понедељак, 4. август 2008.

Google uzima Microsoftu velike klijente

Kompanija Google je postigla veliki uspeh istovremeno zadavši snažan udarac jednom od svojih najljućih rivala Microsoft-u. Naime, Google je preuzeo najvećeg grupnog klijenta kompaniji Microsoft – NSW Ministarstvo obrazovanja.

Australijsko ministarstvo odlučilo da pređe na Google-ov besplatni proizvod za eleketornsku poštu napuštajući proizvod kompanije Microsoft. Novi Google-ov klijent broji čak 1.3 miliona korisnika. Prema navodima generalnog direktora NSW Micheal Coutts-Trotter-a, ministarstvo obrazovanja Australije je procenilo potrebe i ono što je najbolje kako za nastavnike tako i učenike i studente i odlučilo da svima njima obezbedi prilagodljivi Google nalog za elektronsku poštu. Prema ugovoru koju su potpisali Google i NSW, gigant internet pretraživanja će obezbediti paket vrhunskih servisa za decu i mlade u NSW javnim školama.

Novi sistem bi trebao da zaživi do kraja godine. Ugovor koji je potpisan na tri godine je vredan nekih $9.5 miliona. Ovaj ugovor je znatno povoljniji od onoga koje je ovo ministarstvo imalo potpisan sa partnerom kompanije Microsoft, Unisys koji je bio vredan $30 miliona za period od pet godina. Takođe, uz ponudu kompanije Google u istom paketu sa NSW ministarstvom obrazovanja ugovor je potpisao još jedan partner kompnije Google – SMS Management and Technology koja će obezbediti sigurnosni i integracioni sistem za elektronsku poštu. Analitičar Matthew Cain iz kompanije Gartner smatra da Microsoft i Google se prosto utkruju ko će studentima i mladima ponuditi bolje servise, jer se nadaju da će ovi mladi ljudi kada se naviknu na servis ostati njihovi korisnici i nakon što završe školovanje. Učenici, maturanti, osoblje škola i fakulteta je vrlo poželjna ciljna grupa kada su u pitanju ovakvi servisi jer velike kompanije mogu da računaju na njih i kao na dosta plodnu korisničku grupu kada je u pitanju reklamiranje. Međutim, jedan od zvaničnika ministarstva zadužen za sigurnost navodi da neće biti reklamiranja na novim e-mail nalozima koji će biti podržani snažnim filterima i sigurnosnim sofverom.

Učenici će imati mogućnost pristupa svojim nalozima za elektronsku poštu kako od svojih kuća tako i iz škola, sa fakulteta i studentskih domova. Svakom od korisnika na raspolaganju će biti ogromno sanduče za elektronsku poštu kapaciteta 6GB u koje će moći da skladišti gotovo svu elektronsku poštu za vreme svog školovanja. Poređenja radi korisnicima su po prethodnom ugovoru bili na raspolaganju e-mail nalozi veličine 35MB. Ova razlika ipak ne treba da čudi obzirom da se cena skladištenog prostora menja velikom brzinom i da se provajderi utrkuju ko će ponuditi veću količinu skladištenog prostora.

Ovaj ugovor je prvi ovakve vrste kada je u pitanju obrazovanje i mnoge zemlje su izrazile interesovanje za primenu sličnog modela nakon što vide kakve rezultate će pokazati saradnja australijskog ministarstva obrazovanja i kompanije Google.