недеља, 14. септембар 2008.

Google predstavio svoj pretraživač

Novi Web pretraživač koji je kompanija Google predstavila pre nekoliko dana dizajniran je da brže manipuliše bogatim video aplikacijama i predstavlja izazov pretraživačima koji su originalno dizajnirani da manipulišu tekstom i grafikom.

Zvaničnici Google-a su potvrdili vesti o planovima o kojima su već dugo kružile glasine da će ova kompanija ponuditi novi pretraživač pod nazivom Google Chrome. Kompanija je u svojoj izjavi ovaj potez nazvala „dovođenjem sveže krvi kada su u pitanju pretraživači“ i navela da će prvobitno za korisnike Windows operativnih sistema biti omogućena javna probna verzija pretraživača.

Lider u internet pretragama takođe radi na verzijama namenjenim Apple Macintosh korisnicima i za Linux uređaje. Predstavljanje Chrome pretraživača poklapa se sa nedavnim predstavljanjem jedne od beta verzija Internet Explorer-a 8, kompanije Microsoft, koja je jedan od najvećih Google-ovih rivala kada su u pitanju pokušaji dominacije tržištem.

Internet Explorer trenutno koristi oko 75% korisnika računara koji koriste internet. Daleko iza su Mozilla Firefox i Apple Safari. Google navodi da su njegovi inženjeri za kreiranje Chrome pretraživača koristili znanja i iskustva programera kompanija Apple i Mozilla. Kao rezultat ovoga Google planira da načini kompletan kod Chrome softvera otvorenim za druge programere koji žele da ga poboljšaju ili prošire.

Prema rečima potpredsednika kompanije Google za upravljanje proizvodima, Sindar Pichai-ja, Web je evoluirao od jednostavnih tekstualnih stranica ka bogatim, interaktivnim aplikacijama koje zahtevaju potpuno nove mogućnosti koje će pretraživač doneti. On najavljuje da će Google Chrome omogućiti brže i sigurnije učitavanje stranica, ali takođe uključuje i novi engine za učitavanje interaktivnog JavaScript koda, nazvan V8 koji je dizajniran da pokreće još uvek ne razvijene Web aplikacije sledeće generacije.

Ono što je korisnicima potrebno nije više samo pretraživač već moderna platforma za Web stranice i aplikacije koje će se tek početi kreirati. Sa druge strane, Microsoft se ne da zbuniti najavama kompanije Google o ulasku na tržište internet pretraživača već ima puno poverenje u svoj Internet Explorer 8.

Dean Hachamotitch, generalni menadžer za Internet Explorer navodi da će korisnici odabrati IE8 jer im obezbeđuje servise koje žele, poštuje njihove personalne izbore o načinu na koji žele da vrše pretraživanje nego druge tehnologije pretraživanja, istovremeno omogućavajući korisnicima da kontrolišu svoje personalne online podatke. Chrome organizuje informacije u tabovane stranice.

Web programi mogu da budu pokrenuti u svojim sopstvenim prozorima. Chrome takođe nudi i širok izbor karakteristika koje će pretraživač načiniti stabilnijim i sigurnijim. Među specijalnim karakteristikama koje Chrome nudi je i poseban privatni režim korišćenja internet pretraživača koji korisnicima omogućava da kreiraju inkognito prozor koji omogućava da bilo šta što se desilo u tom prozoru ne ostane tako zapisano na računaru. Probna verzija Chrome pretraživača može se preuzeti sa sajta kompanije Google.