недеља, 30. децембар 2007.

Commodore 64 proslavio 25. rođendan

Commodore 64 je ove godine napunio 25 godina, a njegovo zaveštanje je proslavljeno u ponedeljak na svečanoj prezentaciji u muzeju istorije računara u silikonskoj dolini.

Commodore 64 je prvi put predstavljen u mesecu septembru 1982. od strane kompanije Commodore International sa namerom da postane ozbiljan igrač na poletnom tržištu kućnih računara na kojem su tih godina dominirali Apple II, Atari 8-bitni opseg i IBM PC: Procenjuje se da je za 12 godina, koliko je trajao životini ciklus Commodore-a 64, prodato više od 20 miliona jedinica ovog računara.

Njegova cena od $595 je smatrana relativno jeftinom u vreme u kojem se kućno računarstvo još uvek smatralo skupim hobijem. Vremenom je cena Commodore 64 pala na na nekih $200 kao rezultat napretka tehnologije i smanjenih troškova proizvodnje kompanije.

C64 je karakterisala količina od 64KB RAM-a kao i zvučne i grafičke performanse koje su bile superiornije u odnosu na IBM kompatibilne računare tog vremena. O tim godinama osnivač kompanije Commodore International Jack Tramiel kaže da je jedina razlika bila u ceni. Ukoliko se nešto prodavalo po nižoj ceni nije smatrano dobrim. Sve ono što je imalo višu cenu je smatrano boljim.

Tramiel se nije dao zaustaviti, već je želeo da korisnicima ponudi dobro rešenje po niskoj ceni. Tramiel je kompaniju osnovao 1977. pod sloganom „Računari za mase, a ne za klase“. U nekim periodima svog postojanja Commodore 64 je zauzimao gotovo 40% tržišta personalnih računara, čime je uspevao čak da prevaziđe rešenja kompanija Apple i IBM. Ovo se događalo u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog veka kada je mesečna proizvodnja iznosila čak po 400.000 komanda Commodore 64 jedinica.

Deo uspeha Commodore-a 64 je bio i to što se mogao kupiti u prodavnicama sa raznom robom a ne u prodavnicama koje prodaju isključivo elektronsku opremu. Približno 10.000 komercijalnih softverskih naslova je napravljeno za Commodore 64 uključujući razvojne alate, Office aplikacije i igre. Commodore 64 je bio masivni hit među igračima, ali je isto tako omogućavao pokretanje Basic programskog jezika, licenciranog od strane Microsoft-a.

Većina korisnika je skladištila svoje programe i igre na specijalno dizajniranim snimačima kaseta, ali su uz Commodore bile dostupne i druge vrste periferija kao što su bili modem i floppy disk drive. Događaju na kojem je proslavljena 25. godišnjica Commodore-a 64 su prisustvovali između ostalog i jedan od ko-osnivača kompanije Apple Steve Wozniak kao i William C. Lowe, otac IBM PPC-ja.

Uprkos tome što je sa današnje tačke gledišta Commodore 64 potpuno prevaziđeno rešenje i dalje postoje poštovaoci ovog računara. Mnogi od njih smatraju da računari u današnjem obliku ne bi postojali da nije postojao Commodore 64. Tvorci ovog sistema su na vreme shvatili da tehnologija napreduje pa je još krajem osamdesetih rađeno na novim naprednijim verzijama C64. Tako je 1990. čak bio započet rad na modelu Commodore 65 (koji je takođe bio poznat kao C64DX). Prototip ovog računara je bio izrađen, ali je stopiran od strane predsednika kompanije Irvin-a Gould-a 1991.

Specifikacije ovog računara su bile veoma dobre za 8-bitni računar. Prošle godine, grupa entuzijasta je razvila novi hardver za C64, uključujući Ethernet kartice, specijalno adaptirane hard diskove i interfejs za Flash kartice, mada je sve ovo na nivou entuzijastičnih pokušaja. Ipak, van vremenske igre koje su kreirane za Commodore 64 se i dan danas mogu igrati na modernim računarima zahvaljujući postojanju različitih C64 emulatora.