среда, 28. јануар 2009.

Canon PowerShot A1000 IS


Pravi digitalni aparat za početnike i sve one kojima treba povoljan aparat koji će verovatno sve iznenaditi slikama kada ih budu posle gledali. Iako minijaturnih dimenzija, poseduje sve osobine koje bi trebale da odluku o kupovini učine prilično lakom. Canon samo još jednom pokazuje zašto ima tako dobru reputaciju.

Canon A serija digitalnih aparata je dosta dobro poznata kao nešto što će verovatno svi amateri prvo pogledati. A1000 je najmanji aparat ove serije koji dolazi opremljen svim neophodnim opcijama da bude idealan saputnik na putovanjima ili u svim drugim situacijama kada je potrebno zabeležiti neki dragoceni trenutak. Ono što je možda i najbitnija stvar kod aparata ove klase, a to je cena, je dosta dobra i to će verovatno i privući najviše korisnika. Kvalitet slike će ljubiteljima Canon-a biti sigurno poznat, a ostali će se upoznati sa malim aparatom koji pravi dobre slike.

Canon PowerShot A1000 IS sa prednje strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet izrade
  • Vrlo povoljna cena
  • 16 modova slikanja, Face Tracking
  • Vrlo jednostavno korišćenje
  • Odličan kvalitet slika

Utisak kvare

  • Mode Dial točkić je previše tvrd za lako okretanje jednim prstom

Specifikacija

Canon PowerShot A1000 IS
  • Rezolucija: 10 megapiksela, 1/2.3" senzor (3648x2736 piksela)
  • Objektiv: ISO 80-1600, Optički zum 4x, f/2.7-5.6 (35mm film ekvivalent: 35-140mm)
  • Memorija: SD/SDHC Memory Card, MultiMediaCard, MMC Plus Card, HC MMC Plus Card
  • Baterije: 2x AA baterije
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 3.5" LCD (115.000 px)
  • Video: 640x480 @ 30fps
  • Procesor: DIGIC III

Canon PowerShot A1000 IS

PowerShot A1000 izgledom dosta podseća na model A2000 koji smo već videli, sa malo izraženijim rukohvatom sa desne strane. Iako je ovaj rukohvat daleko od nekog ozbiljnog rešenja, ipak je bolje nego nikakav i dobro će doći onima koji vole da aparat drže jednom rukom. Napravljen je od dosta kvalitetne plastike i sa metaliziranim detaljima. Iako je nova A serija dosta drugačija od starih modela koji su i stvorili ime, što je pogotovo prisutno u kvalitetu izrade, A1000 deluje solidno kada se uzme u ruke i ne škripi kada se jače pritisne. Dodajmo i da za dimenzije od 95.4x62.4x31.0mm i težinu od 155g (bez baterije) ovaj aparat spada u kompaktnu kategoriju i bez problema staje u džep košulje ili pantalona. Aparat dolazi opremljen standardnim mini USB i AV kompozitnim konektorom koji se nalaze iza poklopca sa bočne strane. Napajanje je sa dve baterije AA veličine koje obezbeđuju od 250 (obične alkalne) do 500 (dopunjive) snimaka.

Canon PowerShot A1000 IS zadnje strana, ekran i kontrole

Kontrole su raspoređene dosta logično, sa gornje strane su Power taster i Mode Dial točkić, zajedno sa Zum prstenom i okidačem. Mode Dial je plastičan (za razliku od ostalih kontrola sa gornje strane koje su metalne) i nije nas oduševio pošto se malo teže okreće palcem kada se aparat drži jednom rukom. Verovatno je potrebno malo vremena da se "razradi" no opet se čini da bi točkić mogao biti i od kvalitetnije plastike i malo više nazubljen. Zum prsten radi solidno, uz malo bučniji mehanizam, no dosta je precizan za ovu klasu aparata. Pored 4x optičkog postoji i 4x digitalni koji kao i obično odmah isključimo pošto dosta degradira kvalitet slike. Sa zadnje strane aparata dominira ekran dijagonale 2.5" i rezolucije od 115.000 piksela, što je dosta velika razlika u odnosu na 3" i 230.000 piksela modela A2000. Slika na LCD-u je dosta dobra, ali ne i najbolja koja se može videti, sa malo bleđim bojama na dnevnom svetlu.

Canon PowerShot A1000 IS odeljak za baterije, bočna i prednja strana

Kamera ima ukupno 16 različitih modova snimanja, između ostalih i Scene (Portrait, Landscape, Night Snapshot, Indoor, Kids & Pets, and Special Scene (Night, Sunset, Foliage, Snow, Beach, Fireworks, Aquarium, ISO 3200) predefinisana podešavanja. Treba znati da nije moguće manuelno podešavati vrednost ekspozicije, već se ona automatski podešava u odnosu na druge parametre koje korisnik može menjati. Filmovi se mogu snimati u maksimalnoj rezoluciji od 640x480 piksela i u 30FPS-a i to u veličini koja odgovara slobodnom prostoru na memorijskoj kartici. Pored optičke stabilizacije slike aparat podržava i niz sada već nezaobilaznih opcija kao što su Motion Detection, Auto Red Eye Correction i naravno Face Detection AF sistem koji može da prepozna do 9 lica u kadru. Aparat koristi dobro poznati TTL Contrast Detection 9-point AiAF (Advanced Intelligent Auto Focus) sistem za autofokus koji radi vrlo brzo, a kada nema dovoljno svetla, pali se Focus Asist Beam lampica sa prednje strane.

Rezime

Sa Digic III procesorom za obradu slike, ovaj aparta pravi očekivano dobre slike, vrlo oštre sa dosta vernim bojama. Do osetljivosti od ISO 400 je šum pod kontrolom i neće se primećivati, a rezultati kada se slika napolju i unutra su dosta slični po ovom pitanju. Aparat radi dosta brzo, što je dosta važno ukoliko je cilj da se recimo što pre uključi i zabeleži neka scena. Jedna stvar je sigurna a to je da će početnici voleti ovaj aparat koji pored povoljne cene i jednostavnog rukovanja nudi i zaista odlične slike.

Conclusion

Thanks to Digic III processor, this device providing good quality pictures with great sharpness and real colors. Noise is under control up to ISO 400 and it is unnoticeable but speaking of this, pictures made indoors and outdoors are similar. This device is working rather fast and that is very important if you want to catch some scene. Entry-level users will love the camera providing an affordable price, friendly usage, and great pictures that’s for sure.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, januar 2009.): 160€

3 comments:

Анониман је рекао...

Slabo cita srpski, ali ovo je ok .

Анониман је рекао...

Sorry for off topic, but 2012 is close, is this really matter?

Анониман је рекао...

thanks for post.This article translate for me, my friend Marko
greetings from Camp from Thailand