четвртак, 15. јануар 2009.

Genius digitalni ram za slike DPF-802

Digitalni ram za slike dijagonale 8" i rezolucije 800x600 piksela. Kvalitet slike je odličan, a korišćenje veoma lako. Pored slika, možete još puštati i muziku ali i video klipove. Iako cena nije previše pristupačna, sve ono što smo videli govori da se isplati pogledati ovaj Genius ram.

Kompanija Genius ima prilično veliki spektar periferijskih uređaja za računare na raspolaganju, a mi smo se ovoga puta odlučili za digitalni foto ram. Sve je veći broj proizvođača koji se odlučuju da naprave svoje modele, baš zbog velike popularnosti i sve bolje prodaje ovih gadgeta. Bez obzira da li želite da se modernizujete ili vas jednostavno mrzi da listate brojne albume za slike, digitalni foto ramovi predstavljaju veoma dobru alternativu. U vrlo bogatoj ponudi na domaćem tržištu nije mnogo lako pronaći i odabrati kvalitetan ram, no mi ćemo se potruditi da vidimo šta Genius nudi.
Genius DPF-802 ram i daljinski upravljač
Ključne karakteristike

* Odličan kvalitet slike
* Vrlo lako korišćenje zahvaljujući jednostvnom i brzom meniju i dobrom daljincu
* Podrška za memorijske kartice i flash diskove

Utisak kvare

* Cena nije baš pristupačna

Specifikacija
Genius DPF-802

* Ekran: 8", rezolucija 800x600 piksela
* Funkcije: kalendar, sat
* Čital memorijskih kartica: CF, SD, MS, MSP, MMC
* Podržani formati: JPEG, BMP, MP3, AVI
* Dodatno: ugrađeni zvučnici 2x 0.5W

Genius DPF-802

Genius ram je napravljen od crne glossy plastike, i izgleda prilično minimalistički dizajnirano pošto napred nema nikakve oznake niti tastera. Jedino što se vidi je IR prijemnik, pošto u pakovanju dolazi i mali daljinski upravljač koji se zgodno može fiksirati sa zadnje strane rama. Kako na samom ramu nema nikakvih dodatnih tastera za kretanje kroz menije, daljinski predstavlja možda i najbitniji deo paketa. Ram se može postaviti u horizontalnom ili vertikalnom položaju, korišćenjem postolja koje se ušrafljuje ili kačenjem na zid (postoje dve rupe predviđene za to). Sa zadnje strane vidimo i ugrađeni zvučnik, kao i dve diode (Power i Memory Card Reader).
Genius DPF-802 sa zadnje strane, čitač memorijskih kartica

Sa bočne strane rama se nalaze dva slota za memorijske kartice (podržani formati su: CF, SD, MS, MSP, MMC), dok se konektor za napajanje, Power taster i mini USB konektor za fleš diskove nalaze sa donje strane, što i nije najpraktičnija pozicija. Ugrađeni ekran je dijagonale 8" i rezolucije 800x600 piksela, što je sasvim dovoljno za vrlo dobar prikaz odličnih boja i oštrine. Meni je veoma jednostavan sa samo najosnovnijim opcijama u koje spadaju podešavanje vremena za slideshow (5/10/30/60s ili 1/2/3/4h), prikaz sata i kalendara (full screen), rotacija, zumiranje i brisanje slika i slično. Pored slika u JPG i BMP formatu, podržane su MP3 fajlovi ali i AVI video klipovi.
Rezime

Ono što nam se svidelo kod modela DPF-802 je nesvakidašnja lakoća rukovanja, meni je brz i vrlo jasan, bez ikakvih nedoumica. Kvalitet prikaza je vrlo dobar i na njega nemamo nikakvih zamerki. Muzika i video su samo bonus, pa iako ne verujemo da će neko baš gledati filmove na njemu, kratki klipovi snimljeni digitalnim aparatom izgledaju odlično. Ono što nam se nije dopalo je jedino cena koja nije baš pristupačna za veći krug korisnika.
Conclusion

DPF-802 offers easiness with handling, its menu is quick and clear with no confusions at all. Picture quality is great and it’s beyond any reproach. Music and video are just bonuses, although we don’t believe someone is actually going to watch movies on it but short video clips made with digital camera looking great. Price is the only thing we didn’t like at all because it is unreachable to many users.
Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2008.): 142€