уторак, 15. јул 2008.

Napredna Intel Centrino 2 platforma

Konačno je pred nama Intel Centrino 2, nova mobilna platforma koja najavljuje vrlo zanimljive novitete. Veliki broj laptop računara će se pojaviti praktično odmah po predstavljanju platforme, dakle vrlo uskoro treba očekivati prve testove.

Danas je u San Francisku Intel zvanično otkrio svoju novu Intel Centrino 2 platformu (razvojnog imena Montevina), osnaženu sa pet novih Intel Core 2 Duo procesora. U ovom trenutku, čak 250 različitih laptop računara je u proizvodnji. Posle prve generacije Centrina, Montevina donosi i najveći pomak u ključnim oblastima mobilnog računarstva kao što su performanse, autonomija, bežične mogućnosti i dimenzije.

Pre malo jače od 5 godina, kompanija Intel je predstavila Centrino platformu koja je spajala Intel procesore, čipsetove i adaptera za bežično umrežavanje. Ova platforma je namenjena laptop računarima i ono što je sasvim izvesno je činjenica da je Centrino platforma doživela ogroman tržišni uspeh. Ono što je Intel reklamirao, u kampanjama čija je cena premašila cifru od 300 miliona dolara, su bolje performanse, duža autonomija i unapređena interoperabilnost bežičnog mrežnog pristupa. Do sada je bilo više generacija Centrina: Carmel, Sonoma, Napa, Santa Rosa, a nova Montevina je prva Centrino 2 platforma.

Performanse su poboljšane uvođenjem nove generacije Intel procesora izrađenih u 45nm procesu proizvodnje, koji donosi manju potrošnju i veće brzine. Konkretno, ovo znači procesore sa 1066MHz FSB-om i potrošnje 25W, a najavljen je i prvi Quad Core procesor za laptop uređaje, Core 2 Extreme QX9300 koji će sa svojih 12MB L2 keša i TDP-om od 45W doneti neverovatne performanse među laptop računare, približavajući ih desktop računarima. Nova platforma podržava DDR2 800MHz memoriju ali i DDR3 do 1066MHz, što će itekako uticati na performanse.

Autonomija laptopova baziranih na Centrino 2 platformi će biti osetno bolja od prethodne generacije, zahvaljujući procesorima i ostalim komponentama koje će trošiti manje energije, ali i naprednim mogućnostima čipseta koji će detektovati neaktivnost i prebacivati sistem u nižu brzinu. Ovo će se naravno odvijati trenutno, a korisnik će moći da primeti jedino da baterija duže traje. Čipset će se pojaviti u dve verzije, Mobile Intel 47 Express Chipset sa integrisanom Mobile Intel Graphics Media Accelerator 4700MHD grafikom na 640 MHz i Mobile Intel 45 Express Chipset sa integrisanom Mobile IntelGraphics Media Accelerator 4500MHD grafikom na 533 MHz.

Bežična komunikacija će se odvijati pomoću Intel WiFi Link 5000 modula koji pored WiFi 802.11n protokola koji će dozvoljavati brzine transfera do 450Mbps, uključuje i WiMax. Kako su novi procesori ali i ceo sistem manje potrošnje, potreban je manji sistem hlađenja koji će omogućiti proizvođačima laptop računara da dizajniraju manje i lakše laptopove. Prema rečina proizvođača, nova platforma donosi dosta bolje performanse od prethodne, produžava autonomiju tako da recimo možete odgledati ceo BluRay film sa jednim punjenjem baterije.

Sa nestrpljenjem čekamo i prve modele laptopova Centrino 2 platforme, a onda ćemo moći da vidimo na delu sve ono što je najavljeno. Jedno je sigurno, Intel je napravio još jedan vrlo bitan korak u učvršćivanju svoje liderske pozicije kada su u pitanju rešenja namenjena prenosnim računarima.