петак, 28. септембар 2007.

KAKO DA vaš računar ostane bezbedan

SpamPal
SpamPal je izuzetno kvalitetan i pouzdan programski paket namenjen filtriranju neželjene elektronske pošte na personalnim računarima. Kao i kod većine drugih programa slične namene, program se pokreće kao transparentni proxy server između e-mail klijenta i POP3, odnosno IMAP4 servera, što omogućava jednostavno pregledanje svih poruka elektronske pošte. Poruke koje se prepoznaju kao SPAM, program označava dodavanjem odgovarajućih identifikatora u zaglavlje i Subject polja. Za filtriranje poruka program koristi kombinaciju različitih metoda kao što su Bayesian filtri, baza ugrađenih pravila, whitelist, blacklist, DNSBL i Vipul's Razor liste, filtriranje prema regularnim izrazima i slično. Većina ovih funkcija dostupna je preko odvojenih modula, koji treba posebno da se instaliraju ukoliko želite da imate spomenute funkcionalnosti u programu. Ovaj program takođe podržava i mnogobrojne druge napredne mogućnosti kao što su detaljno praćenje statistike filtriranih poruka, beleženje log zapisa i tako dalje.
FreeSecurity
FreeSecurity je besplatan program koji služi za šifrovanje podataka. Visok nivo sigurnosti postignut je upotrebom simetričnog 128 bitnog AES kriptografskog algoritma. Ovaj alat je vrlo jednostavan i praktičan za korišćenje, a uz šifrovanje nudi i mogućnost kompresije šifrovanih podataka. Dodatna pogodnost alata je i njegovo pokretanje putem izvršnog fajla, bez potrebe za prethodnom instalacijom. FreeSecurity je razvijen u Java programskom jeziku, što znači da je pogodan za korišćenje na svim operativnim sistemima na kojima postoji JRE podrška, verzija 1.4 i više.
Aircrack
Aircrack je napredni programski paket za praćenje i analizu mrežnog saobraćaja na bežičnim 802.11 računarskim sistemima i otkrivanje WEP ključeva. Rad programa je zasnovan na Fluhrer-Mantin-Shamir (FMS) algoritmu i nekim dodatnim tehnikama razvijenim od strane poznatog hakera pod nadimkom KoreK, koji je poznat po svom izuzetnom doprinosu u razvoju sigurnosti bežičnih mreža. Osim programa aircrack, namenjenog otkrivanju WEP ključeva, sa aircrack programskim paketom dolaze i programi aireplay i airodump koji služe za generisanje i hvatanje mrežnog saobraćaja na bežičnim računarskim sistemima. Program karakterišu odlične preformanse i kvalitet i u slučaju uhvaćenog dovoljnog broja šifrovanih paketa, u relativno kratkom vremenskom roku može se doći do tajnog WEP ključa. Aircrack program je dostupan za Windows i Linux operativne sisteme.
IPaudit
IPAudit je besplatan program napisan u Perl programskom jeziku i prevashodno je namenjen prikupljanju i analizi mrežnog saobraćaja. Ako se mrežni interfejs postavi u promiskuitetni mrežim rada, program će da prati konekcije između pojedinih računara na računarskoj mreži i beležiće ključne parametre svake konekcije (protokol, broj razmenjenih paketa i bajtova u oba smera, IP adrese, mrežne portove). Program može da se koristi za kontrolu i nadziranje aktivnosti na računarskoj mreži, za analizu propustljivosti i identifikaciju "uskih grla" u toku podataka, detekciju kompromitovanih računara i druge namene. Upravljanje programom standardno se obavlja iz komandne linije, a postoji i mogućnost skidanja IPAudit Web paketa koji omogućuju upravljanje sistemom preko grafičkog interfejsa. Program je dostupan za Unix i Linux operativne sisteme.
SpywareBlaster
SpywareBlaster spada u alate čija je osnovni namena prevencija instalacije spyware, adware, dialer i sličnih drugih zlonamernih programa. Ovaj program nadgleda preuzimanje i izvršavanje ActiveX kontrola unutar web pretraživača i sprečava pokretanje onih kontrola koje su prepoznate kao opasne po sistem. Ovaj program podržava i mogućnost kontinuiranog praćenja i beleženja stanja pojedinih parametara sistema, kako bi potencijalno inficirani sistemi mogli da se vrate u prvobitno stanje.
NBI (NETBIOS Inspector)
NBI (NETBIOS Inspector) je vrlo jednostavan program za analizu NETBIOS mrežnog saobraćaja. Preko jednostavnog i preglednog grafičkog korisničkog interfejsa, program omogućuje detaljno praćenje i analizu različitih tipova NETBIOS saobraćaja, čime se mrežnim administratorima olakšava proces nadgledanja i praćenja aktivnosti pojedinih računara u sistemu. Iako NBI program ne zahteva da se instalira na računar sa kojeg se pokreće, za rad programa neophodna je WinPcap biblioteka. U budućim verzijama očekujemo nova poboljšanja i dodavanje novih funkcionalnosti.
SSLDigger
SSLDigger je besplatan alat za ispitivanje i ocenjivanje sigurnosti Web servera sa SSL podrškom. Ispitivanje se sprovodi analizom sigurnosti podržanih kriptografskih algoritama na osnovu čega se daje konačna ocena bezbednosti Web servera. Web stranice koje se testiraju učitavaju se pomoću integrisanog Web pretraživača. Takođe, postoji i mogućnost učitavanja više URL adresa pomoću tekstualnog fajla, čime se omogućuje istovremena provera više Web servera. 26 podržanih kriptografskih algoritama klasifikuje se u jednu od četiri kategorije u zavisnosti od stepena sigurnosti koju algoritam pruža. Nakon završenog testiranja izveštaj se može dobiti u tri formata: XML, CSV; HTML. SSLDigger je dostupan za sve verzije Windows operativnog sistema na kojima je instalirana podrška za .NET tehnologiju.
Pasco
Pasco je program namenjen forenzičkoj analizi aktivnosti Internet Explorera. Ovo je jedan od retkih besplatnih alata koji omogućuje rekonstrukcije aktivnosti Internet Explorer na osnovu IE keš fajlova koji vrlo često sadrže nedokumentovane strukture podataka iz kojih je teško ručno izdvojiti korisne informacije. Pasco program obrađuje index.dat datoteku Internet Explorera i na osnovu toga generiše izlazni tekstualni fajl iz kojeg je moguće precizno rekonstruisati aktivnosti Internet Explorera. Budući da rekonstrukcija događaja vezanih uz pristup Internetu putem Web pretraživača ima veliki značaj u postupcima forenzičke analize, pasco alat je izuzetno značajan za sigurnosne stručnjake. Alat ne poseduje grafički interfejs, već se pokreće preko komandne linije. to znači da je izlazni fajl potrebno otvoriti pomoću nekog tekstualnog editora, ili Excel programskiog paketa ukoliko želite da dobijete tabelarni prikaz. Program je dostupan za Windows, Linux, Mac OS i *BSD operativne sisteme.
ATK - Attack Tool Kit
ATK (Attack Tool Kit) je programski alat za proveru sigurnosti računarskih sistema, i namenjen je Windows operativnim sistemima. Iako je program inicijalno zamišljen kao klasičan alata ta skeniranje ranjivosti, vremenom su mu dodate nove funkcionalnosti koje ga delimično svrstavaju u alate koji osim otkrivanja sigurnosnih propusta omogućuju i njihovo iskorištavanje. Program sadrži velik broj modula za proveru sigurnosti različitih programskih paketa i operativnih sistema (oko 340 u trenutnoj verziji), kao i mnogobrojne druge napredne funkcionalnosti koje olakšavaju njegovo korišćenje. Neke od značajnijih karateristika alata su njegova velika modularnost i jednostavnost, mogućnost osvežavanja modula putem HTTP protokola, vizualizacija procesa ispitivanja sigurnosti i tako dalje. ATK program je napisan u Visual Basic programskom jeziku i objavljen je pod GPL licencom.
Cryptcat
Cryptcat je napredna verzija popularnog netcat programa, koja uz njegove standardne mogućnost nudi i mogućnost šifrovanja mrežnog saobraćaja. Na ovaj način moguća je razmena podataka između dva računara putem bezbednog, šifrom zaštićenog komunikacionog kanala. Za šifrovanje podataka ovaj program koristi twofish block cipher algoritam.

