недеља, 27. јул 2008.

Ubuntu predstavlja novi Launchpad

Godinu dana nako kreiranja online zajednice za razvoj open source softvera, razvojni tim pri Ubuntu Linux-u će biti prvi koji će priznati da je ostalo još dosta posla i da će proći još dosta vremena pre nego što ugroze popularnost konkurentskih proizvoda.

Ubuntu beta zajednica, koja nosi naziv Launchpad, započela je sa radom u julu prošle godine a od tada je zabeležen porast broja open source projekata pod razvojem, od 1.500 koliko ih je bilo na samom početku do 7.000 koliko ih danas ima. Iako je to veoma veliki porast i dalje je to loše u odnosu na broj open source projekata koji se hostuju kod popularnijeg i poznatijeg rivala, SourceForge.net, gde je oko 150.000 open source projekata dostupno u ovom trenutku.

Korisnicima Luanchpad nudi hostovanje open source softvera kao i razvoj kolaboracionog Web sajta sličnog SourceForge.net, ali postoji i jedna velika razlika u odnosu na Ubuntu – šifra i drugi resursi koji su postovani na sajtu mogu se razmenjivati kroz sve open source projekte čiji je razvoj u toku. Christian Reis, rukovodilac projekta, navodi da ta karakteristika čini Launchpad pogodnijim okruženjem za projekte koji bi eventualno mogli da poboljšaju način na koji se open source softveri kreiraju.

U toku godišnje O’Reilly Open Source konvencije koja je održana u pre nekoliko dana najavljeno je predstavljanje verzije 2.0 u toku naredne nedelje. Nova verzija biće predstavljena od strane kompanije Canonical koja je komercijalni sponzor Ubuntu Linux-a. Kada govorimo o drugim razvojnim sajtovima Reis navodi na sa njima nema dovoljno komunikacije vezano za open source projekte dok za Launchpad navodi da kao deo svoje strategije želi da ohrabri i unapredi razmenu te da se Launchpad po tome razlikuje od ostalih.

Najveći open source razvojni projekat koji poseduje Launchpad jeste sam Ubuntu Linux uključujući dodatne pakete za upravljanja, otkrivanje slabih tačaka i prevod na strane jezike. I dok je broj projekata koji je hostovan na Launchpad-u porastao, Ubuntu je svoju lekciju naučio još na samom početku postojanja.

Reis navodi da je naučena lekcija veoma važna za njih te da je bilo veoma teško probiti se na tržište zbog toga što je SourceForge.net već više nego dobro utvrdio svoju poziciju. Većina Ubuntu reklamnih napora do sada je bila na osnovu usmene preporuke a to je prilično spor proces. Postoji dosta velikih projekata koji dolaze iz Launchpad zajednice.

Na primer, MySQL je u toku proteklog meseca započeo sa korišćenjem Launchpad-a za svoj razvoj. Uz Launchpad programeri nemaju potrebu da prethodno dobiju odobrenje za doprinos kodu ili kreiranje novog pravca u projektu, za razliku od tradicionalnih modela razvoja open source softvera. Lideri projekta i dalje imaju glavnu reč oko toga šta će ući a šta neće ući u finalni kod ali pojedinačni kreatori imaju veću slobodu u pokušaju sprovođenja novih ideja i dobijanju povrtanih informacija od drugih.

Uključivanjem Ubuntu-a, razvoj velikog broja drugih open source aplikacija takođe može biti pronađen na Launchpad-u, među kojima su i projekti koji podrazumevaju Mozilla Firefox, GNOME, KDE i druge. Launchpad je smanjio sva ograničenja za učešće tako da bilo ko iz zajednice može doći i dodati prevod ili načiniti novu verziju izvornog koda ili pomoći pri rešavanju problema postojanja slabih tačaka. Sve u svemu, ovo je bio mesec pun posla za Ubuntu Linux. Pre nekoliko nedelja Ubuntu je najavio da će po prvi put verzija operativnog sistema sa podrškom moći da se kupi po ceni od $19.99.

1 comments:

Анониман је рекао...

I do trust all the concepts you have presented to your post.

They are really convincing and can definitely work.
Still, the posts are too short for novices.

May just you please prolong them a bit from next time?
Thanks for the post.

Here is my website ... Become X-RayTechnician