уторак, 6. новембар 2007.

Uskoro stižu 3D LCD televizori

Inženjeri iz tajvanskog industrijsko-tehnološkog istraživačkog instituta (Industrial Technology Research Institute, ITRI) osmislili su tehnologiju za prikazivanje trodimenzionalne slike na LCD televizorima dijagonale 42 inča, i najavili da će se takvi televizori pojaviti u prodavnicama već za dve godine.

Istraživači iz instituta ITRI su napravili prototipove LCD televizora sa polarizovanim 3D ekranima dijagonala 32 i 42 inča, a uskoro bi trebalo da budu sklopljeni ugovori sa proizvođačima kako bi se ti televizori što pre našli na tržištu. Da bi stekli utisak trodimenzionalnosti, korisnici će morati da nose polarizovane naočare. Zasada su napravljena dva modela tih naočara, ali ITRI-jevi inženjeri još uvek nisu zadovoljni zasićenošću boja i oštrinom slike.

Trodimenzionalni televizori neće biti znatno skuplji u odnosu na standardne LCD modele, budući da je za dobijanje 3D slike potrebna ugradnja mikro-usporavajuće matrice na prednjem delu ekrana. Matrica će moći da se postavi na ekran bilo koje veličine, ali će to morati da se radi u toku proizvodnje televizora, tako da će naknadna ugradnja matrice biti nemoguća.