субота, 19. јул 2008.

Open source interoperabilnost

Open Solution Alliance (OSA) je neprofitna, od proizvođača neutralni konzorcijum koji je posvećen davanju podstreka sveobuhvatnim open source poslovnim rešenjima.

Među ostalim aktivnostima OSA izdvaja se rad sa ISV open rešenja, integratorima sistema kao i širom open source zajednicom sa ciljem unapređenja interoperabilnosti među softverskim proizvodima objavljivanjem najboljih praksi, promovisanjem standarda i unapređenje dostupnosti alata i aplikacionih programskih interfejsa.

Na ovaj način se očekuje osiguravanje i dostupnost integrisanih, brzo razvijenih open aplikacionih paketa za poslovne korisnike. Open Solution Alliance je osnovana početkom novembra prošle godine, a pre nekoliko dana je obelodanila rezultate istraživanja koje je sprovedeno širom open source zajednice i čiji je zaključak da većina korisnika open source softvera najvećim razlogom za zabrinutost smatra upravo interoperabilnost između softverskih rešenja.

Grupa koja uključuje CollabNet, Enterprise DB i druge, tvrdi u izjavi da će, ukoliko njeni članovi prevaziđu izazove koje donosi interoperabilnost, postati pravi konkurenti kompaniji Microsoft nudeći u potpunosti interoperabilni paket poslovnih alata. OSA smatra da interoperabilnost mora da bude ključna karakteristika open source softvera od samog početka. Najkomercijalnije open source kompanije su već postigle zavidan uspeh, ali koliko prilika one ostavljaju neiskorišćenih upravo zbog manjka interoperabilnosti, zapitao se u nedavnom intervjuu predsednik alijanse Dominic Sartario.

OSA izdvaja Microsoft za razliku od Oracle ili SAP-a kao glavnog konkurenta. Sartorio objašnjava ovakav stav alijanse činjenicom da Oracle ili SAP uglavnom ciljaju na tržište srednjeg opsega dok alijansa pokriva širok opseg firmi koje imaju proizvode za različite kategorije korisnika. OSA je rezultate istraživanja izvela iz serije foruma koje je održala tokom ove godine širom Evrope i SAD. Učesnici su citirali različite scenarije interoperabilnosti i zabrinutosti uključujući pojedinačno prijavljivanje za upravljanje identitietom.

Takođe, još jedna od tema koje zabrinjavaju zajednicu jeste interoperabilnost korisničkog interfejsa. Veliki broj ljudi nastoji da uključi open source projekte u portal poslovnih korisnika a oni žele jedinstveni izgled i osećaj, navodi Sartorio. Isto tako, treći problem koji donosi zabrinutost kada je u pitanju interoperabilnost je portabilnost ukrštenih platformi i izazovi koje donosi integracija podataka. Pored svega ovoga, studija je utvrdila i da je sniženje troškova najjači podstrek za usvajanje open source proizvoda, ali je on donekle sputan bojazni da će troškovi na podršku i održavanje da prevaziđu uštedu nastalu open source softverom.

Ipak, stav većine učesnika je da će ovi problemi biti sve manji i da će troškovi podrške i održavanja open source softvera biti sve niži kako ovi proizvodi budu duže prisutni na tržištu. Takođe, nekoliko učesnika navelo je upravo mogućnost prilagođavanja izvornog koda kod open source softvera karakteristikom koja ih navodi da koriste ovu vrstu softvera umesto zatvorenog vlasničkog softvera.

Na kraju, Sartorio je naveo da OSA planira da svoj rad nastavi i u sledećoj godini. Ove godine, alijansa je ostvarila svoj cilj, a to je da je zagrebala površinu i videla koje su najveće brige koje muče korisnike open source proizvoda kompanija koje su članice alijanse, a sledeće godine se prelazi na rešavanje uočenih problema.