понедељак, 18. август 2008.

HP 6710B za posao

Odličan poslovni model laptopa, sa svim opcijama koje će zatrebati poslovnim korisnicima. Tu su WiFi i Bluetooth adapteri ali i čitač otiska prsta. Performanse su sjajne, autonomija prosečna a cena sasvim dobra, pa ovaj model zaslužuje da ga pogledate.

HP u svojoj ponudi ima dosta modela namenjenih poslovnoj primeni, a 6710b je upravo jedan od njih. Svi ovi modeli su karakterističnog dizajna, pomalo konzervativnog, ali pogled na specifikacije govori da su ovo vrlo moćni računari koji mogu ispuniti sve zahteve koje nameće bilo koji ozbiljan posao. Model koji ćemo videti je odlična ponuda za poslovne korisnike, povoljne cene za ono što nudi, ali treba napomenuti da dolazi bez operativnog sistema, pa u krajnju cenu treba i to uračunati.

HP 6710B sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse zahvaljujući dovoljno jakim komponentama
  • Izrada je veoma kvalitetna
  • WiFi i Bluetooth podrška
  • Čitač otisaka prstiju

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

HP 6710B
  • Ekran: 15.4" TFT WXGA 1280 x 800
  • Procesor: Intel Core2 Duo T8100 (2,1GHz, FSB 800MHz, 3MB L2)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667
  • Grafika: Intel GMA X3100 (do 384MB deljene sistemske memorije)
  • Hard disk: 160GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: LightScribe DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : WiFi (802.11 a/b/g wi-fi), Bluetooth 2.0
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, Line-in, 4 USB ports, D-sub, S-Video, LAN, Modem, PCMCIA slot
  • Dimenzije: 357 x 265 x 35 mm
  • Težina: 2.59 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion

HP 6710B

HP 6710B je vrlo konzervativnog dizajna, crno sive boje i izrađen od prilično kvalitetne plastike mat završne obrade. Laptop je veoma kvalitetno napravljen i deluje dovoljno čvrsto da nećete morati mnogo da brinete o rukovanju. O kvalitetu upotrebljene plastike najbolje govori i to što nema govora o krckanju niti škripanju kada se ivice malo jače stisnu. Tastatura se u potpunosti uklapa, pa nema govora o ugibanju pod pritiskom. Naša slova su pravilno obeležena, a iz nekog razloga sve oznake su male sem Đ koja je velika. Tasteri su plitki i dosta tihi, a kako je ovo model sa 15.4" ekranom, numerička tastatura je izostala.

HP 6710B tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Dodatnih tastera nema puno, a nalaze se iznad tastature na tankoj plastičnoj lajsni. Interesantno je da su u pitanju touch tasteri, što ipak pomalo odskače od celokupnog dizajna laptopa. Sistemske diode se nalaze na samoj prednjoj ivici laptopa, sa leve strane. Touchpad se nalazi ispod tastature, malo pomeren u levo, i odličnog je kvaliteta. Površina je mat teksture a poseduje i vertikalni skrol. Ispod njega se nalaze i dva tastera nešto dubljeg hoda ali i dalje dosta tiha. Od interesantnih stvari, sa desne strane ispod tastature se nalazi i čitač otisaka prstiju, što je postalo standardno za poslovne laptop računare.

HP 6710B sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Konektori su prilično dobro raspoređeni, pa tako napred nema ničega sem polugice za otvaranje poklopca i dva integrisana zvučnika koji su smešteni iza proreza sa leve i desne strane. Ovo je vrlo dobro pošto napred nema ničega da zasmeta kada kucate. Sa desne strane se nalaze dva USB kontrolora, konektor za modem i optički uređaj. Pozadi su LAN, D-Sub i S-Video konektori. Sa leve strane su smeštena još dva USB i FireWire konektor, PCMCIA slot i konektori zvučne kartice, otvor za hlađenje i konektor za napajanje. Generalno nam se vrlo dopada raspored komponenti, pošto je sve vrlo logično i na dohvat ruke.

HP 6710B detalji sa bočnih strana, čitač otiska prsta

Laptop pokreće odlični Intel Core2 Duo T8100 procesor koji radi na 2.1GHz, ima ugrađena 2GB DDR2 memorije i SATA hard disk od 160GB. Grafička kartica je integrisana, X3100 koja može zauzeti do 384MB sistemske memorije. Opcije komunikacije pored modema i LAN kartice uključuju i WiFi interfejs ali i integrisani Bluetooth modul. Ovim su pokrivene praktično sve opcije koje su aktuelne. Ekran je sasvim solidan, dijagonale 15.4" i za to standardne 1280x800 piksela razolucije. Boje su dobre, kao i oštrina slike, a jedina zamerka se odnosi na uglove vidljivosti, posebno vertikalni. Autonomija ovog modela je prosečna, sa 6-ćelijskom baterijom u mirovanju izdržava oko 2h29min a pod punim opterećenjem oko 1h33min.

Rezime

Performanse ovog modela su odlične, pošto su sve komponente dovoljno snažne da će sve aplikacije raditi bez ikakvih problema. Dodatak u vidu čitača otiska prsta je vrlo korisna opcija pogotovo za poslovne korisnike. U pakovanju dolazi i optički miš ali na žalost ne i torba za nošenje. Cena ovog laptopa odgovara njegovim performansama u potpunosti i kao takav zaslužuje preporuku.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 720€