субота, 26. јул 2008.

Windows Vista usporava razvoj SSD

Na tržištu personalnih računara uvek se teži novim tehnologijama koje će poboljšati performanse operativnog sistema i učiniti aplikacije bržima.

Jedna od tehnologija koja značajno može da ubrza kako pokretanje operativnog sistema tako i učitavanje i rad aplikacija jesu solid state drive-ovi. Takođe, prednosti ovih drive-ova se ogledaju i u nepostojanju pokretnih delova čime se oni manje zagrevaju, stvaraju manji nivo buke, ali i nižoj potrošnji energije što je veoma značajno jer produžuje vreme trajanja baterije kod notebook računara.

Windows Vista, trenutno poslednji operativni sistem kompanije Microsof je glavni krivac za spor napredak a samim tim i usvajanje solid state drive-ova (SSD) tvrdi predsedavajući i izvršni direktor kompanije SanDisk, jednog od najvećih proizvođača ove vrste diskova Eli Harari.

Nakon što na desktop ili notebook računaru pokrenete neku od Windows Vista aplikacija, suočićete se sa veoma zahtevnim aplikacijama koje nisu optimizovane za solid state diskove koji su bazirani na flash memoriji, naveo je Harari tokom konferencije na kojoj su predstavljeni finansijski rezultati ove kompanije tokom drugog kvartala ove godine.

Na žalost, performanse solid state drive-ova, kada je u pitanju Vista okruženje, nisu onakve kakve tržište zahteva i upravo zato je potrebno da proizvođači ove vrste drive-ova razviju sledeću generaciju SSD-a. SanDisk navodi da planira da prve uzorke sledeće generacije SSD-ova isporuči krajem ove ili početkom sledeće godine.

Sledeća generacija solid state drive-ova će koristiti multilevel cell (MLC) tehnologiju, koja je generalno predviđena da snizi troškove i proširi dostupnost solid state drive-ova – drive-ova bez pokretnih delova koji su alternativa sada već vremešnih hard disk drive-ovima. Ali MLC SSD drive-ovi takođe zahtevaju sofisticirani kontroler a prema izvršnom direktoru kompanije SanDisk njegovo nepostojanje je isključiva vrednost Windows Vista-e.

Harari navodi da ova kompanija ima veoma dobru tehnologiju internog kontrolera. Ipak, nastavlja on, sada smo dosta zaostali jer nismo u potpunosti razumeli ograničenja u Vista okruženju. SanDisk trenutno u proizvodnji solid state drive-ova sarađuje u okviru zajedničkog poduhvata sa kompanijom Toshiba koja je takođe proizvođač SSD-ova. Ukoliko proizvođači budu proizvodili MLC SSD-ove niskog kapaciteta, tradicionalni kontroleri bi mogli da funkcionišu sa Vista-om, sugeriše Harari.

Kod veoma nezahtevnih, ultra jeftinih personalnih računara, postojeći kontroleri mogu veoma da dobro odrade posao za 8GB, 16GB i 32GB skladištene kapacitete jer su u pitanju relativno nesofisticirani i nezahtevni modeli. Ali MLC SSD-ovi sa skladištenim kapacitetima od 120GB ili 180GB se očekuju u pojedinim modelima notebook računara do kraja ove godine. Sa višim kapacitetima MLC SSD drive-ova, potrebna je sledeća generacija kotrolera koja će u osnovi da kompenzuje visoku hardversku zahtevnost Vista-e i njene nedostatke, navodi izvršni direktor SanDisk-a.