петак, 8. август 2008.

Lian Li PC-A06B

Mini tower kućište koje izgleda prilično dobro, napravljeno od brušenog aluminijuma. Odličnog je kvaliteta i vrlo funkcionalno. Mesta nema puno, za tri hard diska i dva 5.25" uređaja. Sistem hlađenja je dobar, sa dva ventilatora, a zanimljivo je da je napajanje pomereno napred.

Malo bolji poznavaoci hardvera su sigurno čuli za kompaniju Lian Li koja proizvodi izuzetno kvalitetna kućišta. Mi tek od skoro imamo priliku da neke od Lian Li modela nađemo kod nas, a nešto bolje upoznavanje sa aktuelnom ponudom ćemo početi jednostavnijim modelima. Tako je i prvi na redu mini tower model PC-A06B. Ovo kućište je namenjeno za jednostavne konfiguracije i manje zahtevne korisnike, no to ne znači da nema šta da ponudi, naprotiv.

Lian Li PC-A06B sa prednje strane, konektori i detalji

Ključne karakteristike

  • Korišćen je brušeni aluminijum
  • Izuzetan kvalitet izrade
  • Dobro rešeno hlađenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Lian Li PC-A06B
  • Uređaji: 2x 5.25" eksterno, 1x 3.5" eksterno, 3x 3.5" interno
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: Jedan ventilator od 120mm
  • Pozadi: Jedan ventilator od 80mm
  • Dodatno: 2 x USB, 2x audio i firewire konektori
  • Dimenzije: 180 x 388 x 489 mm
  • Težina: 5 Kg

Lian Li PC-A06B

Ovo kućište je napravljeno od vrlo kvalitetnog anodiranog aluminijuma, sa fino obrađenim i zaobljenim ivicama. Izrada je veoma dobra i ne bi preterali ako bi rekli da spada u red najkvalitetnijih kućišta dostupnih na tržištu. U ponudi postoje dva modela, crni kao primerak sa testa, i srebrne boje. Pošto je u pitanju mini tower kućište, postoje samo dva 5.25" ležišta, standardno jedno 3.5" eksterno i fioka za tri 3.5" hard diska. Sa prednje strane dominira velika rešetka koja služi za cirkulaciju vazduha i iza koje se nalazi plavo neonsko LED svetlo. Primećujemo i proreze sa bočnih strana prednje stranice koji takođe služe da poboljšaju hlađenje. Napred se još vidi taster za paljenje koji je osvetljen Power LED-om a odmah ispod njega i HD LED. Dva USB, audio i FireWire konektori se nalaze na gornjoj stranici, ispod metalnog, zaštitnog poklopca.

Lian Li PC-A06B sa zadnje strane

Zadnja strana kućišta otkriva par zanimljivih stvari, prvo je to da je najveći deo lima sa zadnje strane sa prorezima, što omogućava dobru ventilaciju. Druga stvar je to da nema prostora rezervisanog za napajanje, već samo konektor za napajanje. Od konektora za napajenje sa zadnje strane kućišta, u unutrašnjosti ide kabl do mesta gde je predviđeno da napajanje stoji. Hlađenje sistema je u ovom slučaju nešto drugačije nego kod ostalih, sa zadnje strane se nalazi jedan 80mm ventilator koji ubacuje hladan vazduh u kućište, i jedan 120mm ventilator napred, koji izbacuje topao vazduh iz kućišta. Pomalo neobičan raspored za koji proizvođač tvrdi da ima bolje rezultate u hlađenju.

Lian Li PC-A06B unutrašnjost kućišta i detalji

Unutrašnjost kućišta je dosta dobro organizovana i dosta jednostavna. Za instalaciju je potrebno koristiti šrafciger i to za sve komponente, a proizvođač se potrudio i u pakovanje stavio i mali šrafciger. Pored svih potrebnih kablova, u opremi se nalaze i gumice koje se koriste za smanjenje vibracija, a koje se montiraju na šrafove koji drže hard diskove. Iako nije namenjeno zahtevnim korisnicima kojima uglavnom treba više prostora, ovo kućište ispunjava najstrože kriterijume, a kvalitet izrade i upotrebljen materijal je vrhunskog kvaliteta.

Rezime

Teško je pričati o manama ovog kućišta pošto ih praktično nema, pa ostaje samo da ga preporučimo svima koji traže baš mini tower kućište. Prvi model kompanije Lian Li koji imamo prilike da vidimo nas je stvarno impresionirao. Iako ovo kućište nije previše atraktivno, izuzetno je kvalitetne izrade i odlične funkcionalnosti.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 95€