петак, 29. август 2008.

Intel će narednog meseca predstaviti svoj adut – novi šestojezgarni procesor

Četvorojezgarni procesori koji su bili u vrhu ponude u protekle dve godine biće zamenjeni sa većim i snažnijim šestojezgarnim procesorima. Takav zaključak se može izvući iz uvodnog izlaganja koje je na manifestaciji Intel Developer Forum (IDF) održao Patrik Gelsinger, rukovodilac Intelovog ogranka za digitalne poslovne proizvode.

Gelsinger je u svom izlaganju najavio da će šestojezgarni serverski procesor Xeon X7460, do sada poznat pod radnim imenom Dunnington, početi da se isporučuje u septembru. Novi procesor je proizveden upotrebom 45-nanometarske tehnologije.

Analitičari smatraju da je prelazak sa četvorojezgarnih procesora na šestojezgarne važan korak kojim Intel ostaje u prednosti u odnosu na svog rivala, kompaniju Advanced Micro Devices (AMD), pogotovu jer AMD neće predstaviti svoj šestojezgarni procesor, radnog naziva Istanbul, sve do druge polovine 2009. godine.

Predstavnici Intela su prošle nedelje najavili da će prvi primerci četvorojezgarnih serverskih čipova iz serije Nehalem početi da se isporučuju ove jeseni. Pojavljivanje ostalih članova te serije – stoni, dvojezgarni, osmojezgarni i drugi četvorojezgarni čipovi – zakazano je za narednu godinu, što je navelo pojedine analitičare da zaključe da dug period isporuke može značiti sugerisati da je nova tehnologija kompleksnija nego što su Intelovi inženjeri očekivali. (I.S.)