среда, 21. јануар 2009.

Moćna igračka Asus G70


Močni gejming laptop računar velikog 17" Wide ekrana pune HD rezolucije. Konfiguracija je veoma moćna a performanse takve da ni oni najzahtevniji igrači neće imati primedbi. Kao zamerke možemo navesti dimenzije i težinu laptopa kao i autonomiju koja neće dozvoliti da se dugo vremena igra bez izvora struje.

Ne treba trošiti mnogo vremena na predstavljanje kompanije Asus, koja je jedna od najvećih IT imena, a koja slavu duguje veoma dobroj reputaciji i istoriji kada su matične ploče u pitanju. Laptop računari su posle matičnih ploča i grafičkih kartica verovatno i najjača strana Asus-a, a videli smo da ova kompanija ume da napravi veoma interesantne modele za različite kategorije korisnika. Ovom prilikom će se obradovati igrači pošto je G70 laptop pravljen po njihovoj meri. Ovaj desktop replacement laptop nije računar koji ćete baš često nositi sa sobom, ali zato po pitanju performansi ostavlja iza sebe najveći deo modela aktuelne ponude. Ovaj mamut od laptopa će definitivno imati svoju publiku, mahom među kupcima nešto dubljeg džepa, što je verovatno i jedna od najvećih zamerki koju možemo uputiti u startu. No sa druge strane, nije baš realno očekivati da ovakva konfiguracija bude jeftina, pa i nema nekog iznenađenja.

Asus G70 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma dobar kvalitet izrade
  • Atraktivan dizajn i mnoštvo LED lampica
  • Ekran Full HD rezolucije
  • Moćna konfiguracija i impresivne performanse

Utisak kvare

  • Dosta slaba autonomija
  • Nema Blu-Ray čitača
  • Dimenzije i težina

Specifikacija

Asus G70
  • Ekran: 17'' WUXGA Color Shine , 1920x1200 piksela
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T9400 (2.53 GHz, 6 MB L2, 1333 MHz FSB)
  • Ram memorija: 6GB DDR2
  • Grafika: Nvidia GeForce 9800M GS DDR3 1GB
  • Hard disk: 640GB SATA (2x 320GB)
  • Optički uređaj: DVD Super Multi
  • Komunikacija : Glan, WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.0+EDR
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 4x USB, FireWire, eSATA, D-Sub, HDMI, GLAN, ExpressCard slot
  • Dimenzije: 433x314x49mm
  • Težina: 4.9 Kg
  • Baterija: Li-Ion, 5200mAh
  • Dodatno: Čitač kartica 4-u-1 (SD/MMC/MS/MS Pro), 1.3MP Web kamera

Asus G70

Dimenzije ovog laptopa su prilično impresivne, zahvaljujući 17" Wide ekranu, te težina od skoro 5Kg ne treba da bude veliko iznenađenje. Ovo pre svega jeste zamena za desktop računar, te portabilnost nije visoko na listi prioriteta, ali ipak treba imati na umu dimenzije i težinu kada se odlučuje o kupovini. Ekran je Full HD rezolucije od 1920x1200 piksela, i odmah treba reći da je izuzetno dobrog prikaza. Sa solidnim uglovima vidljivosti i odzivom od 8ms, slika je oštra i veoma dobrih boja, a ekran ne previše reflektivan. Moramo priznati da je zaista uživanje gledati punu HD rezoluciju na ekranu ove dijagonale, a G70 dobija sjajne ocene na račun ekrana i slike. Dizajn laptopa je futuristički, a kombinacija veoma kvalitetne mat plastike, imitacije karbonskih vlakana i detalji od brušenog aluminijuma daju veoma dobru kombinaciju za prilično visoku ocenu po pitanju estetike.

