitih periferija. Ovom prilikom smo rešili da isprobamo bežični headset pod oznakom Travelite HS-1000W. Ovaj Headset je namenjen pre svega korisnicima koji često putuju, a treba im prenosno i jednostavno rešenje za VoIP aplikacije, ali i sve one koji žele da se što pre reše kablova. Kako za prenos signala koristi radio vezu, ne treba se bojati da će doći do mešanja ili gubitka signala dokle god je u dometu.

ASUS Travelite HS-1000W slušalice i prateća oprema

Ključne karakteristike

  • Odlična autonomija
  • Veoma glasan zvuk
  • Vrlo dobra ergonomija, udobne i posle dužeg nošenja
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ljubitelji basa neće biti oduševljeni

Specifikacija

Creative Wireless Gaming Headset HS-1200
  • Interfejs: USB+2.4HGz radio veza
  • Baterija: Lithium Polymer (autonomija do 8 sati)
  • Domet: 15-20m

ASUS Travelite HS-1000W

Slušalice dolaze u vrlo zgodnom pakovanju, polutvrdoj futroli u koju staju slušalice, USB adapter i kabl. Slušalice su srednje veličine i teže oko 122g, što ne predstavlja neko veliko opterećenje za glavu kada se duže nose. Napravljene su najvećim delom od plastike solidnog kvaliteta, ali je činjenica da smo videli i slušalice daleko kvalitetnije izrade. Dizajn je takav da se mogu veoma jednostavno sklopiti tako što se samo slušalice zarotiraju za 90 stepeni tako da budu u ravni sa podlogom, a plastični nosači zakrive tako da taman staju u kutiju. Kako su podesive po veličini (mehanizam je delom od metala i deluje dosta robustno), odgovaraće većini korisnika bez ikakvih problema.

ASUS Travelite HS-1000W sa bočnih strana

Slušalice su vrlo udobne, što je posledica fino postavljenog dela koji naleže na gornji deo glave ali i sunđera koji pokriva celu površinu slušalice koja se naslanja na uvo. Za povezivanje sa računarom se koristi USB adapter koji najviše podseća na neki flash disk. U samo par koraka, i bez potrebe da se instaliraju drajveri, adapter se povezuje na slobodan USB port računara a zatim i jednostavno povezuje sa samim slušalicama. Napajanje slušalica je pomoću Lithium Polymer baterije koja traži oko 2.5 sata punjenja i može da izdrži oko 6.5h kontinualnog korišćenja. Za punjenje, slušalice se preko USB porta povezuju na sam adapter, što je pomalo neobično, ali radi posao svakako.

ASUS Travelite HS-1000W detaljnije

Sve kontrole se nalaze na samim slušalicama: Power taster za paljenje i aktiviranje mikrofona (u zavisnosti od toga koliko dugo se drži pritisnut), Volume tasteri za podešavanje jačine zvuka i Link taster za povezivanje sa adapterom. Postoji i jedna mala LED lampica koja će signalizirati režim rada i stanje baterije. Mikrofon se nalazi na dosta fleksibilnom postolju koje se može lako namestiti u bilo koji položaj. Slušalice koriste 40mm drajvere, što je dovoljno za neočekivano snažan zvuk kome će manu pronaći samo oni koji vole jak bas koji je ovde izostao. Uprkos tome, ukupan kvalitet zvuka je jako dobar, sa praktično minimalno distorzijom kada se pojača do kraja.

Rezime

Na kraju, možemo konstatovati da domet od 15-20m iz specifikacija nije preterivanje i da slušalice bez problema hvataju i to bez ikakvih smetnji i gubljenja signala. Mikrofon je dosta dobar ali će pokupiti i ambijentalne zvuke ako su malo jači. Na kraju moramo reći da su nam se slušalice dosta dopale, pošto kombinacija kvaliteta zvuka i bežičnog interfejsa zaista predstavlja odličan paket, bez obzira da li će se koristiti za priču, muziku ili igre.

Conclusion

At the end, we can say 15-20m of range cited in technical information isn’t an exaggeration at all, and headset working smoothly without signal loss. The mike is rather good but it will pick up intense background sounds. We must say this headset deserve all the praise, its sound quality/wireless interface combination represents rather good set regardless whether you’re going to use it to talk, listening to music, or playing games.