петак, 21. децембар 2007.

Leadtek WinFast PX8800 GT

U najezdi sjajnih 8800GT kartica, dolazi nam i model kompanije Leadtek. Dizajn je referentan i veoma sličan drugim modelima 8800GT serije, a performanse vrlo blizu onome što smo već videli. Sve u svemu, kartica koja po ceni srednje kategorije donosi vrhunske performanse ne može biti loš izbor, naprotiv.

Kao što smo i očekivali, na naše tržište pristižu modeli nove nVidia 8800GT kartice, pa je tako red došao i na Leadtek verziju. Kartica koju smo probali je standardna verzija, sa 512MB DDR3 memorije, a standardna kažemo pošto Leadtek u ponudi ima i druge "nabudžene" verzije koje ćemo, nadamo se, uskoro i videti na delu. Videćemo kako se Leadtek model pozicionira među konkurencijom i koje mesto zauzima u trenutnoj ponudi.

Leadtek WinFast PX8800 GT sa prednje strane i iz profila, oprema

Ključne karakteristike

  • Najnoviji nVidia G92 grafički procesor
  • Kartica je veoma tiha u radu, ali se solidno greje
  • Single slot dizajn neće blokirati susedni slot
  • Hardversko dekodiranje HD materijala
  • Dual DVI izlazi sa HDCP podrškom
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Leadtek WinFast PX8800 GT
  • Procesor: G92 na 600MHz
  • Memorija: 512MB DDR3 na 1.8GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1500 MHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • Dual-link DVI izlazi uz podršku za dva displeja rezolucije do 2560x1600
  • HDCP podrška

GLeadtek WinFast PX8800 GT

Kartica dolazi u velikoj narandžastoj kutiji koja je cela plastificirana folijom koja onemogućava slikanje. Paket opreme je prilično standardan i uključuje D-Sub na DVI adapter, kabl-adapter za TV-out, strujni adapter sa običnog 4-pinskog MOLEX priključka na 6-pinski koji ova kartica traži, diskovi sa drajverima, dodatnim programima i poklon igrom. U pitanju je Neverwinter Nights 2, pomalo možda zaboravljeni, ali odličan naslov, mada moramo priznati da bi više voleli nešto svežije što bi malo više namučilo ovu inače odličnu karticu.

Leadtek WinFast PX8800 GT sa gornje i donje, prednje i zadnje strane

Još uvek nema odstupanja od referentnog dizajna, pa tako Leadtek kartica izgleda identično onim koje smo već videli iz Asus-a, XFX-a i Gainward-a. Ako izuzmemo custom cyber nalepnicu koja prekriva ceo hladnjak i onu sa ventilatora, vezanih očiju sasvim sigurno niko ne bi mogao da razlikuje pomenute modele. Nepoznanica nema, 8800GT je novi model srednje klase bar kada je cena u pitanju, ali i model koji je bacio u zapećak do jučerašnje nVidia brzinske šampione vrhunskih performansi. Ovo kažemo zato što je 8800GT po performansama opasno blizu i 8800 Ultra modelu, a po cenama prijatno daleko.

Leadtek WinFast PX8800 GT gornja i donja strana, konektori i oznaka

Kartica ima dual-DVI izlaze sa maksimalnom rezolucijom od 2560x1600 piksela i podrškom za HDCP video sadržaje. Ova verzija na sebi ima 512MB DDR3 memorije koja radi na efektivnih 1800 MHz, dok je procesor podešan na 600 MHz. Da obnovimo gradivo i dodamo da je G92 procesor izrađen u 65nm tehnologiji, prvi koji radi na PCI-E 2.0 standardu, ima integrisani dekoder video sadržaja visoke rezolucije. Ono što ga čini toliko moćnim je činjenica da skoro dostiže i mnogo skuplje modele, a zadržava par veoma bitnih karakteristika: ne greje se previše, troši relativno malo struje i ne košta puno.

Leadtek WinFast PX8800 GT hladnjak i ventilator, konektor za napajanje i SLI konektor

Single slot dizajn kartice znači da neće praviti gužvu u kućištu i zauzimati susedan slot, a sa druge strane da vreo vazduh neće biti izbačen iz kućišta. Srećom pa se kartica i ne greje mnogo, a i mora se priznati da je prilično tiha, osim par sekundi po paljenju kada pokazuje koliko može biti glasna (bar u teoriji). Ni posle više časova rada i to pod punim opterećenjem se ventilator nije uključio na maksimalnom broju obrtaja, što je za svaku pohvalu. Takođe, bitno je reći i da je ova kartica vrlo štedljiva po pitanju struje, pa iako ima priključak za dodatno napajanje, dovoljno će biti da obezbedite kvalitetno napajanje od 400W da sve bude po taman.

Rezime

Po onome što smo videli, performanse svih 8800GT kartica su prilično slične i razlike su zaista minimalne. Sve to važi i za Leadtek verziju koja se pozicionira u samu sredinu. Koju 8800GT karticu odabrati će usloviti cene u trenutku kupovine, ali i naklonost ka određenim proizvođačima koju većina korisnika ima. Za sada, zaista je teško reći koja je najbolja varijanta, a Leadtek kartica je svakako pokazala odlične performanse i nema razloga da je ne preporučimo.

Na narednim stranicama možete pogledati kako se ponaša Leadtek WinFast PX8800 GT u sintetičkim testovima i popularnim igrama.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, decembar 2007.): 215€