субота, 15. децембар 2007.

Brzi Toshiba SSD diskovi

Toshiba Corporation je japanska multinacionalna proizvodna kompanija, čije se sedište nalazi u Tokiju, Japan. Kompanija se bavi proizvodnjom proizvoda visoke tehnologije, električnog inženjerstva i korisničkih uređaja.

Odeljak ove kompanije koji proizvodi poluprovodnike spada među najuspešnije kompanije koje se bave proizvodnjom ove vrste proizvoda. Kompanija je nastala 1939. godine integracijom dve postojeće japanske kompanije.

Kompanija Toshiba je pre nekoliko dana najavila svoj ulazak na tržište Solid State Drive-ova i to naročito u opsegu 1.8’’ SSD drive-ova. Ovi drive-ovi su dizajnirani da zamene konvencionalne obrtne drive-ove. Kompanija navodi da se ovi drive-ovi u suštini sastoje od većeg broja flash uređaja čija je brzina pisanja i čitanja jednaka brzini pojedinačne flash ćelije za skladištenje.

Solid State Drive-ove već proizvode kompanije kao što su Samsung Electronic i SanDisk Corporation. Zahvaljujući ovoj osobini Solid State Drive-ovi imaju mogućnost brzine pisanja od 40MB u sekundi, odnosno 100MB po sekundi kada je u pitanju brzina čitanja podataka, što je daleko brže od brzina koje nude klasični obrtni hard disk drive-ovi.

Kompanija takođe navodi da Solid State drive-ovi koje najavljuje, konkretno model kapaciteta 128GB, jesu mnogo kompaktnije forme nego hard disk drive sličnog kapaciteta. Flash memorija za nove drive-ove se proizvodi korišćenjem 56nm tehnološkog procesa koji omogućava sniženje vremena odziva ovih drive-ova, što opet za posledicu ima duže trajanje baterije kod notebook računara.

Kompanija navodi da će prve primerke svojih Solid State drive-ova prikazati na Consumer Electronic Show događaju koji će se održati od 7. do 10. januara sledeće godine u Las Vegas-u. Uzorci i početak masovne proizvodnje očekuju se u toku prvog kvartala sledeće godine. Toshiba će u okviru svoje prve serije solid State Disk drive-ova ponuditi tri kapaciteta svojim korisnicima: 32GB, 64GB i malopre pomenuti najveći kapacitet od 128GB.

Toshiba-ini SSD drive-ovi integrišu MLC kontroler koji podržava velike brzine čitanja i pisanja podataka. Kompanija očekuje da će se predstavljanjem njenih SSD drive-ova uvećati brzina prihvatanja Solid State memorije u laptopovima kao i drugim proizvodima korisničke elektronike.

Drive-ovi forme 1.8’’ će biti dimenzija 70.6x53.6x3.0mm. Drive-ove karakteriše Serial ATA 2 interfejs koji omogućava brzinu prenosa podataka brzinom od 3Gbps. Procenjeno srednje vreme rada do otkaza za ove uređaje je 1.000.000 radnih časova. Pored pomenutih SSD drive-ova koji će biti dostupni u formi 1.8’’ drive-ova, kompanija planira da ponudi i SSD drive-ove istih kapaciteta ali u formi 2.5’’ SATA drive-ova.

Radni napon na kojem će drive-ovi raditi iznosi 3.3V kada je u pitanju 1.8’’ forma odnosno 5V za 2.5’’ drive-ove. Operativna temepratura na kojoj su ovi drive-ovi predviđeni da rade je u opsegu od 0 do 70°C.

Za sada nema nikavih informacija po kojim cenama bi se mogli očekivati ovi drive-ovi, pa će za više informacija ipak morati da se sačeka da prođe CES događaj u Las Vegasu, kada će verovatno i biti dostupno više pouzdanih informacija vezanih za novu poslovnu strategiju kompanije Toshiba.