недеља, 13. јул 2008.

Kako izvrsiti zamenu kulera na CPU/GPU/chipset-u

1. Prvo i osnovno pravilo kod zamene CPU/GPU/Chipset cooler-a: pre same operacije, potrebno je ostaviti racunar ukljucen bar 30 minuta. Razlog je sledeci: cesto se desava da, ako na hladno pokusamo da odvojimo cooler od cipa, on ostane zalepljen ili jos gore, iscupamo cooler zajedno sa procesorom. Tu moze doci i do nepopravljivih ostecenja hardware-a. Stoga, UVEK racunar ostaviti ukljucen neko vreme.


2. Nakon sto smo propisno “zagrejali” masinu, krece se u postupak skidanja cooler-a. Postoje dve opcije, sa i bez demontiranja maticne ploce.

U vecini slucajeva, kod montaze CPU/chipset cooler-a je potrebno izvaditi maticnu plocu iz kucista.

U svrhe testiranja cemo koristiti AMD-ov procesor na DFI maticnoj ploci koje su poznate po problematicnim chipset cooler-ima.Na njegovom primeru cemo demonstrirati skidanje CPU coolera(koji u ovom slucaju ne zahteva demontazu), zamenu chipset cooler-a (koji je zahteva) i promenu termalne paste na istim.Konkretno na ovoj ploci, sam chipset cooler i nije toliko los i bucan, ali se chip prilicno greje (izmedju 48C-50C u idle-u) .

Zbog specificnosti same ploce, t.j pozicije chip-a, kao sto se moze videti na slici (a i kasnije u tekstu), nije bilo moguce montirati standardne cooler-e tipa ZM-NB47J, ZM-NBF47, CM, jer 1/3 chipa prekriva graficka kartica.

Resenje je pronadjeno u Thermalright HR-05-SLI http://www.thermalright.com/a_page/main_product_hr05sli.htm
Zbog specificnog oblika, moguce ga je montirati na ovakve tipove ploca.
U pakovanju, osim tela cooler-a, stizu adapteri za montazu na vise vrsta ploca, korisno uputstvo i termalna pasta u velikom spricu. Sto se tice paste, ona nije probana, jkoriscena je proverena t.j.
Arctic Silver 5 http://www.arcticsilver.com/as5.htm

Sam cooler je glomazan, ali njegova montaza je relativno jednostavna. Kvalitet izrade je na vrhunskom nivou, kao i zavrsna obrada.

3. Sledeci korak je vadjenje ploce iz kucista, kako bi mogli da skinemo chipset cooler. Njegovo skidanje nije komplikovano, samo je potrebno biti pazljiv da ne bi doslo do fizickog ostecenja maticne ploce.
Od alata su Vam potrebna samo ova tanka kljesta kao na slici. Naravno moguce je to izvesti i bilo kojim drugim kljestima ili mozda nekim drugim alatom.
Njima se polako stisne kapica sa zadnje strane ploce, koja drzi cooler i nakon toga se laganim pritiskom izgura doticni, plasticni “sraf” sa federom. Ovde budite takodje pazljivi da ne bi posle bilo trazenja srafa/federa po prostoriji.

Posto je racunar prethodno drzan ukljucen neki vremenski period, ne bi trebalo da bude problema prilikom skidanja cooler-a sa chipa, t.j nece se zalepiti za njega, jer je pasta popustila.4. Kada smo uklonili cooler sa chipset-a, krecemo u cistcenje samog chipa i dela cooler-a koji je bio na njemu, od zaostale paste. Kao sto se vidi na slici gore pasta je bele boje i nije bas najboljeg kvaliteta.
Kolicinski je ima dovoljno.

Za ciscenje je najpozeljnije koristiti neko od sredstava koje u najmanjoj meri sadrze vodu, t.j brzo isparavaju, kao na primer apotekarski benzin, izopropil alcohol itd.
Nije preporucljivo koristiti sredstva kao sto su skidac laka za nokte, jer sadrzi razlicita ulja ili WD-40 (Serbia favorite).
U ovom slucaju, koriscen je izopropil-alkohol (99% cistoce), toaletni papir i standardni stapici za usi.

Izopropil je sipan u malu bocicu (od kapi za nos), jer brzo isparava,a i ovako se lakse nanosi.

