недеља, 07. септембар 2008.

Solid State industrija žudi za standardima

Flash memorija namenjena poslovnim primenama neće neće biti u mogućnosti da ostvari svoj potpuni poslovni potencijal – procenjuje se da će vrednost ove industrije 2012 godine biti $60 milijardi dok se istorija ne ponovi još jedanput.

Istorija o kojoj govorimo se odnosi na događaje sa početka osamdesetih godina prošlog veka kada su do izražaja došle iste teškoće sa kojima se sada suočava industrija solid state drive-ova namenjenih poslovnim primenama – nedostatak standarda, prekomernost konkurencije kao i problemi sa osiguravanjem kvaliteta proizvoda.

Usvajanje od strane korisnika je ključni faktor, naveo je Michael Cornwell, novi rukovodilac za razvoj NAND flash poslovnih rešenja pri kompaniji Sun Microsystems, prilikom otvaranja panel diskusije „Flash u poslovnim skladištenim sistemima, koja je pre nekoliko dana održana na trećem godišnjem Flash Memory samitu. Potrebno je da pet ili šest velikih OEM proizvođača odluče šta je to što žele da kupe i proguraju kao tehnologiju i onda je to ono što će industrija pratiti.

Možemo da naučimo iz onoga kroz šta su prošli proizvođači hard diskova i pokušamo da napravimo projekciju kako bi stvari mogle da se kreću. Od velikog broja kompanija koje su tada postojale ostalo je samo pet ili šest velikih imena kada je u pitanju proizvodnja hard diskova koji su preživeli sve ove godine.

Korisnici su bili ti koji su odlučili koji će proizvođači drive-ova tada opstati pa nema nikakvog razloga da se sumnja da tako neće biti i sa flash-om. Flash memorija je nepromenljiva računarska memorija koja može da bude elektronski brisana i iznova programirana.

Oko 95% isporuka flash memorije je korisnički orjentisano, uglavnom su to iPod uređaji, mobilni telefoni, memorijske kartice i USB flash drive-ovi za opšte skladištenje i prenos podataka između računara, foto-aparata i handheld uređaja. Ali ovaj odnos će se sigurno promeniti u vremenu koje dolazi.

Analitičari industrije veruju da preostalih 5 % koji u najvećoj meri odlazi na poslovne flash korisnike će se značajno povećati usled atributa ovakvog načina skladištenja kao što je ušteda energije i mogućnosti brzog nasumičnog pristupa. Ipak pitanje koje najviše zanima najveći broj činilaca u industriji je kada će doći do većeg usvajanja flash memorije od strane poslovnih korisnika.

Jedan od učesnika ove panel diskusije Robin Harris iz Data Mobility grupe i dugogodišnji analitičar industrijskih prilika i pisac StorageMojo bloga smatra da vodeći proizvođači SSD rešenja kao što su EMC i NetApp treba da demonstriraju mnogo snažniju ubedljivost da je SSD legitimna zamena za servere koje pokreću hibridni hard drive-ovi i skladišteni nizovi. Harris dalje navodi da su po njegovom ličnom mišljenju trenutno SSD lošija zamena za HHD iz više razloga od kojih je najveći taj što još uvek nisu dovoljno dugo na tržištu pa se ne može sa sigurnošću potvrditi kako se ponašaju u produkcionim situacijama visoke opterećenosti.

Kompanija EMC ima u svojoj ponudi opcione SSD drive-ove za Symmetrix nizom od marta meseca. Analitičar Jim Porter predsednik Disk/Trend-a predviđa da će kompanija EMC u narednim godinama imati mnogo više troškovno efikasnih SSD ponuda. Ukoliko ove ponude postanu upola ili više jeftinije nego što su sada, sigurno će i procenat usvajanja ovih rešenja bti mnogo viši.