субота, 20. септембар 2008.

Kineski izazov Intelu

Kineski stručnjaci za računarsku tehniku su prethodne nedelje u Kaliforniji predstavili detalje vezane za mikroprocesor za koji se nadaju da bi personalno računarstvo mogao da načini dostupnim većini običnih ljudi u Kini do 2010 godine.

Čip, koji je poznat pod kodnim nazivom Godson-3 je razvijen sredstvima koja je obezbedila kineska vlada i radom preko 200 računarskih stručnjaka kineske akademije za nauku u okviru instituta za računarske tehnologije. Kina je kasno ušla u proizvodnju čipova, priznaje Zhiwei Xu, direktor ICT.

Pre dvadeset godina u Kini istraživanja i razvoj vezani za mikroprocesore nisu bili podržani, naveo je on tokom prezentacije ovih čipova u Kaliforniji. Prošlo je dosta vremena, pre nego što su oni koji su zaduženi za donošenje odluka u kineskoj vlasti i IT zajednica shvatili koliko je izrada centralnih procesorskih jedinica bitna.

Tom Halfhill, analitičar u istraživačkoj kompaniji In-Stat, navodi da je cilj Kine da preuzme kontrolu nad dizajnom i proizvodnjom vitalnih tehnologija. Kao što Amerika želi da bude energetski nezavisna, tako i Kina želi da bude tehnološki nezavisna.

Kina ne želi da bude zavisna od drugih zemalja kada su u pitanju kritične tehnologije kao što je izrada mikroprocesora, navodi Halfhill. Američki državni zakoni zabranjuju izvoz vrhunskih i najnovijih mikroprocesora u Kinu, pa su često procesori koji se izvoze u ovu zemlju nekoliko generacija iza onih koji su trenutno najtraženiji na zapadu.

Uprkos svom kasnom startu, Kina beleži rapidan progres. ICT grupa je počela sa razvojem single-core procesora 2001 godine a narednih godina razvila je Godson-1, prvi kineski centralni procesor opšte namene. Tokom 2003, 2004 i 2006 tim ovog instituta je predstavljao brže verzije drugog čipa – Godson – 2, baziranog na originalnom dizajnu.

Prema navodima gospodina Xu, svaki od čipova je posedovao trostruko bolje performanse od njegovog prethodnika. Godson čipovi se proizvode u Kini od strane francusko-italijanske firme ST Microelectronics i dostupni su komercijalno pod brend nazivom Loongson, što znači „zmajev čip“.

Loongson čipovi trenutno pokreću neke od personalnih računara i servera na kineskom tržištu na koje se instalira Linux operativni sistem i drugi open source softver. Kina koristi mnoštvo open source softvera, pre svega zato što je besplatan, navodi Halfhill.

Kinska vlada želi što je moguće više škola da obezbedi sa personalnim računarima a isto važi i za radna mesta. Najnoviji Godson čipovi takođe imaju brojne napredne karakteristike. Godson-3 čip sa četiri obradna jezgra koja rade paraleleno će se pojaviti 2009 godine dok kineski stručnjaci već razvijaju i model sa osam jezgara.

Obe verzije će biti izgrađene korišćenjem 65nm tehnološkog proscesa koji je za generaciju stariji od trenutnog procesa koji koristi kompanija Intel. Ono što je takođe važno je da je Godson-3 proširiv, što znači da mu se u budućnosti može dodati još jezgara bez značajnih izmena u dizajnu.

Takođe, arhitektura koja je korišćena za ovaj čip omogućava inženjerima da precizno kontrolišu količinu energije koju čip koristi. Na primer, delovi čipa mogu biti isključeni kada nisu u upotrebi a jezgra mogu da rade na različitim radnim taktovima u zavisnosti od zadatka koji procesor treba da obavi. Godson-3 procesor sa četiri jezgra bi trebao da troši svega 10W energije dok bi model sa osam jezgara trebao da bude nešto veći trošadžija – 20W.

Takođe, ono što je važno za ovaj čip je to što se na njemu mogu pokrenuti i softveri kao što je Windows operativni sistem što na prvoj i drugoj generaciji ovih procesora nije bilo moguće. A pošto je arhitektura čipa samo simulirana, nije potrebno tražiti licencu od Intel-a. Kineski tim se nada da će u budućnosti postići još bolje rezultate pre svega zahvaljujući saradnji sa drugim kompanijama i istraživačima. I dalje kasnimo za internacionalnim partnerima mnogo, ali radimo sve što je u našoj moći da se pridružimo međunarodnoj zajednici, zaključio je Xu.