7 comments:

Анониман је рекао...

Ηеllo there I am so thrillеd I found your website, I гeally found уou bу
errοr, whіle I was browsing on Askjеeνe for something else, Regаrԁleѕs I am here
now аnd would just likе tο say kudos fοr a іncгedible ρоst аnԁ a all гound
interesting blog (Ι alѕο love thе thеme/design), I don't have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic work.

my site: meuble de salle de bain

Анониман је рекао...

Hello mateѕ, its wonderful piece of writіng геgаrding teachinganԁ
fullу explаined, keep it uρ all the time.



Ηеre іs mу homepage :: devis

Анониман је рекао...

What's up, this weekend is fastidious in support of me, as this moment i am reading this impressive informative paragraph here at my residence.

Look at my blog: maquillage pas cher

Анониман је рекао...

Нoωԁy! Do you usе Twitter?
I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtеdlу enjoying yοur
blog аnd loоk forward to neω updates.



Have a look at my web page; disque dur SSD

Анониман је рекао...

What's up to every one, the contents existing at this web site are actually remarkable for people knowledge, well, keep up the good work fellows.

Feel free to surf to my weblog :: Roland Garros

Анониман је рекао...

Please let me know if you're looking for a author for your site. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some content for your blog in
exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested.
Cheers!

my blog post :: voyance par téléphone

Анониман је рекао...

I do believe all the ideas you've presented to your post. They're
very convincing and can definitely work. Still, the
posts are very quick for newbies. Could you please prolong them a little from next time?

Thank you for the post.

Also visit my page - voyance gratuite