четвртак, 15. јануар 2009.

HP iPAQ 914 Business Messenger


Ovo je poslovni smartphone uređaj sa podrškom za sve mobilne mreže uključujući i HSDPA, ali i Bluetooth i WiFi. Windows Mobile platforma nije neka novost, ali u ovom slučaju odlično radi zahvaljujući dosta dobrom procesoru. QWERTY tastatura i stylus olovčica će znantno olakšati upotrebu.

HP iPAQ serija PDA uređaja je verovatno najpoznatija po Business modelima, mada ne trba zapostaviti ni one modele namenjene običnim "smrtnicima". Ipak, mi ćemo se za sada držati upravo Business linije, a prvi na redu je iPAQ 914 Business Messenger, pametni telefon sa Windows Mobile platformom. Ovaj telefon je veoma dobro opremljen za ozbiljnu poslovnu upotrebu, i sa mnoštvom opcija i mogućnosti odlično stoji među konkurencijom. Dosta smartphone modela koristi Window Mobile platformu koju smo do sada odlično upoznali, pa se razlike među modelima svode na dizajn i sitnice, pošto su performanse u najvećem broju slučajeva veoma slične.

HP iPAQ 914 i oprema

Ključne karakteristike

  • Veoma dobra konfiguracija i Windows Mobile platforma
  • Podržane su praktično sve opcije za komunikaciju, uključujući Bluetooth i WiFi
  • Ugrađen veoma dobar GPS uređaj uz mogućnost kačenja eksterne antene
  • Proširenje kapaciteta memorije sa MicroSD memorijskim karticama
  • Veoma brzo radi, intuitivan interfejs

Utisak kvare

  • Kvalitet snimljenih fotografija nije impresivan

Specifikacija

HP iPAQ 914
  • Podržane mobilne mreže: UMTS, HSDPA 3.6/7.2Mpbs , Quad-band GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900MHz)
  • Komunikacija: WLAN (Wi-Fi 802.11b/g), Bluetooth (2.0+EDR), USB 2.0
  • Ekran: 2.46" TFT-LCD, QVGA 320x240 piksela
  • Procesor: Marvell PXA270 (416 MHz)
  • Memorija: 256MB Flash ROM, 128MB SDRAM, microSD card slot
  • Operativni sistem: Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional
  • Baterija: Li-Ion 1940mAh
  • Dimenzije: 113x64x16 mm
  • Težina: 154g
  • Dodatno: kamera 3MP, GPS

HP iPAQ 914

Zbog monoblok dizajna i QWERTY tastature, iPAQ 914 ne može da izbegne poređenje sa nekim od Blackberry modela. Da li je to plus ili minus, pitanje je ukusa, nama se recimo dizajn dopao pošto je dosta praktičan i ne podređuje funkcionalnost izgledu. Telefon je napravljen od plastike solidnog kvaliteta, mada bi on mogao biti i za nijansu bolji, a cela zadnja strana je gumirana plastika zbog koje telefon odlično leži u ruci i daje odličan osećaj kada se drži (druga strana medalje je to što će se videti otisci prstiju). Iako možda plastika nije na nivou Blackberry-a, deluje nam da će telefon izdržati i malo grublje rukovanje i to bez ikakvih problema. Tasteri su plastični i zaobljeni, što daje odličan osećaj kada se kuca, a za navigaciju se koristi centralni četvrosmerni taster. Primećujemo da sa prednje strane nema sočiva kamere za video pozive, što je prava šteta.

HP iPAQ 914 tastatura, konektori i tasteri

Sa leve bočne strane telefona se nalaze metalizirani Volume tasteri za podešavanje jačine zvuka, Voice memo taster, MicroSD i mini USB port koji se nalaze iza plastičnog pokopca. Osim za povezivanje sa računarom, USB port služi i za punjenje baterije. Sa desne bočne strane su OK i Camera tasteri i na naše iznenađenje Scroll taster koji dosta olakšava navigaciju. Sa gornje strane su postavljeni Power i Reset tasteri kao i priključak za spoljašnju GPS antenu. Na zadnjoj strani je postavljeno sočivo digitalne kamere rezolucije 3MP, zajedno sa LED blicem. Stylus olovčica je zgodno sakrivena sa zadnje donje strane. Ekran je stnadardnih dimenzija za ovu veličinu telefona, sa rezolucijom od 320x240 piksela. Kvalitet prikaza ekrana je odličan, a touch funkcije rade prilično brzo, što doprinosi tome da i ukupan utisak u korišćenju bude vrlo pozitivan.

HP iPAQ 914 neki od ekrana

Osnovu ovog telefona čine Marvell procesor na 416MHz, 128MB RAM i 256MB ROM memorije i Windows Mobile 6.1 Professional operativni sistem. Ovakva konfiguracija radi vrlo brzo, i pratično nema nikakvog čekanja kod otvaranja programa. Po pitanju povezivanja, ovo je Quad band telefon koji podržava UMTS i HSDPA, a kao već standardno dolazi i podrška za Bluetooth, WiFi, dok je posebno interesantan ugrađeni GPS prijemnik koji se pokazao veoma dobro (brza inicijalizacija i preciznost). Ugrađena baterija je kapaciteta 1940mAh, što je dovoljno za autonomiju od 3 dana, uz umereno korišćenje WiFi, GPS-a i ostalih funkcija koje su veliki potrošači. Kvalitet snimljenih fotografija nas nije oduševio, no ovo je slučaj sa većinom smartphone modela kojima kamera i nije najbitnija stvar.

Rezime

Posle malo korišćenja, stekli smo dosta pozitivan utisak o modelu iPAQ 914. Od odličnog Windows Mobile interfejsa, do više nego dobre tastature ali i scroll točkića i stylus-a koji prilično olakšavaju korišćenje, rad na njemu je intuitivan i nije potrebno mnogo navikavanja. Bez obzira da li će se koristiti primarno QWERTY tastatura ili stylus za unos, iako za navikavanje i nije potrebno više od par dana da se u potpunosti ovlada i stekne pravi osećaj. Za potrebe komunikacije, ovaj telefon ima praktično sve što je potrebno da bi korisnik uvek bio u mogućnosti da obavlja svoj posao bez obzira na lokaciju. Ovde treba pomenuti i da, ukoliko je potrebno, telefon može raditi i kao HSDPA modem za laptop, što je izuzetno praktična opcija.

Conclusion

After some quality time we have only positive things to say on iPAQ 914, from great Windows Mobile interface to more than good keyboard, but scroll wheel and stylus too providing easy usage. Working with it is very intuitive and you will get it very soon, whether you primarily use QWERTY keyboard or stylus to input, although you don’t need more than few days to get use to it. For communication need, this phone has practically everything you need so user could perform its activities regardless to location. If necessary, phone could serve as a HSDPA modem for laptop computer, which is very handy.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2008.): 413€