уторак, 12. август 2008.

Asus M2N32-SLI Deluxe/WiFi

Odlična ploča koja koristi nešto stariji čipset, ali je i dalje aktuelan izbor. Podržava AM2 i AM2+ AMD procesore, ima dva PCIe x16 slota za konfiguracije sa dve grafičke kartice i ima integrisan WiFi adapter.

Matična ploča koju ćemo videti nije poslednja reč tehnike, štaviše, mogli bi je nazvati i pločom prethodne generacije. Ovo kažemo zato što koristi NVIDIA 590 SLI čipset koji već ima svog naslednika. Ovo ipak ne znači da ploča neće biti odličan izbor za one kojima nije imperativ da uvek imaju ono što se poslednje pojavilo. Kao Deluxe varijanta koja dolazi sa dobrim paketom prateće opreme i WiFi adapterom, ova ploča je zadržala prilično jaku cenu, što će možda neke kupce odbiti, ali prava je šteta zbog toga pošto M2N32-SLI Deluxe ima dosta toga da pruži.

Asus M2N32-SLI Deluxe/WiFi sa gornje i donje strane, oprema, konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • 8-fazna filtracija napona obezbeđuje stabilan rad procesora
  • Kvalitetna izrada ploče
  • Podrška za SLI konfiguraciju

Utisak kvare

  • Ne baš idealno praktičan raspored komponenti na ploči

Specifikacija

Asus M2N32-SLI Deluxe/WiFi
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 590 SLI
  • Procesor: Socket AM2/AM2+ Sempron/Athlon/Phenom
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR2 800/667/533
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1,0+1,5, JBOD), 1x IDE, 1x eSATA+1x SATAII
  • Slotovi: 2x PCI-E x16, 1x PCI-E x4, 1x PCI-E x1, 2x PCI 2.2
  • Integrisane komponente: Integrisana AD1988B 8-kanalna zvučna kartica
  • Dodatno: 2x GLAN, 8 USB portova (4 pozadi i 4 preko header-a na ploči), 2x FireWire, optički i koaksijalni S/PDIF out, 2x PS/2, serijski port sa zadnje strane i konektor za paralelni port na ploči

Asus M2N32-SLI Deluxe/WiFi

Ploča koristi višeslojni crni PCB, što u kombinaciji sa zlatno žutim hladnjacima izgleda sjajno. Ova ploča podržava AM2 i AM2+ procesore, a primetili smo da je raspored komponenti oko ležišta procesora prilično gust, pa treba biti obazriv ukoliko planirate da instalirate neki glomazniji kuler pošto treba proveriti da li ima dovoljno prostora za njega. Hlađenje NorthBridge, Southbridge i naponske jedinice je povereno Stack Cool 2 sistemu pasivnog hlađenja koji se sastoji od bakarnih hladnjaka koji su postavljeni na pomenute elemente i povezani bakarnim heat-pipe cevima. Sistem radi besprekorno pošto se ni posle više sati mučenja neće previše zagrejati, što je takođe zasluga i dizajna pošto se 590 SLI ne greje mnogo ni pod ekstremnim uslovima rada. Stabilnost rada procesora obezbeđuje 8-fazni sistem filtracije napona koji će isporučiti

Asus M2N32-SLI Deluxe/WiFi ležište procesora i sistem hlađenja

Raspored komponenti na ploči je generalno dobar, mada smo videli i daleko praktičnije pošto su neki od konektora malo "zavučeni" za razliku od modela kod kojih su bukvalno svi konektori smešteni na ivicu ploče. Memorijski slotovi su zarotirani za 90 stepeni i pomereni u desno, što nije loše pošto neće dolaziti do eventualnih problema zbog blizine prvog PCIe slota, što se dešava kod instalacije nešto duže grafičke kartice. Iza memorije primećujemo i jedan SATA konektor koji deluje kao da je tu zalutao. Jedan od hladnjaka sistema je dosta blizu prvom PCIe portu, što ne bi trebalo da predstavlja neki poseban problem, ali će možda biti malo teže vađenje kartice pošto je plastična polugica koja oslobađa karticu pomalo zaklonjena ovim hladnjakom. Ploča ima 6 SATA konektora koji su povezani preko SouthBridge-a ali i dodatni SATA i eSATA konektor koji koriste poseban kontroler.

Asus M2N32-SLI Deluxe/WiFi memorijski i PCI slotovi, SATA i WiFi kartica

Sa dva GLAN priključka i ugrađenom WiFi karticom (802.11b/g), M2N32 dolazi potpuno spremna za komunikaciju. U pakovanju tako dolazi i WiFi antena, a kako je ugrađena i 8-kanalna zvučna kartica, dobija se i dual array mikrofon koji postiže sjajne rezultate. Sigurno ste primetili da postoje dva PCIe x16 slota pošto je podržan SLI režim rada dve grafičke kartice. Oba slota će raditi na punih 16 linija PCIe magistrale što znači da vam trebaju samo dve odgovarajuće kartice (u pakovanju dolazi i SLI mostić). Sa zadnje strane ploče se nalaze uobičajeni konektori, ali i serijski port, koaksijalni i optički S/PDIF i dva PS/2. Podržano je ukupno 8 USB konekcija što uz dve FireWire predstavlja neki standard.

Rezime

U BIOS-u ploče ima dosta opcija vezanih za overklok, pa iako ploča nije specifično brendirana kao overklok model, napredniji korisnici će imati sasvim dovoljno mogućnosti da se oprobaju. Ono što je sigurno je da će ploča pružiti stabilan rad i odlične performanse i sa malo nategnutijim parametrima, što je svakako veliki plus.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 125€