среда, 13. август 2008.

Crypton Picco i Street

Picco i Street su dva minijaturna plejera bez displeja i sa osnovnim opcijama. Mogu puštati MP3 i WMA fajlove i to bi otprilike bilo sve. Autonomija bi mogla biti i mnogo bolja, no dimenzije plejera utiču i na veličinu baterije.

Za sve one korisnike kojima treba što jednostavniji plejer za slušanje muzike, a ne interesuju ih neke naprednije opcije ili recimo podrška za video formate, predstavićemo dva Crypton plejera. Oba plejera imaju maksimalno minimalistički dizajn, nemaju displej (pa šta, nema ni iPod Shuffle) i ako tražite minijaturni plejer, teško da možete bolje proći.

Crypton Picco i Street

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Prilično dobar kvalitet zvuka
  • Izuzetno jednostavno korišćenje

Utisak kvare

  • Autonomija oba plejera je oko 6h što nije sjajan rezultat
  • Picco plejer je fiksnog kapaciteta
  • Slušalice koje dolaze sa plejerima bi mogle biti i bolje

Specifikacija

Crypton Picco
  • Podržani formati: MP3, WMA
  • Interfejs: USB 2.0
  • Kapacitet: 1GB
  • Baterija: Litijum jonska, ugrađena
Crypton Street
  • Podržani formati: MP3, WMA
  • Interfejs: USB 2.0
  • Kapacitet: 512MB
  • Baterija: Litijum jonska, ugrađena
  • Dodatno: Slot za SD/MMC kartice

Crypton Picco

Picco je vrlo neobičan plejer koji nam se na prvi pogled veoma dopao. Izgleda bukvalno kao minijaturni flash disk, napravljen od crne glossy plastike. Predviđeno je da se nosi oko vrata, za šta služi i traka za nošenje. Slušalice imaju vrlo kratak kabl pa ćete ukoliko želite da plejer nosite u džepu morati da kupite nove, standardne slušalice. Iako su u pitanju klasične bubice, nešto su većih dimnezija i malo ipak žuljaju posle dužeg vremena nošenja. Kvalite izrade plejera je odličan, i tu nema nikakvih primedbi. Primetili ste sigurno da nigde nema kabla za punjenje i sinhronizaciju? Kada se kućište otvori, to jest skine poklopac, otkrivamo i USB konektor. Prosto je fantastično koliko je ovaj plejer mali i kako je potrebna eletronika stala u tako malo kućište.

Crypton Picco

Posle par minuta pokušavanja da uključimo plejer, skoro da smo odustali, a onda smo shvatili u čemu je trik. Kada se slušalice uključe, plejer se automatski pali, a kada se isključe, plejer se gasi. Jednostavan trik, ali dovoljno dobar da eliminiše power taster iz jednačine. Tasteri na plejeru su maksimalno pojednostavljeni, i u pitanju su touch tasteri koji imaju dvostruku funkciju, kada se pritisnu kratko ili drže malo duže. U jednom slučaju se podešava jačina zvuka, a u drugom Back i Forward. Kvalitet zvuka je odličan, čak mnogo bolji nego što smo se nadali. Baterija je integrisana i može izdržati oko 6 sati slušanja muzike.

Crypton Street

Malo napredniji model, Street je i nešto većih dimenzija, vrlo interesantnog dizajna. Model sa testa je bele boje sa narandžastim kontrolama u obliku krsta. U pitanju je naravno četvorosmerni taster koji u sredini ima Play/Pause taster. Kvalitet izrade ovog plejera je vrlo dobar, i bez primećenog krckanja plastike. Sa bočnih strana uređaja se nalaze mini USB konektor za punjenje baterije i sinhronizaciju, 3.5mm konektor za slušalice i slot za memorijske kartice. Kako plejer dolazi sa samo 512MB integrisane memorije, dobra je stvar što se kapacitet može vrlo jednostavno proširiti SD ili MMC memorijskom karticom.

Crypton Street

Iako nema ekrana, nisamo imali nikakve probleme sa snalaženjem. Sve kontrole su vrlo intuitivne i logične, pa neće trebati mnogo vremena da naučite kako se šta radi. Slušalice koje dolaze u pakovanju su solidne, ali ne previše impresivne, pa ne bi bilo loše zameniti ih nekim kvalitetnijim modelom. Zvuk je dobrog kvaliteta ali ne i previše glasan, što se nekome možda neće svideti. Kada se poveže sa računarom, prijavljuje se kao Mass Storage uređaj koji treba formatirati u FAT16 fajl sistemu. Instalacija i korišćenje memorijske kartice je vrlo jednostavno, i sve zajedno ovaj plejer daje one najosnovnije opcije uz izuzetnu lakoću korišćenja.

Rezime

Oba plejera su vrlo interesantna i mislimo da će sigurno biti dosta korisnika koje ne zanimaju filmovi i video klipovi, već samo da mogu da se puštaju MP3 fajlovi i da plejer bude što manji. Oba modela će ispuniti ove zahteve, stim što model Picco ima fiksni kapacitet od 1GB dok Street dolazi sa samo 512MB ali ima mogućnosti proširenja kapaciteta sa SD i MMC karticama.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.):
Crypton Picco 16€
Crypton Street 20€