петак, 8. август 2008.

Corsair HX1000W

Najmoćnije Corsair napajanje kapaciteta 1000W, sa 80Plus i SLI sertifikatom. Modularnog je dizajna, što znači da se svi kablovi sem onih standardnih koji se uvek koriste, moći da se skinu i priključe po potrebi. Ovo napajanje će bez ikakvih problema izdržati i najzahtevnije komponente.

Još jedno napajanje kompanije Corsair koje je namenjeno korisnicima koji planiraju da sastave konfiguraciju sa maksimalno zahtevnim komponentama. Sa četiri nezavisne 12V grane, deklarisanih 1KW snage i efikasnošću od preko 80% (što je osigurano i 80Plus sertifikatom), ne možemo da zamislimo situaciju u kojoj ovo napajanje ne bi bilo u stanju da isporuči dovoljno snage. Odmah nam na pamet padaju konfiguracije sa SLI (napajanje ima i SLI sertifikat) i CrossFire rasporedom, i to sa tri i četiri grafičke kartice najnovije generacije.

Corsair HX1000W sa bočnih i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna konstrukcija
  • 80Plus i SLI sertifikat
  • SLI ili CrossFire podrška (napajanje ima čak 6 konektora za grafiku)

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Corsair HX1000W
  • Kompatibilnost: ATX 12V V2.01 i V2.2, EPS 12V V2.91
  • Snaga: 1000W
  • Prekidač za napajanje: Ima
  • Ulazni napon: 90-264V
  • PFC: aktivni 0.99
  • Ventilator: 140mm sa automatskom regulacijom broja obrtaja, 24 - 44 dBA
  • Radna temperatura: 0-50C
  • Dimenzije: 150 x 200 x 86mm
  • Priključci: 20+4 pin EATX, 2x EPS/ATX12V 8-4 pin, 2x PEG 6 pin, 2x PEG 8 pin, 2x PEG 6+2 pin, 10x 4-pin Molex, 2x Floppy, 10x SATA
  • Zaštita: Over Current/Voltage/Power Protection, Under Voltage Protection and Short Circuit Protection
  • Efikasnost: 80%

Corsair HX1000W

Ovo napajanje ne nešto većih dimenzija od standardnog, pa treba u startu biti oprezan sa odabirom kućišta koje mora primiti ovu grdosiju. Kao i ostala Corsair napajanja koja smo videli do sada, i ovo je spolja crne boje i mat obrade koja je otporna na ogrebotine. Sa zadnje strane, koja je potpuno perforirana za bolju cirkulaciju vazduha i hlađenje, nalaze se konektor za napajanje i taster za uključivanje. Za hlađenje je zadužen veliki 140mm ventilator koji u zavisnosti od izmerene temerature unutar napajanja, reguliše i broj obrtaja. Do nekih 500W opterećenja, buka će biti oko 24dBA, dok će se pri maksimalnom opterećenju penje do 44dBa. Kako je napajanje modularnog tipa, pored osnovnog seta fixnih kablova, svi ostali dolaze u torbici za nošenje.

Corsair HX1000W ventilator i zadnja strana, konektori i kablovi

Svi fixni kablovi su zaštićeni plastičnim omotačem, a interesantno je videti da su svi modularni kablovi flat tipa. Ono što je posebno dobro je da su svi kablovi dovoljno dugački da nećete morati da mnogo razmišljate o tome da li će dohvatiti sve komponente u vašem tower kućištu. Napajanje ima četiri 12V grane, što bi trebalo da je više nego dovoljno za sve potrebe. Od konektora, za grafiku su tu dva 6-pinska, dva 8-pinska i dva koja su 8-pinska ali su u stvari kombinacija 6+2 pina, pa se mogu koristiti na bilo koji način. Tu su i deset SATA, deset Molex i dva floppy konektora, pa je teško zamisliti da će neko imati manjka konektora za periferijske uređaje. Napajanje ima 80Plus sertifikat koji govori da je efikasnost minimum 80% bez obzira na opterećenje. Takođe, SLI logo sa kutije govori da je napajanje sertifikovano za rad sa SLI konfiguracijom najzahtevnijih grafičkih kartica.

Rezime

Veoma je teško maksimalno opteretiti napajanje od 1000W, a ono što možemo konstatovati je da ni procesor sa četiri jezgra ni dve grafičke kartice nisu dovoljne da se ispita kako bi se tada ponašalo. Ono što možemo reći je da deklarisane vrednosti napona nisu mnogo oscilirale i da su se kretale u dozvoljenim granicama. Ukoliko se ne optereti maksimalno, napajanje će biti vrlo tiho i neće se čuti od ostalih komponenti. Zaključak je da HX1000W predstavlja najmoćnije i najkvalitetnije Corsair napajanje u ponudi i da je odličan izbor za sve zahtevne korisnike.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 205€