субота, 26. јул 2008.

Kućni serveri zamenjuju optičke medije

Prelazak na potpuno digitalizovanu biblioteku zabavnih sadržaja je dobar način da se smanji prostor u vašem domu koji bi inače zauzimali ovi sadržaji. Prema tome kako zameniti police sa kompakt diskovima jednom za svagda.

Hard drive-ovi kapaciteta 500 GB koji su gotovo postali standardni u kućnim računarima? Da li su oni rešenje problema? Uskoro čak ni oni neće biti dovoljni prosečnom korisniku da uskladišti i organizuje masivnu količinu digitalne muzike, video sadržaja i fotografija koje je sakupio kao deo brzo razvijajućeg „terabajt stila života“.

Ovakvo razmišljanje otvara vrata novom tržištu, koje u ovom trenutku još dosta strano većini ljudi: kućni server. Većina digitalnih medija danas se skladišti na pojedinačnim računarima i zatim sinhronizuje na jedan uređaj ili drugi ili usmerava preko kućne mreže do sistema za zabavu ili nekog drugog uređaja.

Nedostatak ovakvih uređaja je u tome što će svi ovi fajlovi biti izgubljeni ukoliko dođe do kvara hard drive-a a takođe je i veoma teško sinhronizovati fajlove širom višestrukih računara, uređaja i korisnika bez preklapanja. Nasuprot ovome, kućni serveri imaju ulogu centralnog skladištenog hub-a za sav sadržaj u domu i višestruki uređaji mogu da se povežu sa njim da bi se izvršilo usmeravanje ili neki drugi način pristupa muzici, video ili drugim sadržajima.

Kućni server će čak automatski izvršiti backup i pomiriti sadržaje koji su uskladišteni na bilo kom povezanom uređaju. Takođe serveri su mnogo manje podložni krahovima. Tržište kućnih servera trenutno ima ogorman potencijal, a procenjuje se da oko 400.000 domaćinstava u SAD trenutno poseduje po jedan, navodi se u različitim analizama. Među vlasnicima kućnih servera uglavnom dominiraju entuzijasti i IT profesionalci.

Forrester Research predviđa da će se ovo tržište vrtoglavo razvijati u SAD tokom narednih godina, pri čemu se projektuje da će do 2012. u SAD biti 4.5 miliona kućnih servera, dok kada je u pitanju ne tako daleka 2015. u severnoj Americi biti 21.5 miliona kućnih servera. Glavni pokretač ovog rasta su naravno digitalni sadržaji.

Teško je izmeriti koliko je ovih sadržaja uskladišteno na kućnim računarima, ali bazirano na izveštajima taj broj je u značajnom porastu. Istraživanje Forrester Research-a prikazuje da je broj ljudi koji upravljaju svojim digitalnim fotografijama na računarima porastao sa 26% koliko je iznosio 2002. do 47% u prošloj godini.

Procenat onih koji poseduju MP3 plejer je porastao sa 3% na 36% u istom vremenskom periodu. Viši analitičar Diffusion Group kompanije Ted Theocheung predviđa da će do 2010. prosečan računar imati 2TB skladištenog prostora. Ali uvećanje skladištenog kapaciteta nije dovoljno da izazove vrtoglavi rast tržišta kućnih servera.

Prava primena kućnih servera leži u mogućnostima sinhronizacije, streaming-a i mogućnostima upravljanja. Što je više uređaja u kući koji imaju potrebu za pristupom istim sadržajima, to je veća potreba za kućnim serverom. Prema Forrester-u broj računara u kojima postoji više od jednog računara se uvećao sa 25.8 miliona koliko ih je bilo 2002. na 47.8 prošle godine.

Ovi računari su u sve većem broju povezani preko kućnih mreža čiji broj je uvećan sa 12 na 24%. U ove brojke uopšte nije uključen sve veći broj iPod uređaja, mobilnih telefona i drugih portabl uređaja koji takođe imaju potrebu za pristup jednom centralnom uređaju. Razne kompanije nude različite implementacije kućnih servera. HP tako u ponudi ima Media-Smart Server liniju koja na primer omogućava korisnicima da skladište svoje kompletne iTunes biblioteke na serveru sa kojeg zatim može da se usmerava muzika ka kojem god želite računaru koji postoji u domu.

Francuska kompanija LaCie nudi svoj Ethernet Disc Mini Home Edition servis koji izvodi praktično istu funkcionalnost. Kada su u pitanju operativni sistemi za kućne servere, Microsoft i njegov Windows Home Server softver koji je predstavljen početkom godine bi trebali da budu dominantni na ovom tržištu u narednih pet godina.