среда, 17. септембар 2008.

Microsoft Natural Ergo 4000

Izuzetna Microsoft tastatura koja je još uvek jedan od najboljih ergonomskih modela na tržištu. Vrlo napredan dizajn će olakšati rad i rasteretiti zglobove, a posle malo navikavanja, pitaćete se kako ste do tada uopšte mogli da kucate na nekoj običnoj tastaturi.

Možda ne zna svako da Microsoft nije poznat samo po operativnim sistemima, već i po odličnim periferijskim ueđajima, miševima i tastaturama. Microsoft je i prvi dizajnirao ergonomsku tastaturu, a model koji je bio na testu, Natural Ergonomic 4000 je izuzetno popularan model kod nas. Iako se ne radi o najnovijem modelu, ipak on zaslužuje da se nađe na testu pogotovo pošto je i dalje vrlo tražen od strane zahtevnih korisnika. Od prve Natural tastature, mišljenja su podeljena, ali se uglavnom dele na one koji misle da su ovakve tastature nezgodne za korišćenje (koji u najvećem broju slučajeva nisu nikada ni koristili Natural tastature) i one koji su jednom probali i uvek ostali poklonik ovakvih ergonomskih modela.

Microsoft Natural Ergo 4000

Ključne karakteristike

  • Napredan ergonomski dizajn
  • Šake se mnogo manje umaraju kod dužeg kucanja (u odnosu na standardne modele)
  • Svi dodatni tasteri su programibilni

Utisak kvare

  • Tastatura nije lokalizovana za Srpski jezik

Specifikacija

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000
  • Interfejs: USB
  • Tasteri: 105 standardnih, 17 dodatnih (Office, Internet, Multimedia)

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000

Na prvi pogled se vidi da je ovo vrlo neobična tastatura. Tradicionalni dizajn je zamenjen profilom u obliku krila (ne bi bilo fer da kažemo talasa zbog sjajne Logitech Wave tastature). Raspored tastera je promenjen tako da se čini da je cela tastatura po sredini razlomljena i razdvojena. Iza svega ovoga stoje istraživanja o ergonomiji i tome koji položaj šaka za vreme kucanja najmanje zamara. Naslon za ruke je mekan i presvučen na dodir vrlo prijatnim materijalom. Ovaj naslon za šake je izdignut 7mm u odnosu na tastaturu, što utiče na to kako šake stoje i kako prsti padaju na tastaturu. Postoji i dodatni plastični naslon koji se namešta napred sa donje strane i koji stvara nagib od 7 stepeni, što je kako istraživanja kažu najbolji položaj za ruke.

Microsoft Natural Ergo 4000 dodatni tasteri

Prvo što primećujemo su statusne diode koje su smeštene na donji deo tastature, između razlomljenih delova. Tu su izmešteni i Back i Forward tasteri, što je i logična pozicija pošto su mnogo bliži standardnom položaju ruku. Iznad usečenog Space tastera se nalazi zum polugica, što moda izgleda malo čudno, ali je period navikavanja vrlo kratak, a posle toga se čini da je to i jedina logična pozicija zuma. U gornjem levom ćošku, iznad standardnih tastera se nalaze tri tastera rezervisana za Internet (Web/Home, Search i Mail). Na sredini, mesto su našli Favorites taster i 5 dodatnih tastera koji se mogu slobodno programirati, dok su skroz desno multimedijalni tasteri kao i jedan koji je mapiran da poziva kalkulator. Funkcijski tasteri su mapirani tako da imaju i sekundarne funkcije koje su vezane za Office aplikacije (Word recimo), a aktiviraju se pritiskanjem F Lock tastera.

Microsoft Natural Ergo 4000 leva i desna strana, profil

Ova tastatura se može dosta prilagoditi navikama i potrebama korisnika, pa pored polugica koje izdižu gornji deo tastature, može se izdignuti i prednji pomoću pomenutog plastičnog dodatka, ali i postaviti potpuno ravno na podlogu. Leva i desna strana tastature su razdvojene za po 12 stepeni u odnosu na normalu, što odgovara položaju ruku i šaka. Potrebno je znati da će oni koji nisu ranije imali ovakvu tastaturu morati da se prvo na nju naviknu. Period navikavanja varira, ali ne treba očekivati da bude kraći od par dana. Tasteri su srednjeg hoda, ali taman dovoljno plitki da ne prave buku kada se kuca. Pažljiviji čitaoci mogu primetiti da nisu svi slovni tasteri iste površine, što nije slučajnost ni nužno zlo, već rezultat rastojanja od prstiju, kako bi se obezbedilo da bude podjednako lako dohvatiti sve tastere.

Rezime

Posle korišćenja i navikavanja na Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 tastaturu, stvarno je šok (u negativnom smislu) vratiti se na neku običnu. Ergonomske periferije nisu samo moda, već nešto što treba ozbiljno shvatiti, pogotovo kod korisnika koji provode dosta vremena za računarom. Da li će se i koliko šake umarati kada kucate je nešto na šta se sada može uticati, a mi ćemo samo reći da ne treba mnogo štedeti kada je u pitanju zdravlje. Tastatura je veoma kvalitetne izrade, tihih i relativno plitkih tastera, a posle navikavanja će napraviti veliku razliku u vašem doživljaju kucanja.

Conclusion

After spending some quality time using Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 it is really hard to go back to some regular one. It is like some kind of a shock, almost. Ergonomic peripheries are not just fashion but something that needs to be accepted very seriously, especially if we are talking of users that spend many hours in front of computer. Whether your hands get tired or not during typing and to what extent is something you can exert influence on, we will just say that you do not have to be too frugal when it is about your health. This keyboard characterizes very good build quality, quiet and relatively shallow key travel and if you are go back to use some regular keyboard, you will notice big difference in no time.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 35€