уторак, 25. децембар 2007.

Asus EN8800GTS TOP (G92)

Najnovija 8800GTS kartica u Asus-ovom TOP izdanju. Ovo znači još bolje performanse od odličnih, i fabrički overklok. Cena je vrlo interesantna i sasvim sigurno je da će ova kartica biti vrlo zanimljiva onima koji planiraju da se ponove nekom novom i moćnom grafikom.

Kartica koju smo skoro imali prilike da vidimo na delu, Asus EN8800GTS (92) nije stigla ni pošteno da se ohladi, a stiže nam i "nabudžena" verzija iste, sa TOP sufiksom. Asus-ove TOP kartice predstavljaju fabrički overklokovane verzije koje i dodatno podižu nivo performansi. Da još jednom samo podsetimo da se radi o novoj GTS verziji, dakle sa G92 čipom koji donosi brojna unapređenja u odnosu na staru verziju kartice koja je koristila dobri stari G80. Već smo sa sjajnom 8800GT upoznali procesor G92, i možemo reći da je zaista u pitanju moćan procesor koji u GTS TOP inkarnaciji pokazuje svu svoju snagu.

ASUS EN8800GTS TOP (G92) sa gornje i donje strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Novi G92 procesor izrađen u 65nm procesu
  • TOP oznaka predstavlja fabrički overklokovan model
  • Provereno dobar dual slot dizajn za dobro hlađenje
  • Odlične performanse, očekivano bolje od "obične" GTS verzije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

ASUS EN8800GTS TOP (G92)
  • Procesor: G92 na 740MHz
  • Memorija: 512MB DDR3 na 2070 MHz
  • Shader clock: 1800 MHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • Dual-link DVI izlazi uz podršku za dva displeja rezolucije do 2560x1600
  • HDCP podrška

ASUS EN8800GTS TOP (G92)

Zaista smo se ponadali da će TOP verzija kartice doći u "novom ruhu" to jest da će izgledati drugačije, ali na žalost, nije tako. U identičnoj kutiji (sa razlikom TOP oznake u imenu kartice) stiže kartica identičnog izgleda sa identičnom opremom. Ajde da kažemo da kutija nije toliko ni bitna (sem u prodavnici), ali oprema je svakako mogla (možda i trebala) da sadrži neku od novijih igara, a kartica definitivno mogla da bude drugačija. Ovako, sve je identično do nalepnice na kuleru. U suštini, TOP model je fabrički friziran GTS u svojoj drugoj reviziji. Tako, sada jezgro radi na 740MHz (u odnosu na 650MHz za standardnu verziju) a memorija na 2070MHz (u odnosu na 1940MHz kod obične GTS verzije). Shader klok je dignut sa 1625MHz na 1800MHz.

ASUS EN8800GTS TOP (G92) sa gornje i bočnih strana

Veliki hladnjak pokriva praktično celu površinu kartice, i on je malo izmenjen u odnosu na prvu verziju GTS-a, tako što je postavljen pod malim uglom u odnosu na ravan kartice. Ventilator je solidno tih, i jedino će se čuti na par sekundi po paljenju računara. Ovo je stvarno jedna od najboljih stvari, a to je činjenica da vrhunske performanse ne mora da prati i nesnosna buka. Brzina rotacije kulera će zavisiti od temperature koja je izmerena, a mi ni posle intenzivnog testiranja nismo uspeli da ga nateramo da se "dere". Jedna od prednosti novog G92 procesora je i to što je izrađen u 65nm procesu. Ovo pored većeg broja tranzistora, ovo rezultira i manjom potrošnjom i grejanjem, što je svakako pozitivno.

ASUS EN8800GTS TOP (G92) zadnja strana sa konektorima, dodatno napajanje i SLI konektor

Kartica je dual slot dizajna što pored blokiranja susednog slota znači i da će odlično hladiti (zbog velikog hladnjaka) ali i da će sav topao vazduh biti izbačen van kućišta (za razliku od single slot kartica kao što je 8800GT). Sa zadnje strane se pored standardnih Dual DVI izlaza nalazi i TV-Out, a odmah iznad je i otvor hladnjaka. Kartica zahteva dodatno napajanje u čiju svrhu postoji i dodatni 6-pinski naponski konektor, a u pakovanju dolazi i adapter sa Molex-a na 6-pinski konektor za slučaj da napajanje nema odgovarajući. Postoji i jedan SLI konektor (dakle ništa od skoro najavljenog triple SLI moda koji će ostati ekskluziva za vlasnike tri GTX ili Ultra kartice).

ASUS EN8800GTS TOP (G92) sa gornje strane, hladnjak i ventilator

Rezime

Kao što se i očekivalo, TOP verzija donosi bolje performanse od "obične" i sasvim sigurno unosi više nedoumica kod, vrlo verovatno već dovoljno zbunjenih kupaca. Zašto se nVidia uopšte odlučila da karticu baziranu na novom procesoru nazove isto kao i staru, nije baš jasno, no kako nove verzije imaju 512MB integrisane memorije a stare 320MB ili 640MB, može se izbeći zabuna. Što se performansi tiče, EN8800GTS TOP je svakako impresivna kartica, ali da li je razlika u performansama opravdana razlikom u ceni će verovatno ostati predmet debate. Primetne su oscilacije u rezultatima u odnosu na "starije verzije" GTS kartice, ali to možemo pripisati različitoj verziji drajvera, a ostaje činjenica da je ova GTS TOP kartica za sada stvarno TOP među GTS karticama koje smo videli, a cena je takva da verujemo da će se mnogi ponoviti za Novu Godinu.

Na narednim stranicama možete pogledati kako se ponaša ASUS EN8800GTS TOP (G92) u sintetičim testovima i popularnim igrama.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, decembar 2007.): 300€