среда, 13. август 2008.

Minijaturna Jetway J8F9-P-LF

Sjajna mala ploča dimenzija neverovatnih 12x12cm. Ova minijatura dolazi sa AMD procesorom, integrisanom grafičkom i zvučnom karticom. Podržava dovoljno stvari da će biti sigurno interesantna onima koji traže što manji računar, bilo za potrebe posla ili zabave.

Nano-ITX ploče su minijaturnih dimenzija, neverovatnih 12x12 cm i predstavljaju univerzalno rešenje za visoko integrisane sisteme koji se koriste u profesionalne svrhe (kao ATM aparati i slično) ali i kao odlična osnova za eksperimentisanje malo veštijih korisnika. Ploča koju ćemo videti, Jetway J8F9-P-LF dolazi sa integrisanim procesorom, grafikom i zvukom, a stvarno je teško poverovati da ceo računar staje na tako malo prostora.

Jetway J8F9-P-LF sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije će odgovarati poslovnim korisnicima
  • Integrisan procesor, grafička i zvučna kartica
  • Odličan kvalitet izrade
  • Veoma mala potrošnja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Jetway J8F9-P-LF
  • Format ploče: Nano-ITX 120 mm x 120mm
  • Čipset: AMD Geode LX 800 Northbridge + AMD Geode CS5536 Southbridge
  • Procesor: AMD Geode LX800
  • Memorija: 1x 200-pin DIMM, max. 1GB, DDR2 400MHz
  • Kontroleri: 1x IDE (za 2 uređaja)
  • Slotovi: 1 x 124-Pin Mini-PCI Slot
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC655 2-kanalna zvučna kartica
  • Dodatno: LAN, 3 USB porta (dva pozadi, jedan preko konektora na ploči), integrisana AMD LX800 Integrated , D-Sub konektor

Jetway J8F9-P-LF

Sa slika nije tako lako shvatiti koliko je ova ploča odnosno format mali, ali pogledajte prečnik jednog CD-a i koji iznosi takođe 12cm i dobićete mnogo jasniju sliku. Ova odlična ploča je jednostavno super-minimizovana sa izbačenim svim suvišnim elementima. Ovaj model dolazi sa integrisanim AMD Geode procesorom koji radi na 500MHz i AMD Geode LX800 čipsetom koji između ostalog ima i integrisanu grafiku. Odmah da se razumemo, ova ploča nije predviđena da pokreće neki multimedijalni HTPC računar, već za recimo kase u supermarketima, ATM mašine i slično. Opet, veoma lako možete na nju instalirati neku od distribucija Linuxa i napraviti kućni server recimo, a oni maštovitiji će možda sastaviti i računar za auto.

Jetway J8F9-P-LF detalji sa ploče

Ova ploča ima jedan ATA konektor (kao na laptopu) koji podržava maksimalno dva uređaja, ali što je zanimljivo ima i jedan CF (Compact Flash) slot. Sistem se može podizati sa hard diska, optike, USB diska ili CF diska što je vrlo korisno. Ploča ima jedan memorijski slot za maksimalno 1GB memorije i jedan Mini-PCI slot za eventualna proširenja. Integrisan je i Realtek 2-kanalna zvučna kartica koja će pružiti najosnovnije mogućnosti kada je zvuk u pitanju. Sa zadnje strane ploče se pored D-Sub konektora za monitor nalazi i LAN port, dva USB konektora (još jedan je smešten na ploču) i konektor za napajanje. Ovo je konektor prečnika 2.5mm i to treba imati u vidu kada se kupuje adapter na 12V minimalne snage 36W.

Rezime

Iako većini korisnika ova ploča neće biti baš mnogo interesantna, za poslovnu upotrebu će biti veoma dobra i vrlo zahvalna. Minijaturne dimenzije i potrošnja u kombinaciji sa dovoljno opcija i mogućnosti da bude vrlo fleksibilna osnova za sasvim dobre mini računare.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 139€