четвртак, 27. децембар 2007.

Od februara 2008. besplatni informatički softver na srpskom

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo saopštilo je danas da će krajem februara 2008. godine predstaviti prve verzije informatičkog softvera, koji će biti ponuđen besplatno svakom građaninu i malim preduzećima u Srbiji, pri čemu će softver biti lokalizovan na srpski jezik.

Za operativni sistem izabran je "Linuks" (Linux), čija je lokalizacija u toku, a za kancelarijsko poslovanje biće ponuđen "OpenOfis" paket (procesor teksta veoma sličan Majkrosoftovom "MS vord" programu, program za tabelarne kalkulacije nalik "Ekselu", program za prezentacije kao što je "Pauer point" i program za male baze podataka).

Za pretraživanje interneta biće urađen prevod programa "Mozila - Fajerfoks" na srpski jezik i programa za pregled i slanje elektronske pošte "Tanderbird". Trenutno se lokalizuju dve verzije "Linuks" operativnog sistema, zato što nije izvesno koja je bolja i koja će duže da opstane ("Ubuntu" i "Fedora"), a kompletno prevođenje dokumentacije treba da omogući podizanje nivoa znanja i onima koji nisu učili engleski jezik, ne samo da ih koriste, već i da mogu da razumeju kako ti sistemi rade. U svakom slučaju, moći će da nađu odgovarajuća uputstva kako da reše problem.

Ovi programi pokrivaju kompletne potrebe pojedinaca i manjih preduzeća u pogledu pripreme tekstova, mnogih izračunavanja i prezentacija, pri čemu je softver kompatibilan sa Majkrosoftovim "ofis" paketom u smislu korišćenja postojećih dokumenata i pamćenja dokumenata u formatima razumljivim Majkrosoftu.

Projekti se finansiraju iz sopstvenih budžetskih sredstava Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, a korišćenjem ovih sistema može se postići značajna ušteda u uvozu softvera po svakom računaru, za onoliko za koliko bi trebalo platiti softver kod Majkrosofta.

U Srbiji se u kućnoj upotrebi uglavnom koriste piratske verzije softvera i Ministarstvo će se zalagati za legalizaciju softvera, ne samo zbog pritisaka iz sveta i moralnih aspekata problema, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba da štitimo.

Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka u Beogradu rade za srpsku distribuciju "Linuksa" i "Fedoru", a Matematički fakultet - "OpenOfis", dok Elektronski fakultet u Nišu radi lokalizaciju na srpski za "Mozilu", navedeno je u saopštenju.