четвртак, 15. новембар 2007.

Windows Server 2008 krajem februara

Naslednik je Windows server-a 2003. Windows Server 2008 predstavlja većinu novih karakteristika koje postoje u Windows Vista-i u Windows Server operativnom sistemu, na sličan način kao što je i veza koja postoji između Windows Server-a 2003 i Windows XP.
Retail pakovanje novog Windows Server 2008 operativnog sistema

Do sada je izdato nekoliko beta verzija Windows Server-a 2008, da bi poslednja Release Candidate 0 verzija bila izdata 24. septembra 2007. Zvanično predstavljanje konačne verzije Windows Server-a 2008 će se dogoditi 27. februara sledeće godine.

Windows Server 2008 je izgrađen na istoj kodnoj osnovi kao i Windows Vista Service Pack 1, pa deli većinu iste arhitekture i funkcionalnosti. Kompanija Microsoft je inače pre nekoliko dana izdala zvanično saopštenje u kojem navodi koje će sve verzije Windows Server-a 2008 biti dostupne. Kompanija je ovu objavu iznela na početku svoje TechEd konferencije koja se održava u Barseloni i koja predstavlja jedan od najvećih događaja ove vrste u Evropi.

Microsoft planira da na ovom događaju izvrši niz demonstracija tehnologija baziranih na virtuelizaciji. U suštini ova vest ne donosi mnogo novih informacija jer će prodajne edicije server softvera sledećeg Windows Server operativnog sistema biti iste kao i one koje postoje za još uvek aktuelni Windows Server 2003 R2, uključujući broj klijent pristupnih licenci (CAL) obezbeđen u osnovnom paketu. Standardna, Enterprise i Datacenter edicije će nastaviti da se prodaju i to po cenama od $999, $3999 i $2999, respektivno, baš kao što je trenutno slučaj sa njihovim „003 R2 parnjacima.

Uslovi licenciranja će takođe ostati identični sa minimalno 5 CAL za Standard ediciju i 25 CAL za Enterprise ediciju. Datacenter edicija će očigledno zadržati svoj hibridni model licenciranja, koji je podeljen na „server licencu“ (po procesoru) i „klijent licencu“ komponentu, obzirom da je ova edicija dizajnirana za instaliranje na višeprocesorskim sistemima.

Windows Web Server edicija će nastaviti da bude najjeftinija alternativa i očekuje se da uključi Server Core opciju koja omogućava da bude instalirana bez opšteg grafičkog okruženja. Edicija će se nastaviti nuditi preko „Open GL“ ugovora o licenciranju mada će njena cena biti nešto više od cene trenutne edicije (nekih $70 viša i iznosiće $469).

Jedna od velikih promena koje donosi nova verzija Windows Server-a odnosi se na Microsoft-ove planove za virtuelizacionu komponentu operativnog sistema, kodnog naziva Viridian. Da bi se zadovoljili zakonodavci koji traže da Microsoft zadrži određenu dozu fer igranja prema konkurentima na polju virtuelizacije kao što su VMware ili XenSource, kompanija će ponuditi mogućnost licenciranja novog operativnog sistema bez licence za virtuelnu komponentu sistema koja se može naknadno kupiti. Upravo iz razloga što administratori sistema mogu da se odluče da primene neku drugu virtuelizacionu tehnologiju pored ugrađene Microsoft-ove koja se umesto kodnog naziva „Viridian“ sada zove Hyper-V, kompanija nudi mogućnost dodatnog licenciranja ove tehnologije i to po ceni od $28.

Što se tiče podrške za druge jezike, kada je u pitanju Windows Server 2008, ona će takođe biti slična kao kod Windows Server-a 2003. Jedina razlika se odnosi na dodavanje Tradicionalnog Kineskog (Hong Kong) čime se broj podržanih jezika povećava na 19. Sve edicije će biti dostupne kao x86 i x64 verzije na svih 19 jezika. Takođe, kod Windows Server-a 2008 neće više postojati Multilingual User Interface (MUI), već će umesto njega biti za preuzimanje dostupan besplatan jezički paket