петак, 16. новембар 2007.

ATI HD 3850 uzvraća udarac

AMD je predstavio najnoviju generaciju ATI grafičkih procesora, a mi premijerno prikazujemo verziju HD 3850. U pitanju je test primerak sa beta drajverima, ali i to je dovoljno da se shvati da je u pitanju, po mnogo kriterijuma, izuzetna kartica.

Prvi u Srbiji, dan posle svetske premijere u Varšavi, prikazujemo vam kompletan test najnovije ATI HD 3850 kartice, koja će dobro uzdrmati tržište grafičkih kartica.

Nije bilo medija koji se bavi IT događajima, a da juče nije preneo vest o prestavljanju nove generacije ATI grafičkih procesora kompanije AMD, kao i najava premijere Spider platforme koja će objediniti predstavljene grafičke kartice, Phenom procesor i novi čipset.

Čini se da je AMD preko noći uzdrmao tržište i to pogotovo kada pričamo o srednjoj kategoriji i grafičkim karticama koje koštaju oko 200€. Digla se velika prašina, pogotovo pošto je ljuta konkurencija u obliku nVidia-e veoma skoro ponudila svoje low-cost & high-performance rešenje (niske cene i visokih performansi), 8800GT.

ATI HD 3850 gornja, donja i bočne strane

Čini se u pravom trenutku, pošto nam predstoji period praznika kada se i beleži najveća prodaja, AMD podvlači crtu i izjednačava rezultat. Cela poenta je da su visoke performanse spuštene u masu, odnosno postale pristupačne. Do sada, ako bi hteli da kupite računar na kome želite da igrate najnovije naslove i to u nekoj većoj rezoluciji i sa uključenim detaljima, bilo bi potrebno da izdvojite pozamašne sume, i to samo za grafičku karticu. Međutim, izgleda da je vreme kada se moralo dobrano platiti da bi se mogle igrati neke novije igre prošlo, pošto su predstavljeni grafički procesori koji su istovremeno jeftini, a nude performanse ne mnogo slabije od višestruko skupljih.

Biće zanimljivo videti kakav će uticaj ovi noviteti imati na situaciju na berzi i akcijama AMD-a. Možemo pogledati kako su se menjale akcije od 1985 godine na ovamo, kao i u poslednjih par godina. Kako je AMD u poslednje vreme beležio gubitke, ne treba biti posebno vidovit da bi se zaključilo da će vrednost akcija vrlo brzo porasti i dostići možda i rekordan nivo.

Ključne karakteristike

  • Procesor je izrađen u novom 55nm postupku
  • Smanjena potrošnja energije
  • Puna podrška za DirectX 10.1
  • Uključena podrška za UVD dekodiranje video signala
  • Veoma tih rad
  • Odlično hlađenje
  • Izuzetan odnos cena i performansi
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

ATI HD 3850
  • Procesor: RV670 koji radi na 670 MHz
  • Memorija: 256 MB GDDR3 koja radi na 1.66 GHz
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, TV out
  • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD

ATI HD 3850

Novi procesor RV670 predstavlja mudro odigran potez koji je maksimalno smanjio troškove proizvodnje istovremeno unapredivši performanse. Prefiks RV inače označava da je u pitanju, kako mi to obično kažemo, "obogaljena" verzija punokvrnog procesora, a ovde je to samo načelno tačno. Prvo, proces proizvodnje je sa 80nm (kao kod 2900 XT) prešao na 55nm. Istovremeno su interna i eksterna memorijska propusna moć 2900 XT verzije prepolovljene, eksterna sa 512 bita na 256 bita, a interna sa 64 bita na 32 bita (uz zadržanih svih 8 memorijskih kanala).

Sve ovo je uticalo i na smanjenje broja tranzistora sa 720 miliona koliko ima 2900 XT na 666 miliona. Takt procesora je malo povećan, 670 MHz za 3850 verziju i 775 MHz za 3870 verziju, dok je takt memorije neznatno povećan za verziju 3850 i iznosi 1.66 GHz (1.65 GHz kod 2900 XT), dok je upotreba DDR4 memorije dovela do takta od čak 2.25 GHz kod verzije 3870.

ATI HD 3850 konektori i hlađenje

Nove kartice koriste i novi PCI-Express 2.0 interfejs koji je u potpunosti kompatibilan sa postojećim 1.0 (na opštu radost svih prisutnih), što teoretski duplira propusni opseg magistrale sa 8G/s na 16 G/s. Ovo će igrati bitnu ulogu kod CrossFireX konfiguracija. Još jedna novost je i ovo X kod CrossFire-a, a to znači da ćete moći, uz odgovorajuću ploču naravno, da povećete dve, tri ili četiri kartice i na taj način dobijete još bolje performanse, po ceni koja je i dalje niža od jedne high-end kartice prethodne generacije. Novi procesor pored pune podrške za DirectX 10.1, a prvi je takav procesor, uključuje i UVD podršku za dekodiranje video signala visoke rezolucije. Što bi naš narod rekao, malo li je na ovu skupoću!

ATI HD 3850 CrossFire i konektor za napajanje

Direktno iz AMD-a je smo dobili HD 3850 primerak zajedno sa beta drajverima. Odmah smo hteli i da vidimo kako izgleda u poređenju sa 2900XT, a reći ćemo da je upola lakša i tanja (single slot dizajn), troši svega 98W pod maksimalnim opterećenjem (čisto podsećanja radi, 2900XT troši 200W). Kartica ima 6-pin konektor za napajanje. Zašto je ovo bitno? Pa jednostavno, ne morate posebno razmišljati o novom napajanju! Mi smo namerno testirali karticu na napajanju od svega 380W, što je okvirno prosek u Srbiji trenutno. Ova kartica ne zahteva apsolutno ništa sem drajvera, doduše 90MB za Windows XP, i radiće savršeno dobro na bilo kojoj postojećoj konfiguraciji koja ima PCI-E slot.

Da odmah kažemo i da se kartica praktično ne čuje, za razliku od 2900 XT koja je zvučala kao besni usisivač. Čak ni pod punim opterećenjem se neće ništa čuti, a iako se kartica zagreva, može se bez bojazni uhvatiti rukom, i to posle par sati napornog rada. Ovo zvuči fantastično, i znači da nećete morati da mislite ni o nekom posebnom hlađenju kućišta, čime opet štedite novac.

ATI HD 3850 u poređenju sa 2900 XT karticom

Rezime

Bez daljnjeg, ATI HD 3850 predstavlja ubedljivo najbolju kupovinu u kategoriji grafičkih kartica, performanse koje dobijate za svoj novac su neuporedivo bolje nego što je to do sada bio slučaj. Nova ATI HD 3850 je svakako pristupačna svima kojima nije teško da prištede, a s'obzirom da idu praznici sigurno će dosta gejmera pojačati svoj računar.

Performanse su takve da će igranje u rezolucijami do 1600x1200px sa uključenim detaljima biti glatko, dok će za veće rezolucije i veće detalje morati ipak da se sačeka HD 3870. Očekujemo u najskorije vreme da se pozabavimo i HD 3870 modelom, kao i CrossFireX varijantama, a do tada možemo konstatovati da je tas upravo prevagnuo na stranu ATI-ja.

Na sledeće dve stranice možete pogledati i detaljne grafikone testiranja.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, novembar 2007.): 179€

Izvor(kao i za vecinu tekstova): ITsvet.com