Asus G70 tastatura, dodatni tasteri i sistemske diode, touchpad

Koliko je ovaj laptop atraktivan se najbolje vidi posle uključivanja pošto će početi da svetli sa svih strana. Od zadnje strane poklopca gde svetle logo i jedan horizontalni prorez, pa do sakrivenih diodica oko tastature, ovaj laptop će vrlo lako i brzo privući pažnju čim se upali. LED lampice će čak menjati boju u odnosu na broj obrtaja ventilatora, odnosno stepena opterećenja računara, a interesantno je recimo da je i otvor za hlađenje sa zadnje strane osvetljen, te je moguće da će u mraku onaj ko sedi sa suprotne strane biti bukvalno zaslepljen. Tastatura je pune veličine, zajedno sa numeričkim delom sa desne strane, ali i setom shortcut tastera sa leve strane uključujući i četvorosmerni taster. Ovo naravno nije sve, pa iznad tastature stoji i set tastera osetljivih na dodir, ali i minijaturni LCD ekran na kome se prikazuju neke osnovne informacije o sistemu, ali i pristigle email poruke, prognoza i druge korisne informacije.

Asus G70 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Ne treba preskočiti ni touchpad koji je prostran i veoma brz, a pokretanjem odgovarajuće prečice se na njemu pale i touchpad se pretvara u mali daljinski upravljač za multimediju. Što se tiče rasporeda komponenti, sa prednje strane se nalaze samo sakrivene sistemske diode i otvarač poklopca. Sa desne strane su ExpressCard slot i optički uređaj, kao i jedan otvor za hlađenje. Pozadi su konektor za napajanje, D-Sub i HDMI video konektori, dva USB i jedan eSATA konektora. Sa leve bočne strane su smeštena dva 3.5mm audio konektora, priključak za eksternu antenu za WiFi i prekidač, LAN, dva USB i jedan FireWire konektor kao i čitač memorijskih kartica. Treba pomenuti i integrisanu Web kameru koja je iznad ekrana i ugrađena čak četiri zvučnika. Sva četiri su smeštena sa donje strane laptopa, a dva su nešto većih dimenzija što daje nešto glasniji zvuk od proseka kada su laptop računari u pitanju.

Asus G70 sa bočne strane, subwooferi sa poleđine

Konfiguracija ovog modela laptopa je vrlo impresivna. Intel Centrino platforma sa Core 2 Duo T9400 procesorom koji radi na 2.53GHz (čak 6MB Č2 keša i magistrala od 1333MHz) i čak 6GB DDR2 memorije je i više nego dovoljno performanse koje će teško imati konkurenciju među laptop računarima. Ugrađena je NVIDIA 9800M GS grafička kartica sa 1GB sopstvene memorije, što je dovoljno da potera i novije igre u podržanoj HD rezoluciji. Kupci će na raspolaganju imati ukupno 640GB skladištenog prostora, što obezbeđuju dva SATA hard diska od po 320GB. Za komunikaciju je tu gigabitni LAN port, WiFi adapter koji podržava sve protokole uključujući i 802.11n kao i Bluetooth 2.0 modul. Moramo priznati da je odluka da se ne instalira Blu-Ray čitač velika mana pošto bi to bila savršena kombinacija za ovakav računar. Litijum jonska baterija kapaciteta 5200mAh je dovoljna da obezbedi autonomiju od oko 1h10min u mirovanju i 35min pod punim opterećenjem, što naravno nije ni malo impresivno, no autonomija jednostvno nije uopšte presudna kod ove kategorije računara.

Rezime

Utisci o Asus G70 laptopu su prilično povoljni, a evo i zašto. Kvalitet izrade je na veoma visokom nivou, i verujemo da će odgovarati i igračima koji umeju da budu malo grublji. Performanse su veoma dobre, nema mesta za primedbe, ali treba svakako računati na to da se mora instalirati 64-bitni operativni sistem da bi se efektivno iskoristila sva ugrađena memorija. Možda nas je najviše i oduševio ugrađeni ekran koji po nama predstavlja i najsvetliju tačku konfiguracije. Iako autonomija nije previše dobra, a dimenzije i težina ne dozvoljavaju da bude često prenošen, G70 se kandiduje za jedan od najmoćnijih laptop računara koji se mogu pazariti kod nas, pa bi u tom svetlu i kod igrača trebao da bude veoma popularan.

Conclusion

Our impressions on Asus G70 laptop are positive in general. Build quality is very good and we believe rough players will find it excellent. Its performances are beyond reproaches but you should know it is necessary to install 64 bit OS for effective memory usage. The most interesting thing here is in-built screen. Although its autonomy isn’t the best one and its dimensions and weight impede its portability, G70 is among the most powerful laptop computers at the market. According to this, it should be one of the most popular computers.