уторак, 27. јануар 2009.

Gembird headset kompleti


Gembird u ponudi ima razne periferije odličnog odnosa cena i performansi, a takva je situacija i sa 4 headset modela koja smo videli. Vrlo dobar kvalitet zvuka i dobri mikrofoni će najbolje preporučiti ove modele kupcima koji traže dobro rešenje za VoIP ili neku drugu namenu.

Gembird nije više tako nepoznato ime kod nas, ponajviše zahvaljujući činjenici da su svi njihovi proizvodi veoma povoljne cene za koju daju odlične performanse. U više nego velikoj konkurenciji u svojoj kategoriji, Gembird uvek ima nešto novo da pokaže, a mi ćemo u ovom tekstu pažnju posvetiti headset slušalicama. Sigurno je da sve veći broj korisnika koristi neke od VoIP aplikacija kao što je Skype, a pored kamere nezaobilazan deo opreme je i headset.

Gembird MHS-105, MHS-106, MHS-112 i MHS-113

Ključne karakteristike

  • Vrlo povoljna cena
  • Dosta dobar kvalitet izrade
  • 40mm drajveri daju odličan zvuk
  • Kontrole zvuka na kablu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gembird MHS-105
  • Interfejs: 2x 3.5mm
  • Drajveri: 40mm
  • Dodatno: kontrola zvuka na kablu
Gembird MHS-106
  • Interfejs: 2x 3.5mm
  • Drajveri: 40mm
  • Dodatno: kontrola zvuka na kablu
Gembird MHS-112
  • Interfejs: 2x 3.5mm
  • Drajveri: 40mm
  • Dodatno: kontrola zvuka na kablu
Gembird MHS-113
  • Interfejs: 2x 3.5mm
  • Drajveri: 40mm
  • Dodatno: kontrola zvuka na kablu

Gembird headset slušalice

Prvi u seriji je model MHS-105, malo većih dimenzija i namenjen je korisnicima koji pored korišćenja za VoIP žele i da slušaju muziku ali i igraju igre. Konstrukcija je kombinacija metala i plastike što znači da su slušalice veoma čvrste i obećavaju dosta dug životni vek. Uprkos metalu koji je upotrebljen, deo koji sa gornje strane naleže na glavu je od platna i veoma je udoban. Slušalice su postavljene debelim slojem sunđera koji ima dvojaku ulogu, dobru izolaciju ambijentalne buke i da povećaju odobnost, pogotovo posle višečasovnog korišćenja. Za povezivanje na računar se koriste dobri stari 3.5mm konektori, odvojeno za slušalice i mikrofon, dok na kablu dužine 1.8m postoji i minijaturni upravljač sa kontrolama za zvuk: potenciometar za jačinu zvuka i taster za mikrofon. Zvuk ovih slušalica je prilično dobar, dosta ujednačen i sa odličnim basom. Mikrofon koji se nalazi na dosta fleksibilnom postolju je solidan i sagovornici uglavnom nemaju nikakvih zamerki.

Gembird MHS-105

Sledeći headset, MHS-106 izleda veoma slično modelu 105, a glavne razlike se ogledaju u nešto drugačijem dizajnu samih slušalica. I ovaj model je napravljen korišćenjem kombinacije plastike i metala, a dosta nam se dopao mehanizam podešavanja obima koji je metalni, pošto plastični uglavnom dosta brzo stradaju. Kao i prethodni model, veoma su udobne za nošenje i to im je možda i najbitnija osobina pošto se možda na prvi pogled i ne bi to reklo. Mikrofon je na dosta dugačkom i veoma savitljivom postolju, sa filterom za ambijentalne šumove kao što je vetar. Na računar se povezuje 3.5mm konektorima, a i ovde na kablu postoje podešavanja za jačinu zvuka i uključivanje mikrofona. Kao i model 105, i ove slušalice koriste 40mm drajvere sa feritnim magnetima, što je dovoljno da se dobije vrlo dobar zvuk koji će dobro poslužiti i za slušanje muzike i igranje igara.

Gembird MHS-106

Model MHS-112 je dosta manjih dimenzija, plastične konstrukcije koja u suštini i nije toliko krhka koliko bi se moglo pomisliti. Mogu se podešavati po obimu, a gornji deo koji naleže na glavu može posle dužeg vremena početi da žulja. Slušalice su postavljene sunđerom koji nije mnogo debeo i ne pokriva celo uvo, ali sasvim dovoljno da budu dovoljno udobne. Mikrofon je na stalku koji je pokretljiv, a na samom vrhu ima sunđer koji igra ulogu filtera zvuka iz okruženja. Na kablu postoji minijaturni kontroler zvuka za podešavanje jačine i isključivanje/uključivanje mikrofona, što je uvek vrlo korisna opcija. I ovaj model koristi 3.5mm konektore za povezivanje na računar (jedan konektor za zvuk a drugi za mikrofon). Uprkos manjoj veličini samih slušalica, koriste se isti 40mm drajveri, što znači da je i kvalitet zvuka veoma sličan prethodnim modelima.

Gembird MHS-112

Za kraj je ostavljen najmanji model, MHS-113 koji nam deluje najjednostavnije ali i najkrhkije pošto je plastika dosta tanka, te nije loše voditi računa malo o tome kako se koriste. Mogu se podesiti po obimu tako da će odgovarati praktično bilo kome, što je dobra stvar. Slušalice su postavljene sunđerom, pa zbog toga i male težine neće žuljati posle dužeg nošenja. Kabl koji je dužine 1.8m na sebi ima kontrolu zvuka i mikrofona (potenciometar za zvuk i on/off prekidač za mikrofon). I ovaj model koristi odvojene 3.5mm konektore za povezivanje na računar, a na naše iznenađenje, i u ove slušalice su smešteni identični 40mm drajveri, pa po pitanju zvuka neće biti iznenađenja u odnosu na prethodna 3 modela. Mikrofon nije na savitljivom postolju, već se može samo rotirati oko slušalice, a na vrhu nema sunđera-filtera.

Gembird MHS-113

Rezime

Kvalitet zvuka je praktično identičan kod svih modela, mada se nama više dopadaju modeli MHS-105 i MHS-106, no to je više subjektivna procena. Kod mikrofona prednost dajemo modelu MHS-112 koji ima sunđer na vrhu koji dosta dobro eliminiše buku iz okruženja i strujanje vazduha koje ponekad ume da zasmeta. Cene svih modela su veoma povoljne, što je verovatno i najbitnija stvar, pa praktično da i nema puno razloga za razmišljanje. Gembird još jednom potvrđuje ono što smo i pretpostavili na samom početku, vrlo povoljne periferije koje za svoju cenu pružaju mnogo.

Conclusion

Sound quality is almost identical for all models although we like the best MHS-105 and MHD-106, but that’s our own opinion. Speaking about microphones MHS-112 model gets all the praise because it has sponge at the top for eliminating ambient sounds and airflows that could be very annoying. The most important thing here is affordable price and you don’t have to think twice. Once more Gembird justified the fact it has affordable peripheries offering various options.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, januar 2009.):
Gembird MHS-105 8€
Gembird MHS-106 9€
Gembird MHS-112 7€
Gembird MHS-113 7€