среда, 30. јул 2008.

TechniSat SkyStar2 USB

Vrlo praktičan uređaj poznatog proizvođača će na ekran vašeg računara dovesti satelitsku ili zemaljsku televiziju. Jedino što je potrebno je slobodan USB port i malo vremena za instalaciju i podešavanje.

Ako tragate za eksternim TV tjunerom koji je sposoban da procesira signal obične, analogne televizije ali i DVB signal satelitske televizije, TechniSat može biti odlično rešenje. Kompanija TechniSat je prilično poznata po širokoj paleti uređaja za dekodiranje različitih televizijskih signala, kako tjunera za računare, tako i standalone tjuner, dekodera i slično. Ovaj uređaj je u suštini vrlo jednostavan način da dovedete satelitsku sliku na ekran računara.

TechniSat SkyStar2 USB oprema, daljinski

Ključne karakteristike

  • Izuzetno jednostavna instalacija
  • Vrlo dobar prijem i prikaz slike, i satelitskog i običnog programa

Utisak kvare

  • Postoji samo jedan priključak, dakle može se pratiti ili satelitska ili zemaljska televizija u jednom trenutku
  • Ipak visoka cena

Specifikacija

TechniSat SkyStar2 USB
  • Interfejs: USB
  • Signal: TV i DVB
  • Napajanje: eksterno
  • Softver: DVBViewer TE software

TechniSat SkyStar2 USB

SkyStar2 USB je, spolja gledano, veličine standardnog TV tjunera. Prilično je jednostavnog dizajna, sa otvorima za ventilaciju kao jedinim elementima koji se vide. U pakovanju dolazi malo plastično postolje pošto može stajati i uspravno. Daljinski nije baš mali, i potpuno podseća na daljinske upravljače za televizor. Tasteri su dosta mekani, a ima ih dovoljno da neće biti puno potrebe da se mnogo bavite samim softverom. Na samom tjuneru nema nikakvog tastera za paljenje, već je potrebno samo priključiti eksterno napajanje i povezati ga USB kablom sa računarom.

TechniSat SkyStar2 USB

Po instalaciji drajvera (bez ikakvih problema ćete instalirati ovaj tjuner pod Vista operativnim sistemom), možete pokrenuti program za praćenje TV programa. Za običnu televiziju, podržani su svi standardni PAL, SECAM i NTSC formati, a osetljivost tjunera je odlična i nismo imali nikakvih problema sa pronalaženjem kanala. Za satelitski program, koristi se odličan DVBViewer koji pruža sve napredne mogućnosti na koje smo navikli i kod standardnih PCI verzija TV tjunera. Pored standardnog snimanja programa, tu je i TimeShift mogućnost odloženog gledanja kada se program koji gledate uživo na pritisak jednog tastera pauzira i nastavlja da snima u pozadini, pa opet na pritisak tastera možete nastaviti sa gledanjem tamo gde ste stali.

Rezime

SkyStar2 USB ima standardan spisak opcija, ali moramo da priznamo da ima par stvari koje su nam zafalile. To su video ulazi koji su jedan od najbitnijih stvari kod većine TV tjunera, odnosno mogućnost da bilo koji video signal digitalizujete. Uprkos tome, sigurno je da postoje korisnici koji samo žele da gledaju običnu i satelitsku televiziju na računaru, te za njih nema prepreka za kupovinu.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.): 120€