понедељак, 19. јануар 2009.

Microsoft izdaje Windows 7 beta


Windows 7 je ušao u javnu beta fazu testiranja, potvrdio je visoki zvaničnik kompanije Microsoft Steve Balmer na Consumer Electornic Show 2009 događaju koji se održava u Las Vegasu.

Prva beta verzija naslednika Windows-a Vista je bila trenutno dostupna u vreme Balmerovog obraćanja kao disk image koji se može preuzeti za MSDN, TechBeta i TechNet učesnike dok je generalna javna beta verzija novog operativnog sistema postala dostupna 9. januara.

Očekuje se da će Windows 7 u konačnoj verziji na policama prodavnica softvera da se pojavi krajem ove ili početkom sledeće godine, ako je sudeći po Microsoft-ovom do sada u najvećoj meri poštovanom rasporedu koji podrazumeva tri godine između dva operativna sistema.Novi operativni sistem je prvo pojavljivanje zabeležio u oktobru kada je „pre-beta“ verzija data učesnicima Microsoft Professional Developer konferencije 2008.

Prema najavama John Curran-a jednog od zvaničnika kompanije Microsoft zaduženog za Windows u Velikoj Britaniji, Windows 7 bi mogao da bude veoma pogodan za poslovne korisnike i IT profesionalce zbog svoje poboljšane sigurnosti i zbog toga što novi operativni sistem ne zahteva nova hardverska ulaganja pored onih koja su već izvršena ili bi bila za Windows Vista-u.

BitLocker enkripciona karakteristika je bila jedno od najznačajnijih poboljšanja koja su postojala u okviru Vista-e ali je Windows 7 podiže na jedan novi nivo. BitLocker To Go je nova karakteristika. Ukoliko uzmete običan USB drive i zatim uključite BitLocker, možete staviti lozinku ili zaključati USB drive koristeći smartcard.

USB drive enkriptovan BitLocker To Go mogućnošću će biti moguće koristiti na računarima koji rade na Windows 7, Vista ili XP operativnim sistemima. Kada je u pitanju hardverska kompatibilnost, iz Microsoft-a uveravaju da će svaki sistem koji je funkcionisao na Windows Vista-i raditi isto ili bolje bez ikakvog ulaganja. Takođe, Curran naglašava da kako je novi operativni sistem u odnovi izgrađen na Vista-i, većina Vista kompatibilnih aplikacija će takođe biti kompatibilna i sa Windows-om 7.

Izuzetak će biti aplikacije koje su visoko specifične od operativnog sistema, kao što su antivirus ili softveri za upravljanje fajlovima. Windows 7 se opisuje kao dizajniran i optimizovan za mobilne personalne računare, bilo da su u pitanju netbook ili laptop računari, sa opaskom da bi Windows 7 mogao da radi na trenutnim netbook modelima kao što su oni koju su bazirani na Intel Atom procesoru radnog takta 1.6GHz.

Ključna karakteristika za poslovne korisnike bi mogla da bude DirectAcess. Ova karakteristika koja je takođe uključena u Windows Server 2008 R2 omogućava mobilnim randicima pristup njihovim korporativnim mrežama bez potrebe za VPN. Ona takođe omogućava IT profesionalcima da daljinski upravljaju laptopovima, čak iako su ovi računari suviše mali da omoguće inkorporoaciju smartcard čitača.

Curran takođe naglašava da je novi operativni sistem dizajniran tako da omogući maksimalno trajanje baterije kada su u pitanju prenosivi računari. Ukoliko ne koristite računar u roku od 30 sekundi ekran se automatski isključuje. Još uvek nije sasvim jasno koliko će sleep režima biti uključeno u Windows 7. Mnogi smatraju da je broj ovakvih režima u Vista-i bio suviše zbunjujuć.

Windows 7 će biti manji u odnosu na Windows Vista-u kada je u pitanju količina prostora na hard drive-u koji zauzima. Po pitanju izgleda ovaj operativni sistem je približno isti kao Vista. Dva značajna izuzetka su veličina tastera u taskbaru na ekranu - oni su veći pa ih je lakše koristiti u multitouch režimu kao i nedostatak sidebar-a.