среда, 7. новембар 2007.

Prodato 2.000.000 kopija Leoparda

Kompanija Apple saopštila je da je prošlog vikenda, u prva dva dana prodaje, prodato više od 2.000.000 kopija njenog novog operativnog sistema Mac OS X 10.5 Leopard.

Leopard se pojavio u petak 26. oktobra u 18,00 časova (zbog vremenske razlike to se prvo desilo u Tokiju), a kupci su mogli da biraju između tzv. "porodičnog pakovanja" u kome se nalazi najviše pet kopija, čija cena iznosi 199 dolara i verzije za pojedinačne korisnike koja košta 129 dolara. Osim toga, svi korisnici Macintosha koji su od 1. oktobra do danas kupili svoje računare, mogu da nabave kopiju Leoparda praktično besplatno, uz plaćanje samo 10 dolara za poštanske i transportne troškove.

Prema rečima predstavnika Applea, početni rezultati daleko nadmašuju rezultate koje je na početku svoje prodaje ostvarila prethodna verzija operativnog sistema, Mac OS X 10.4 Tiger, koja se na tržištu pojavila u aprilu 2005. godine.

Oduševljene izjave koje stižu od Appleovih predstavnika donekle su zasenile vesti o zabeleženim slučajevima pojavljivanja "plavog ekrana" tokom instalacije Leoparda. Radi se uglavnom o postupku nadogradnje neke starije verzije operativnog sistema; nadogradnja bi u završnoj fazi bez nekog vidljivog razloga bila prekinuta, a na monitorima se pojavljivao tzv. "plavi ekran smrti". (G.B.)