уторак, 20. новембар 2007.

Asus Maximus Formula SE

Sa imenom koje liči na ono koje nosi glavni lik iz filma Gladijator, ova ploča je klasični pripadnik Republic Of Gamers edicije. Kažemo klasični, mada se nikako ne može reći da je ploča klasična po bilo čemu. Počevši od funkcija i izgleda, pa do BIOS-a, sve je podređeno overkloku.

Asus kao jedan od svojih flagship modela u kombinaciji X38 čipseta i podrške za DDR2 memoriju predstavlja Maximus Formula Special Edition. Iza ovako bombastičnog imena se krije model koji pripada ROG (Republic Of Gamers) ediciji, odnosno matičnih ploča namenjenih igračima i entuzijastima koji žele da izvuku i poslednju kap snage iz svojih komponenti. ROG ploče su uzuzetnog kvaliteta izrade i ugrađenih komponenti, egzotičnih opcija u BIOS-u vezanih za overklok i detaljima koje će ceniti oni kojima su i namenjene.

Asus Maximus Formula SE sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane i oprema

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade, upotrebljene veoma kvalitetne komponente
  • Vodeni blok za hlađenje čipseta
  • Tasteri za paljenje, restart i resetovanje BIOS-a na samoj ploči
  • Veoma detaljne opcije za overklok u BIOS-u
  • Dva PCI-E x16 slota koja rade na punih 16 linija

Utisak kvare

  • Ne previše povoljna cena

Specifikacija

Asus Maximus Formula (Special Edition)
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel X38/ICH9R, Intel Fast Memory Access Technology
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 Procesore, kompatibilna sa Intel 05B/05A/06 procesorima i budućim 45nm Multi-Core CPU
  • Memorija: 4 x DIMM, max. 8GB, DDR2 1200*/1066*/800 / 667 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0, 1, 5 i 10), 1x IDE
  • Slotovi: 2x PCI-E 2.0 x16 (oba na punih 16 linija), 3x PCI Express x1, 2 x PCI 2.2
  • Zvuk: integrisana ADI 1988B 8-channel High Definition Audio CODEC sa posebnom SupremeFX II Audio Card
  • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 12 USB portova, 1 FireWire port

Asus Maximus Formula (Special Edition)

Kao što je običaj kod ROG ploča, osim oznake na hladnjaku southbridge-a, slotovi (memorijski i PCI) su obojeni u prepoznatljivu kombinaciju plavo-bele boje. Sa čak osam konektora za ventilatore (i tri za temperaturne senzore), jasno je da ovo nije obična ploča. Ipak, da to naglasi tu je i vodeni blok koji poboljšava hlađenje čipseta i ostalih komponenti. U ove svrhe, Asus je konstruisao sistem koji se sastoji od bakarnih heat-pipe cevi i hladnjaka, kao i aluminijumskog hladnjaka i pomenutog vodenog bloka. Proizvođač se pobrinuo da u pakovanju dolaze adapteri za 1/2" i 3/8" vodena hlađenja, kao i ventilatori koji se mogu zakačiti na hladnjake i koji mogu mnogo da doprinesu hlađenju.

Asus Maximus Formula SE ležište procesora i sistem hlađenja

U pakovanju takođe dolazi i LCD ekran koji se kablom povezuje na ploču i na kome se prikazuju post kodovi. Podrazumeva se da su korišćeni najkvalitetniji kondenzatori, a zanimljivo je da se na ploči nalaze diode koje će signalizirati koliko ste daleko otišli u overkloku. Sistem se zove "Volt Minder" i zeleno, žuto i crveno svetlo će vas upozoriti o voltaži koja je normalna, srednja ili visoka. Memorijski slotovi su dovoljno odmaknuti od prvog PCI-E slota, pa neće biti problema da se pristupi memoriji ni kada se instalira neka duža grafička kartica. PCI-E x16 slotova ima dva, i oba rade na punih 16 linija.

Asus Maximus Formula SE memorijski i PCI slotovi, SATA, flopi i konektor za napajanje

Iako je prostor oko procesora okružen velikim hladnjacima sistema za hlađenje, instalacija nekog većeg kulera ili vodenog hlađenja ne bi trebala da predstavlja problem, mada kao i obično savetujemo da uvek probate pre kupovine. Koenktori za napajanje, kao i SATA (položeni na ploču), ATA i konektor za flopi disk su pomereni uz same ivice matične ploče da bi povezivanje bilo što jednostavnije, a i da kablovi ne bi smetali. Primetili ste sigurno i jedan crni slot koji je rezervisan za dodatnu SupremeFX II karticu sa konektorima koja dolazi u pakovanju. Ovako, konektori ne moraju zauzeti mesto sa zadnje strane ploče, već je to ostavljeno za hlađenje. Pozadi se ipak našlo mesta za koaksijalni i optički S/PDIF konektor. Tu odmah je i taster za resetovanje BIOS-a, a na samoj ploči se nalaze i tasteri za paljenje i resetovanje računara, što je još jedan detalj koji govori o tome kome je ploča namenjena.

Asus Maximus Formula SE power i reset tasteri, ATA konektor i detalji sa ploče

BIOS je zaista bogat opcijama za overklok, a oni koji su se ranije sretali sa BIOS-om na ROG pločama će se veoma brzo osećati kao kod kuće. Za sve ostale će biti potrebno dosta vremena da se ovlada svim opcijama i dobiju dobri rezultati. Nećemo se detaljnije baviti BIOS-om pošto bi o tome mogao da se napiše poseban članak. Sasvim sigurno je da se Asus postarao da opcije ne budu ograničenje, već da se uz odgovarajuću memoriju i procesor mogu stvarno i dobiti ekstremni rezultati.

Rezime

Ova ploča spada u red onih esktremnijih koja nudi entuzijastima mogućnost da dobiju zavidne rezultate. Kao pripadnik Republic Of Gamers serije, sve je podređeno rezultatima, pa otud i tasteri na samoj ploči za paljenje, restart i reset BIOS-a, vodeni blok za efikasnije hlađenje čipseta i činjenica da su ugrađene komponente koje će obezbediti stabilan rad sistema i kada je maksimalno overklokovan. Zbog svega ovoga ova matična ploča zaslužuje pohvale, ali ne treba zaboraviti da DDR3 polako dolazi do izražaja, kao i da je ova ploča verovatno jedna od poslednjih koja će podržavati DDR2. Ostaje pitanje samo ko će se odlučiti za kupovinu imajući u vidu njenu ne malu cenu.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, novembar 2007.): 225€

Kim Tec