понедељак, 19. јануар 2009.

Asus Axe Square AMAzing


Ovo je Limited Edition kuler kompanije Asus koji je univerzalnog dizajna i pasuje na većinu podnožja, bakarne osnove i heat-pipe sistema hlađenja. Performanse su odlične, a 120mm ventilator sa PWM kontrolom proizvodi buku deklarisanu na svega 16dBA.

Već smo imali priliku da vidimo rešenja za hlađenje procesora kompanije Asus, a ovoga puta je to još jedan Limited Edition hladnjak, Axe Square AMAzing. Ovo je masivni kuler u impresivnom pakovanju koji donosi univerzalni dizajn, odlične performanse hlađenja i dosta nizak nivo buke. Iako Asus nije najpoznatiji po kulerima za procesor, situacija se menja pošto smo u par navrata videli zaista vrhunska rešenja ove kompanije koja po svemu viđenom mogu da pariraju i najpoznatijim imenima, što Asus automatski svrstava u sam vrh ponude kada je u pitanju hlađenje procesora.

Asus Axe Square AMAzing sa gornje i bočne strane

Ključne karakteristike

  • Veoma luksuzno pakovanje, ograničena serija
  • Odličan kvalitet izrade
  • Vrlo tih rad, svega 16dBA
  • Bakarna osnova i heat-pipe cevi pružaju odlično hlađenje

Utisak kvare

  • Ne dolazi adapter za Core i7 procesore

Specifikacija

Asus Axe Square AMAzing
  • Podnožje: Intel LGA775, AMD AM2, AM2+, 940, socket F(1207)/1207+
  • Dimenzije: 139x138x130 mm
  • Materijal:58 bakarnih heat pipe cevi (6mm prečnika) i baza, aluminijumski hladnjak
  • Ventilator: 120x120x25 mm (PWM), EBR (Enter bearing) , 1400RPM pri 16dBA
  • Težina: 680g

Asus Axe Square AMAzing

Pomenuli smo impresivno pakovanje, i to nije preterivanje, kuler je upakovan u ogromnu kutiju koja deluje veoma luksuzno. Dodaci za montažu na različita socket podnožja kao i termalna pasta su zapakovani u zasebnu kutiju (u kojoj se nalazi sunđer sa prorezima za sve delove koji su tu pohranjeni). Iako ovo deluje potpuno fascinantno, ipak bi možda moglo i da se utroši manje materijala na samo pakovanje, pogotovo ako se zna da i Asus kao i dosta drugih kompanija sve više polaže na očuvanje životne sredine što se ogleda u izbacivanju štetnih materijala iz proizvodnje i smanjenju utrošenog materijala. Ipak, ovo je Limited Edition serija i to mora da se vidi već od pakovanja.

Asus Axe Square AMAzing sa donje strane

Ceo kuler je povećih dimenzija od 139x138x130 mm i težine 680g, što ga svrstava u gabaritnije modele i treba dobro voditi računa o tome da li bez problema staje u kućište. Sastoji se od aluminijumskog hladnjaka sa impresivnom rashladnom površinom (5500cm2) i bakarnom osnovom i heat pipe cevima. Bakar je poniklovan, te zbog toga nije prepoznatljive boje. Osnova nije baš vrhunski ispolirana do mirror finiša, što je na prvi pogled i jedina mana. Heat pipe cevi ima ukupno 5 i prečnika su 6mm, dakle nešto šire od proseka što i obezbeđuje efikasnije hlađenje. Ventilator je prečnika 120mm sa zlatno žutim LED svetlom što se slaže sa plastičnom maskom kulera koja je takođe u zlatno žutoj boji. Konektor ventilatora je 4-pinski i sa podrškom za PWM kontrolu, a sa 1400 obrtaja u minuti proizvodi buku deklarisanu na 16dBA, što je i više nego dobro.

Rezime

Asus Axe Square AMAzing kuler se može montirati na većinu socketa koji se koriste, stim što će vlasnici nove Core i7 Intel platforme morati da se ipak strpe i kupe adaptere zasebno. Performanse hlađenja su veoma dobre, a iako kuler nije nabolji u svojoj kategoriji ipak se plasira u gornji dom bez ikakvih problema. Ono što ovaj kuler izdvaja iz ponude je ekskluzivitet (dobija se i specijalna kartica sa serijskim brojem primerka kulera), mogućnost montaže na veliki broj CPU podnožja i vrlo tih rad uz odlične performanse.

Conclusion

Asus Axe Square AMAzing cooler can fit to most of the sockets but owners of the new Core i7 Intel platform will need to wait a little bit longer to buy separate adapters. Cooling performances are very good although this cooler isn’t in its best possibly category, still it is among the best ones. Its exclusivity is what’s makes it different because it comes with special card with cooler serial number and you have the option to place it on various CPU stands providing quiet work and excellent performances.