субота, 16. август 2008.

Yahoo Zimbra omogućava offline pristup

Beta izdanje Yahoo Zimbra omogućava offline pristupa Yahoo Mail, Gmail i AOL Mail Web e-mail aplikacijama kao i nekim Zimbra alatima.

Ovaj softver predstavlja odličnu alternativu za Google Apps i Microsoft Office uprkos neodređenosti oko sudbine Yahoo-a. Trenutno se vrše testiranja offline pristupa za navedene e-mail aplikacije kao i neke Zimbra alate. Poboljšanjem POP (Post Office Protocol), IMAP i iCal standarda za aplikaciju kalendar, Yahoo Zimbra Desktop Beta 3 je dizajniran da korisnicima omogući pristup njihovim e-mail aplikacijama po izboru bez potrebe za internet konekcijom.

Ovakva funkcionalnost se sve više koristi za proizvodne aplikacije budući da je izuzetno korisna poslovnim ljudima koji dosta putuju tako da imaju mogućnost rada na laptop računaru dok su, recimo u avionu ili na mestima na kojima ne postoji mogućnost uspostavljanja internet konekcije.

Kompanija Google je naročito aktivna po tom pitanju budući da je dodala offline pristup za Google Docs a u najskorije vreme bi trebalo da se uradi isto i za Gmail i Google Calendar. Kada govorimo o Microsoft-u Windows Live Mail aplikacija savršeno radi i offline. Zimbra desktop takođe omogućuje online i offline pristup Zimbra dokumentima i programima za rad sa tabelama koji omogućavaju korisnicima da embed-uju fotografije.

To znači da korisnici mogu kreirati i editovati dokumenta i tabele bez zamene desktop programa ili slanja email-ova sa velikim prilozima. Softver takođe podrazumeva Zimbra Briefcase koji korisnicima omogućava da upload-uju i pristupe spreadsheet-ovima, dokumentima i prezentacijama tako da korisnici ne moraju da čuvaju sve priloge u email-ovima.

Jedna stvar koja odlikuje Zimbra Desktop a Google ne jeste sistem za upravljanje zadacima koji nosi naziv Zimbra Tasks. Tasks korisnicima omogućava da upravljaju projektima od samog starta i prema datumima, prioritetu, napretku i procentu završenosti. Zimbra, koju je Yahoo kupio za $350 miliona u septembru 2007 godine takođe karakteriše i Web 2.0 osećaj. Na primer, prilikom pregleda e-mail poruke korisnici mogu vršiti i pregled svog rasporeda prema datumima ili videti status njihovog leta unosom broja leta.

Kao i Google Gmail i ovaj softver korisnicima omogućava da konvertuju email-ove u povezane konverzacije. Yahoo Zimbra Desktop Beta verzija 3 je dostupna za besplatno preuzimanje. Svi oni koji trenutno koriste ZCS (Zimbra Collaboration Suite), Yahoo Mail, Gmail, AOL Mail ili IMAP/POP omogućeni server koji može koristiti Zimbra Desktop, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije

Zimbra je predstavljala veliki zalogaj pre nego što je Yahoo kupio i dok je softver samo poboljšan Zimbra je ipak nešto i izgubila zbog Yahoo-a. Matična kompanija je izgubila veliki broj finansijskih sredstava a postavilo se i pitanje vezano za budućnost samostalne kompanije. Pokušaj kupovine Yahoo-a od strane Microsoft-a donosi dodatnu sumnju na opstanak Zimbra-e.

Zimbra je zapravo kreirana kao alternativa za vlasničke e-mail sisteme kao što je Microsoft Outlook. Ukoliko Microsoft i ovaj put izvrši planiranu kupovinu sigurno je da bi Zimbra prestala da postoji da ne bi ugrožavala Outlook. Međutim, postoje relativno male šanse da Outlook bude ugrožen budući da se sve veći broj kako poslovnih tako i kućnih korisnika odlučuje na korišćenje Microsoft Office-a koji podrazumeva Outlook. Međutim, ukoliko bi Microsoft reklamirao i finansirao oba proizvoda sigurno je da bi se neki korisnici odlučili da odaberu Zimbra-u umesto Outlook-a zbog toga što je otvoreniji i nudi moderni Web 2.0 doživljaj. Bez obzira na sve Zimbra Desktop Beta 3 je odličan dokaz da se nastavljaju Zimbra inovacije.