субота, 16. фебруар 2008.

Windows dominacija u virtuelizaciji

Virtuelizacija je trend koji je u protekloj godini zabeležio gotovo najveći rast kada je u pitanju prihvatanje među korisnicima, kako poslovnim tako i običnim.

Virtuelizacija je mogućnost pokretanja više operativnih sistema na jednom računaru ili serveru i kao takva pruža brojne prednosti počevši od manjih troškova hardvera, softvera tako i energetske efikasnosti jer jedan računar ili server će svakako trošiti manje energije nego da ih ima nekoliko.

Na polju virtuelizacionog softvera prisutne su brojne kompanije koje nastoje da osvoje što bolju poziciju kada je u pitanju broj korisnika koji će koristiti njihovu tehnologiju. Virtuelni računari imaju potrebu za operativnim sistemom na kojem će raditi, a nedavno istraživanje Saga Research-a ukazuje da je u trenutnom talasu virtuelizacije operativni sistem koji se najviše koristi Windows.

Sega Research je odeljak firme Chadwik Martin Bailey koja radi istraživanja u raznim oblastima tržišta. Istraživanje Sage Researcha sprovedeno među provajderima tehnoloških usluga i profesionalnih korisnika tehnologija je ukazalo da 96% ispitanika koristi Windows operativni sistem na svojim virtuelnim serverima. Mnogi od korisnika koriste više od jednog brenda operativnog sistema za pokretanje svojih virtuelnih računara.

Iza Windows-a sledi Linux, obzirom da 52% ispitanika koristi ovaj open source operativni sistem. Unix se nalazi na trećem mestu sa 30% zastupljenosti, dok je Solaris četvrti sa 29%. Ove cifre naravno ne daju ukupnu brojku od 100% zbog toga što pojedini korisnici na svojim serverima koriste dva ili čak i tri od nabrojanih operativnih sistema. Mac OS koristi 12% ispitanika dok NetWare zauzima skromnih 6%.

Ovo istraživanje je samo dalo grubu sliku o operativnim sistemima na kojima su bazirani virtuelni serveri. Kompanija koja je radila istraživanje nije obezbedila podatke o tome koliko virtuelnih računara i koje vrste radi na virtuelizovanim serverima niti koje virtuelizacione softvere koriste. Ali sa druge strane, iako su dosta površni, ovi rezultati ukazuju na to da je Microsoft iako je kasnio sa svojim Hyper V hypervisor-om na tržištu ipak uspeo više nego uspešno da se ukrca na voz virtuelizacije.

Microsoft će sledećeg meseca predstaviti Windows Server 2008 dok će konačna verzija Hyper-V hypervisor-a (koji je u planovima Microsofta poznat i pod kodnim nazivom Viridian) da se pojavi najkasnije šest meseci nakon Windows Server-a 2008. Microsoft planira da ponudi i Windows Server i Hyper-V kao opciju operativnog sistema ali će postojati mogućnost i zasebne kupovine jednog ili drugog kao samostalnih proizvoda.

Virtuelizacijom se povećava broj Windows kopija koje se pokreću. Microsoft naplaćuje licencu za operativni sistem na virtuelnom računaru isto kao i za onu na fizičkom sistemu, pa je i ovo jedan od pokazatelja zašto Microsoft želi da njegov softver i na ovom polju bude najzastupljeniji. Rezultati istraživanja Sage Research-a su izvedeni na osnovu odgovora 126 IT profesionalaca koji su zaduženi za donošenje odluka u kompanijama koje su implementirale virtuelizaciju i imaju preko 1000 zaposlenih.

1 comments:

SERWERCLIP је рекао...

Fenomenalno.
Ja sam odusevljen da bar neko pise o tome,i ujedno se radujem sto je bar neko o Virtuelizaciji OS poceo da govori.
Ja se zovem Vukelic Ranko i zivim u Beogradu.
Ja licno koristim Acronis OS Selector i radim na jednom HD do dva.
Nesto sam preuzimao VMware Open Source Program i ucio.
Ja sam inace medicinske sruke,ali zavrsivsi par kurseva MP1,MP2,Vido animaciju,ECDL Start,Standard i Core hteo sam za ECDL Office Experta ali taj visi nivo iako postoji kod nas nije Medjunarodno licencno setifikovan tako da sam odustao.
Ako mogu da postavim pitanje dali kod nas postoji skola za Virtuelizciju OS i dali je to uopste isplativo.
Pitam zoto sto sam ja tek pocetnik i zasigurno malo znam o ovome.
Unapred Zahvalan.
Email:bravotim@live.com