среда, 6. август 2008.

Sweex TV019

Vrlo zanimljiv multimedijalni monitor sa mnoštvom integrisanih komponenti. Tu je TV tjuner, zvučnici, optički uređaj. Podržana je reprodukcija DVD, DivX, MP3 i WAV formata. Slika je odlična bez obzira koji se interfejs koristi, a najveća mana je što su digitalni ulazi kao što su DVI i HDMI izostali.

Ako imate malo prostora na radnom stolu, a želeli bi da što više uređaja objedinite u jednom, onda će vam Sweex TV019 biti prilično interesantan proizvod. Ukratko, u pitanju je 19" LCD monitor sa integrisanim zvučnicima, DVD plejerom i TV tjunerom. Ovakvo rešenje će zauzeti minimalno prostora i pružiti vam veliki broj funkcija na jednom mestu. Ono što u startu možemo da konstatujemo je da na žalost, nema digitalnih ulaza, tako da će ovaj monitor verovatno biti zanimljiv samo onima koji ne koriste DVI ni HDMI interfejs. Prava šteta, pošto bi sa tim konektorima sasvim sigurno imao mnogo veću publiku.

Sweex TV019 sa prednje i bočne strane, oprema i daljinski upravljač

Ključne karakteristike

  • Integrisan TV tjuner i optički uređaj
  • Podržani DVD i DivX formati, MP3 i WMA formati
  • Vrlo dobra slika
  • Funkcionalan daljinski upravljač

Utisak kvare

  • Probijanje osvetljenja na gornjoj i donjoj ivici kada je pozadina crna ili tamna
  • Nema digitalnih ulaza

Specifikacija

Sweex TV019
  • Dijagonala: 19" Wide
  • Rezolucija: 1440 x 900 piksela
  • Osvetljenje: 300cd/m2
  • Kontrast: 850:1
  • Vreme odziva: 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti: 160/160 °
  • Interfejs: D-Sub, SCART, S-Video, komponentni AV, 3.5mm audio, TV antena
  • Dodatno: Integrisani zvučnici, TV tjuner, DVD optički uređaj

Sweex TV019

Dizajn ovog monitora je prilično atraktivan, crne je boje i glossy plastike (da, ostajaće otisci prstiju). Kvalitet izrade je prilično dobar, i nismo primetili bilo kakve nesavršenosti. Ono što jesmo primetili je, da je postolje vrlo neobično pošto ne dozvoljava tilt podešavanje, to jest podešavanje nagiba ekrana, već samo rotaciju u osnovi odnosno swivel. Sa druge strane, kako je integrisan i optički uređaj, ovo i ne treba mnogo da čudi pošto verovatno treba obezbediti da stoji u vertikalnom položaju da bi pravilno radio. U pakovanju pored eksternog napajanja dolazi i sasvim solidan daljinski upravljač koji izgleda baš kao daljinac za TV.

Sweex TV019 sa bočne strane, tasteri menija

Sa prednje strane monitora se nalazi samo taster za uključivanje i senzor za daljinski, dok su svi tasteri pomereni na bočnu stranu. Iako se na prvi pogled može učiniti nepraktičnim pošto treba stalno gledati sa strane koji taster čemu služi, primetili smo da su raspoređeni vrlo intuitivno, pa smo posle par minuta već napamet znali funkcije svih tastera. Meni je prilično dobar i vidljiv iz daljine, što je posebno zgodno pošto je ovo ipak i TV kojim ćete rukovati sa neke veće daljine nego kada se koristi monitor. Sa zadnje strane monitora se vide rupe za montažu na zid kao i svi konektori kojim raspolaže. Tu su D-Sub, SCART, S-Video, komponenti audio i video i antenski ulaz.

Sweex TV019 konektori i DVD čitač, daljinski upravljač

Sa leve bočne strane se nalazi slot in DVD mehanizam, a pored običnih DVD filmova, podržani su i MP3, WMA, AVI, Mpeg 1, Mpeg 2, DivX, SVCD i VCD formati. Prepoznavanje diska i učitavanje fajlova je dosta brzo i to bez obzira na format. Slika je prilično dobra, odilčne oštrine i dobrih boja. Posle malo podešavanja u meniju, dobili smo odličnu sliku, sa računara (u standardnoj 1280x1024 rezoluciji za 19" monitor) ali i sa TV tjunera. Tjuner je dobre osetljivosti, i nismo imali problema sa pronalaženjem kanala. Primetili smo da na crnoj pozadini ima probijanja osvetljenja na gornjoj i donjoj ivici, no ne previše da bi smetalo u svakodnevnom radu.

Rezime

Najveća mana ovog monitora je to što nema digitalnih ulaza. Ukoliko nekome to nije previše bitno, a traži upravo ovakav monitor, nema razloga da ga ne isproba i kupi. Dopalo nam se što je zaista dosta funkcija dostupno, pa možete gledati televiziju, DVD i DivX filmove i slušati muziku bez dodatnog softvera i to na vrlo jednostavan način.