субота, 3. јануар 2009.

Gigabyte EX58-EXTREME

Jedna od najnovijih matičnih ploča kompanije Gigabyte, sa podrškom za nove Intel i7 procesore. Ploča je sa veoma impresivnim spiskom opcija, i izuzetno kvalitetne izrade koja garantuje stabilan rad. Posebna pažnja je posvećena overkloku, što će potencijalne kupce ovog modela sigurno obradovati.

EX58-EXTREME je u ovom trenutku najmoćnija Gigabyte matična ploča za Intel platformu, konkretno i7 Nehalem procesore. Već i na prvi pogled vidimo da je u pitanju veoma napredna ploča sa bogatim pakovanjem i podužim spiskom opcija. Cena ovog modela nije mala, ali ni ne odudara mnogo od prakse na koju smo navikli, a to je da su najnovije matične ploče (pogotovo one top kategorije) u startu dosta skuplje od prethodne generacije. Još uvek nema baš puno matičnih ploča za i7 procesore, pa svi oni koji su planirali da se ponove sa novim procesorom morati da računaju na nešto veći trošak.

Gigabyte EX58-EXTREME sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane i oprema

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, veoma kvalitetne komponente
  • Vrlo efikasan sistem hlađenja, dodatni hladnjak i mogućnost povezivanja vodenog hlađenja
  • Potencijal za ozbiljan overklok
  • Izuzetno dobre performanse
  • Impresivan spisak podržanih opcija

Utisak kvare

  • Nešto viša cena

Specifikacija

Gigabyte EX58-EXTREME
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel X58, ICH10R Southbridge
  • Procesor: Socket 1366 Core i7/Core i7 Extreme Edition
  • Memorija: 6x DIMM, max. 24GB, Triple Channel DDR3 2100+/1333/1066/800
  • Kontroleri: 10x SATAII (6 preko SouthBridge-a sa RAID 0, 1, 5 i 10 podrškom, 4 preko posebnog kontrolera sa podrškom za RAID 0, 1 i JBOD), 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 2x PCIe x16 2.0 i 1x PCIe x8 2.0 (x16/x16/x8), 1x PCIe x4, 1x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC889A codec 8 -Channel High Definition Audio CODEC
  • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 12 USB portova (8 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 2x PS/2, optički i koaksijalni S/PDIF, 2x FireWire

Gigabyte EX58-EXTREME

Prvo što ćemo reći je da ova matična ploča (kao uostalom i sve ostale X58 ploče) podržava samo nove i7 procesore koji su Socket 1366 podnožja, da se slučajno ne bi desilo da neko proba da "nabudži" neki stariji procesor. Verovatno će najveći broj kupaca odmah primetiti nešto drugačiji sistem hlađenja, kao i poseban dodatak u vidu povećeg hladnjaka, što je novi Hybrid Silent-Pipe 2 sistem. Da objasnimo, kao i u najvećem broju slučajeva, čipset i VRM moduli imaju svoje hladnjake koji su spojeni sistemom heat pipe cevi, a novina je montirani Water Block i žljebovi za fiksiranje dodatnog hladnjaka. Dakle, ukoliko je potrebno (najverovatnije za overklok), sistem vodenog hlađenja možete povezati tako da hladi i ploču. Ako nemate sistem vodenog hlađenja a potrebno je dodatno ohladiti matičnu ploču, dodatak iz pakovanja (podseća najviše na hladnjak koji se montira na pasivno hlađene grafičke kartice) se šrafovima fiksira, a sa zadnje strane će zauzeti jedan slot. Dosta velika rashladna površina ovog dodatka bi trebala da pruži sasvim adekvatno hlađenje čak i za neke ekstremnije eksperimente.

Gigabyte EX58-EXTREME ležište procesora, sistem hlađenja

Iako je ležište procesora praktično okruženo sa tri strane sistemom za hlađenje a sa četvrte memorijskim slotovima, ipak će biti dovoljno mesta i za neke veće kulere. Ploča ima Ultra Durable 3 etiketu, što znači da su na njoj upotrebljeni smo najkvalitetniji Japanski aluminijumski kondenzatori (deklarisani 50.000 radnih sati), ali i da sama štampana ploča ima dodatni bakarni sloj koji bi trebao da obezbedi bolje hlađenje i veću provodljivost, odnosno smanjenje impedanse ploče za čak 50%. Svrha ovoga je da se obezbedi stabilniji rad i u uslovima overkloka, a tu se nadovezuje i Dynamic Energy Saver Advanced 6-fazni sistem napona koji omogućuje veoma efikasnu potrošnju pošto se u idle režimu (mirovanja) minimalizuje potrošnja, što utiče i na manje zagrevanje. U okviru EasyTune6 softvera za oveklok koji Gigabyte isporučuje, nalazi se i Quick Boost u kome postoje tri predefinisana podešavanja za overklok procesora, što će se verovatno dopasti manje iskusnim korisnicim koji bi voleli da postignu dobre rezultate bez previše čeprkanja po BIOS-u.

Gigabyte EX58-EXTREME PCI i memorijski slotovi, SATA konektori i Debug LED

Kao što smo već i navikli, postoji čak 6 memorijskih slotova za maksimalno 24GB memorije (stim što treba voditi računa koji operativni sistem se koristi pošto ne može svaki prepoznati ovu količinu memorije), što je posledica 3-kanalnog memorijskog interfejsa (kao što smo ranije instalirali po dva modula da bi omogućili Dual Channel, sada treba postaviti tri modula). Na ploči se nalazi čak 10 SATA konektora (Gigybyte je ugradio i dodatni SATA kontroler), a postoji podrška i za ukupno 12 USB portova (8 se nalaze pozadi, dok su 4 na samoj ploči). Pomenućemo i dva gigabitna LAN porta kao i optički i koaksijalni zvučni konektor. Sa dva PCIe x16 i jednim PCIe x8 slotom, ova ploča će podržati CrossFireX ili SLI mod sa tri grafičke kartice. Od zanimljivih detalja treba pomenuti Debug Led na kome se u slučaju neke greške kod butovanja prikazuje kod greške. Za one koji će ploču više držati van kućišta, tu su i Power, Reset i Clear CMOS tasteri na samoj ploči. Tu je i čitav niz LED-ova koji signaliziraju temperaturu, status napona procesora, memorije i čipseta. Kako na ploči postoji zaseban kontroler koji je zadužen samo za regulisanje napona u overkloku, treba očekivati zaista vrhunske rezultate.

Rezime

Na samom kraju, nema se puno toga dodati osim zaključka da je Gigabyte EX58-EXTREME izuzetna matična ploča koja je namenjena entuzijastima koji imaju dovoljno znanja da iskoriste njene brojne mogućnosti ali i dovoljno novca da to plate. Upravo je možda to i jedina zamerka, činjenica da ovakva ploča prevazilazi platežnu moć dobrog dela kupaca, što je prava šteta. Ukoliko prelazite na Intel i7 platformu, ova matična ploča se nameće kao jedno od najkompletnijih rešnja na tržištu u ovom trenutku, bez obzira da li vam je prioritet stabilan i pouzdan rad ili overklokerski eksperimenti.

Conclusion

At the end, there isn’t much to say except Gigabyte EX58-EXTREME is an excellent motherboard geared towards enthusiasts who knows how to use its numerous possibilities but who have enough money to buy it too. The price itself is the only shortcoming because it’s supersede means of payment of an average user. If you are going to use Intel and i7 platform, this motherboard is the most complete solution at the market, regardless whether your priority is stable and reliable work or overclocking experiments.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, decembar 2008.): 290€