среда, 28. јануар 2009.

OCZ Core Series V2 SATA II 2.5


Nova serija SSD diskova kompanije OCZ, donosi nam poboljšane brzine transfera i USB port, kao i nešto niže cene. Dostupni u kapacitetu do 250GB, ovi diskovi nude impresivnu brzinu pristupa podacima, dok su ostale performanse u rangu klasičnih SATA diskova.

Bez obzira na skepticizam koji se može čuti, SSD diskovi sasvim sigurno predstavljaju sledeći evolutivni korak hard diska, i jedina prepreka je cena po GB, pošto regularni hard diskovi i dalje predstavljaju daleko jeftiniju investiciju. Međutim, SSD diskovi ne bi bili sve popularniji bez ikakvog razloga, osnova je činjenica da su mnogo otporniji na temperaturu i šokove, nemaju mehaničke delove, a sa druge strane su skuplji i još uvek ne u rangu najbržih regularnih diskova, bar po brzinama transfera pošto je vreme pristupa SSD diskova superiornije. OCZ je ponudio novu generaciju koja nam donosi kapacitet do 250GB i nešto niže cene.

OCZ Core Series V2 SATA II 2.5" SSD

Ključne karakteristike

  • Impresivno vreme pristupa
  • Otporan na udarce, dosta širok opseg radne temperature
  • Dosta dobre performanse tranfera podataka
  • SATA i USB interfejs

Utisak kvare

  • I dalje je dosta skuplji od klasičnih diskova

Specifikacija

OCZ Core Series V2 SATA II 2.5" SSD
  • Kapacitet: 30GB
  • Interfejs: SATAII, USB 2.0
  • Format: 2.5"
  • Transfer: čitanje do 170 MB/s, pisanje do 98 MB/s
  • Pristup podacima: 0.2-0.3ms
  • Radna temperatura: od -10 do 70 stepeni Celzijusa

OCZ Core Series V2 SATA II 2.5" SSD

Core Series V2 diskovi bi trebali da poprave par stvari koje su tradicionalna slaba tačka SSD diskova. Prvo je tu prosečno vreme života (flash memorija koja se koristi može podneti fiksni broj ciklusa upisa podataka). Ovi diskovi imaju MBFT (Mean Time Before Failure) deklarisan na 1.5 milion sati. Ukoliko ovo ne zvuči dovoljno impresivno, da prevedemo to u godine rada što iznosi preko 170 godina! Doduše, da budemo i potpuno iskreni, nigde se ne pominje broj ciklusa upisa koji je najbitniji podatak, no verovaćemo da brojka od 170 godina sasvim sigurno pokriva par godina intenzivnog korišćenja kao što je to slučaj sa regularnim hard diskovima. Sledeće što je poboljšano su brzine transfera podataka koje su unapređene tako da su sada u rangu prosečnih SATA regularnih diskova. Zanimljivo je da ovaj model ima i USB port, što znači da se može koristiti i kao eksterni disk ako zatreba.

OCZ Core Series V2 SATA II 2.5" SSD sa bočne i zadnje strane, konektori

Model sa testa je kapaciteta 30GB, a u ponudi ima modela do 250GB. Odmah smo primetili koje su radne temperature ovih diskova, a idu od -10 do +70 stepeni Celzijusa, pa nije teško uvideti razliku i prednost u odnosu na obične hard diskove. Mi smo odmah proverili kakve su performanse u testovima i dobili sledeće brojke: Sequential read 110MB/s, Burst 173.9MB/s, Average 115.4MB/s, RAT: 0.2ms, CPU 2%. Ovi podaci se potpuno slažu sa navodima proizvođača, i samo treba prokomentarisati Random Access Time koji je 0.2ms, dok je poznato da kod običnih hard diskova ide i do 13ms. Ovo u praksi znači da će se sistem podizati brže, kao i da će generalno odziv programa biti primetno brži. Za kraj, samo podatak da je disk atestiran da izdržava silu od 1500G, što uopšte ne možemo da zamislimo kako bi moglo da izgleda, no opet, znači i da su šanse da podaci stradaju od nekog potresa zaista minimalne.

Rezime

Zaista nema puno toga što se može dodati. Iako je kapacitet od 30GB prilično mali, na pamet nam pada varijanta da sistemski disk bude upravo ovakav jedna SSD, pošto će se sistem brže podizati i generalno brže pristupati podacima. Izmerene performanse i utisak je veoma povoljan, a jedino što bi voleli da vidimo je da cena bude nešto niže, no i to treba očekivati u skorijoj budućnosti. Onda će biti zaista vreme da klasični hard diskovi odu u zasluženu penziju.

Conclusion

There is nothing much to say here. Although 30GB capacity is relatively small, the best thing would be to have system disk of SSD like this because then OS and access to data shall be much faster in general. Measured performances and impressions are positive and the only thing we like to see is a smaller price but you never know, maybe sometime in the future. That will be the time for classic hard drives to be retired.