недеља, 20. јул 2008.

Yahoo i dalje interesantan za Microsoft

Korporacija Microsoft je obelodanila da je voljna da ponovo otvori pregovore o kupovini dela ili kompletne kompanije Yahoo, ali samo ukoliko bude izabran novi upravni odbor ove kompanije čiji će glavni pokretač investitor biti Carl Icahn.

Microsoft je pregovore sa kompanijom Yahoo prekinuo početkom maja. Softverski gigant je svojevremeno ponudio za internet kompaniju $47.5 milijardi ali navodi da je spreman da pregovore nastave odmah nakon što se izabere novi upravni odbor kompanije nakon sastanka deoničara koji će se održati 1. avgusta.

Objava kompanije Microsoft je usledila nakon što je Icahn, finansijer koji drži preko 4% deonica Yahoo-a, objavio sopstvenu izjavu u kojoj navodi da je u proteklim nedeljama imao frekventne susrete i razgovore sa jednim od izvršnih direktora kompanije Microsoft Steve Balmer-om. Balmer je rekao Icahn-u da velika smetnja svakom dogovoru sa Yahoo bila njegova zabrinutost da bi trenutni odbor mogao da rđavo vodi kompaniju dok dogovor čeka zakonodavno odobrenje, proces koji bi mogao da potraje devet meseci ili više.

U svom intervjuu Icanh je naveo da bi njegov predlog za izbor novog upravnog odbora mogao da učini da Microsoft oseća manji rizik za ogromnu sumu svog kapitala do kompletiranja dogovora tokom procesa zakonodavnog odobravanja. Nije potrebno biti veliki poznavalac prilika da biste shvatili da nema velike zone poverenja između trenutnog odbora kompanije Yahoo i Microsoft-a.

U otvorenom pismu koje je obelodanjeno pre nekoliko dana, Icanh je naveo da je upravni odbor Yahoo-a bio glavna pretnja dogovoru sa Microsoft-om. Kao reakciju, Yahoo je objavio izjavu u kojoj navodi da će biti voljan da ponovo otvori temu razgovora sa Microsoft-om, ali da „snažno oseća“ da dogovor koji bi nastao pregovorima Icanh-a i Microsoft-a ne bi bio u najboljem interesu deoničara Yahoo-a.

Icanh je takođe naveo da je trenutno u procesu traženja zamene za izvršnog direktora kompanije Yahoo Jerry Yang-a i njegovog menadžerskog tima. On je u telefonskom intervjuu naveo da je trenutno u potrazi za potencijalnim novim upravnim timom kompanije uključujući i izvršnog direktora. Dugoočekivani signali da bi razgovori Microsoft-Yahoo mogli da budu ponovo pokrenuti doveli su do porasta vrednosti ove kompanije za više od 10% početkom ove trgovačke nedelje.

Prema mišljenju poznavalaca prilika, ovakav rast vrednosti deonica kompanije Yahoo mogao bi da bude jasan znak da je trenutnom upravnom odboru vreme prošlo i da će novi upravni odbor koji bi sastavio Icanh mogao da završi posao oko kupovine ove kompanije od strane Microsoft-a. Pregovori Microsoft-a i Yahoo-a su propali početkom maja. Microsoft je originalno ponudio $31 po deonici kompanije Yahoo, da bi tu ponudu povećao na $33, dok Yahoo nije hteo da odstupi od cene od $37.

Nakon što su pregovori porasli, Icanh je kupio ogroman broj deonica Yahoo-a i započeo bitku kako bi zamenio problematični upravni odbor kompanije Yahoo. U svom pismu Icanh dalje naglašava da mu je Steve Balmer jasno rekao da ukoliko bude izabran novi upravni odbor kompanije on će biti zainteresovan da diskutuje ponovo o dogovoru dve kompanije, uključujući kupovinu samo alata za pretraživanje uz velike finansijske garancije ili kupovine cele kompanije. Microsoft u svojoj izjavi navodi da je još uvek suviše rano da se govori o detaljima kao što je cena koja bi mogla da bude ponuđena za Yahoo. Icanh je naveo da bi, ukoliko se na avgustovskom sastanku akcionara izabere novi upravni odbor kompanije, mogao odmah da zameni Yang-a sa njegove pozicije.