Mora se napomenuti da je bitno da se stara pasta ukloni u celost, i da se chip-ovi i cooler-i ociste lepo sa nekim od gore pomenutih sredstava.
5. Kada je sve ocisceno kako treba sledeci korak je montaza novog cooler-a na chipset.

Naravno, pre pocetka same montaze pozeljno je da se procita upustvo, da ne bi doslo do nepredvidjenih situacija :mrgreen: :chuckel:

Kada smo se upoznali sa tehnikom montaze, prelazi se na postavljanje/mazanje termalne paste.Na ociscen chipset se nanosi tanak sloj paste. Ovo je veoma bitna stavka, jer u slucaju da stavimo vise ili manje paste necemo postici zeljeni efekat, t.j temperature ce biti znacajno vise.

Tehnika koja ce se koristiti je sledeca: chip/CPU se premazuju po celoj povrsini u tankom sloju. (napomena: Na AS sajtu su prikazane druge tehnike nanosenja paste, ali zbog specificnog CM cooler-a je koriscena bas ova tehnika)
http://www.arcticsilver.com/arctic_silver_instructions.htm
preporuka da se obavezno procita uputstvo za vas tip procesora.

Za razmazivanje paste, mozete koristiti parce plastike (nesto kao deo od kreditne kartice), dok je ovde koriscena “prostija” metoda, prstima. Uz ovu metodu pozeljno je koristiti hiruske rukavice, a u nedostatku istih i kesa za zamrzivac ce da posluzi. Ujedno cemo i spreciti prljanje paste raznim cesticama koje nam se nalaze na sakama/prstima.


Malo paste, sto nam je ostalo na prstu, t.j kesici je stavljena i na cooler (ne pitajte zasto :mrgreen: :chuckel:)Zavrsna faza je montaza coolera, koja je u ovom slucaju bila jednostavna. Bilo je potrebno postaviti cooler na chip (pozeljno je imati pomoc, da ne bi doslo do klizanja istog dok montirate plasticne srafice na plocu), postavi se drzac, koji se osigura sa sraficima (oni sa federima) i to bi bilo to.

Mora se napomenuti da cooler nije najsjajnije fiksiran na plocu, t.j ima malo lufta na levo i desno, pa je pozeljno biti malo pazljiviji.

O tome kako izgleda vidi se iz sledecih fotografija.

6. Prvi deo posla je uspesno obavljen, sada prelazimo na montazu CPU cooler-a. Model koji je koriscen je Cooler Master Hyper TX (AMD).

http://www.coolermaster-europe.com/index.php?LT=english&Language_s=2&url_place=product&p_serial=RR-DCH-S9U1-GP&other_title=0


Cooler dolazi sa vec nanetom pastom, koja je naravno uklonjena (na gore opisan nacin).
Na predhodno ociscen procesor nanosimo Arctic Silver 5 pastu u tankom sloju.
Opet napomina da je bitno da se pokrije cela povrsina procesora (odnosno u ovom slucaju heat spread-era.)
Kada smo zavrsili sa procesorom, malo je zamazan i deo cooler-a :D :chuckel:

Sama montaza ovog cooler-a, ne bi trebala da bude problem i inace se radi bez vadjenja ploce. Problem koji moze nastati je prilicno nezgodan mehanizam za montazu, tako da je potrebno malo vestine i jos jedan par ruku. Obratite paznju da li je cooler lepo pokrio ceo procesor.

Jedna zanimljiva stvar, nakon motaze je primeceno da cooler bas ne lezi na sredini procesora, pa je usledilo centriranje :mrgreen:

7. Kako je sve uspesno proslo, krenule su zavrsne pripreme za vracanje u kuciste. Montirana je i graficka kartica, da se proveri da li je sve ok

Zamenom coolera na chipset-u dobiljena je niza temperatura za oko 7C, a uz to je i necujna varijanta. Cooler na procesoru je vec bio montiran i pre ove operacije, a zamenom paste dobijena je niza temperatura za oko 3C, sto nije zanemarljiva vrednost.
Inace Arctic Silver 5 pasti je potrebno oko 200 radnih casova da bi postigla optimalna svojstva, tako da je moguce da ce se temeratura spustiti za jos 2C-3C.


a slici vidimo dobijene temperature za CPU/GPU i chipset. U ovom slucaju postavljen je CM Hyper TX na maksimalni broj obrtaja (~1800 rpm) tako da je prilicno dobro odradio posao hladjenja CPU-a.


Izvor:Sumadia portal